GEACHTE REDACTIE

Dat O.J. Simpson onschuldig is bevonden, is voor mij wederom een bewijs dat niet alleen het Amerikaanse politiek-maatschappelijke systeem van geen kant klopt, maar dat ook het juridische stelsel een grote farce is....

Farce

Het kind van het volk, atleet en filmster O.J., wordt meer op emotionele dan op juridisch-rationele gronden vrijgesproken. Is hier recht gesproken? Of is het juridische systeem tenonder gegaan aan de druk van de media en de maatschappelijke discussie? Wie kan in godsnaam nog in zo'n jurysysteem geloven?

SAN FRANCISCO

Marcia J.M. Valkenhoff

Eigen kringetje

Volgens Arjan Toor en Chris Jetten van de JOVD (Forum, 28 september) kan het bijzonder onderwijs maar beter afgeschaft worden. In het bijzonder onderwijs zou men alleen maar in het eigen kringetje rondkijken, wat volgens de auteurs in een multi-culturele samenleving niet meer zou passen.

Zij hebben kennelijk nog nooit een bijzondere school van binnen gezien, laat staan kennis genomen van de leerlingensamenstelling of het lesprogramma. Onze kinderen gaan naar een bijzondere (katholieke) school. In de visie van de auteurs zou dit een school met alleen katholieke kinderen zijn met dito onderwijs.

De werkelijkheid ligt gelukkig wel even anders. Op deze school zitten Turkse, Marokkaanse, Iraakse kinderen en wellicht nog andere nationaliteiten. Vanaf de kleuterleeftijd trekken zij met elkaar op en nemen kennis van elkaars cultuur.

Ook het lesprogramma richt zich niet alleen op het katholicisme, maar ook andere godsdiensten komen uitgebreid aan bod en kinderen kunnen uit de eerste hand vertellen hoe bepaalde zaken in hun moslim/katholieke/protestantse gezin gaan.

Vrijheid van onderwijs is een basisrecht wat niet zomaar ontnomen kan worden. Een ieder moet de vrijheid hebben om vanuit een bepaalde levensovertuiging zijn kinderen onderwijs te doen geven. Naar mijn mening een zeer liberaal standpunt.

ASSEN J. Marskamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden