Geachte redactie

Grote stagnatie

In het interview met Tyler Cowen (Ten eerste, 23 november) wordt met een grafiek geïllustreerd dat het aantal innovaties per wereldburger sterk afneemt sinds circa 1850. De aarde werd toen bevolkt door 1 miljard mensen, nu door 6 miljard. In dezelfde anderhalve eeuw is het aantal innovaties verdubbeld.

Bevolkingsgroei heeft zich vooral in arme gebieden voorgedaan. Anders dan de grafiek veronderstelt, is de mens niet minder creatief geworden. De conclusie moet zijn: de kans om iets uit te vinden en op de markt te brengen is niet voor iedere wereldburger gelijk.

Ben Vogels, Utrecht

Ongezond leven

In de Brief van de dag (O&D, 26 november) pleit Wolter Blankert voor een ongezonde levensstijl. Hij beweert dat een gezonde levensstijl niet leidt tot minder zorgkosten. Mensen die gezond leven worden ouder en zouden op latere leeftijd meer zorg nodig hebben in de vorm van nieuwe heupen en dergelijke.

Voor lagere zorgkosten hoeven we dus niet gezond te leven. Dan zullen we het maar doen voor ons eigen welzijn en welbevinden.

Marian van Dinther, Mierlo

Ongezond leven (2)

Wolter Blankert schrijft: 'Ongeveer de helft van alle ziektekosten wordt gemaakt in de periode voor de dood.' Kan Blankert mij uitleggen waaruit de kosten bestaan die na de dood worden gemaakt?

Niek Pilgram, Utrecht

Straatsburg

De column van Martin Sommer (Vonk, 23 november) is balsem voor mijn eurokritische ziel. Eindelijk iemand die vaststelt dat niet de omvang van de Europese begroting belangrijk is, maar wat er met dat geld wordt gedaan.

Maar het was een kleine teleurstelling dat Sommer niet aan de bekendste Europese verspilling refereerde: waarom geeft Europa nog steeds 200 miljoen euro per jaar uit om iedere vier weken het hele circus voor vier dagen naar Straatsburg te laten verhuizen? Zorgelijk dat deze bizarre verspilling van Europees belastinggeld inmiddels al uit de eurokritische beschouwingen is verdwenen.

Henk Slechte, Schiedam

Halalhuis

Ongelooflijk, blijken we in het landelijke Zeewolde al jaren in een halalhuis te wonen zoals beschreven in de Volkskrant (Ten eerste, 26 november). Bij binnenkomst een kast met een ruime plank voor schoenen. De woonkamer en de keuken hebben aparte toegangen en zijn gescheiden met een niet-doorzichtige schuifdeur. Trappenhuis en hallen geven toegang tot de overige ruimten, die allemaal zijn voorzien van deuren, die naar wens open, dan wel gesloten kunnen zijn.

We kunnen hier in- en uitlopen zonder elkaar te zien en wanneer de vriendinnen van mijn vrouw op bezoek zijn kunnen ze lekker in de keuken zitten babbelen, terwijl de andere huisgenoten ongestoord met andere dingen bezig kunnen zijn. Domweg gelukkig in ons halalhuis!

Hans Brouwer, Zeewolde

Halalhuis (2)

In berusting wacht ik de aanslag van de niet-doorzichtige schuifdeurentaks af.

Marijke van de Hel, Groningen

Super-dna-databank

Victor Toom (O&D, 24 november) heeft bezwaren tegen een 'super'-dna-databank. 'Indien die meewerkplicht nu al wetgeving was geweest, dan had dat serieuze consequenties gehad voor de ongeveer 900 mannen die in Friesland geen dna hebben afgestaan', schrijft Toom. 'De politie had deze (onschuldige, red.) burgers dan uiteindelijk moeten ophalen voor gedwongen dna-afname.'

Er zijn vele redenen te bedenken om niet mee te werken aan dna-onderzoek. Een belangrijke reden is volgens mij dat iemand daarmee familieleden in de problemen kan brengen. Hij wil ze niet verraden.

Dat de verdachte in deze Vaatstra-zaak vrijwillig zijn dna heeft afgestaan, berust mogelijk op het moreel juiste inzicht dat je familieleden niet met zo'n zware last kunt opzadelen.

Peter van Rijn, Rheden

Kleine overheid

Bij de VVD is er een groot geloof in een kleine overheid. Hoewel nergens ter wereld het bewijs wordt geleverd dat dat inderdaad voor een land en haar burgers een gouden greep is, blijft de VVD daar fanatiek op inzetten. Ondanks dat meerdere kabinetten hier al grote stappen hebben gezet, stelde premier Rutte op het VVD-congres afgelopen zaterdag: 'Op het terrein van de kleinere overheid moet nog verschrikkelijk veel gebeuren.'

Dat klinkt niet gunstig voor de werkgelegenheid van vele overheidsdienaren en hun gezinnen. Zij die zich hierdoor bedreigd voelen, zullen nu zeker de hand op de knip houden. Dat is jammer, want de Nederlandse economie wacht juist op uitspraken van de premier die de kassa's van de middenstand laat rinkelen. Zeker in deze tijd, waarin voor menig winkelier wordt beslist of het jaar met winst of verlies wordt afgesloten.

Jan Tolsma, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden