Geachte redactie

In het artikel over Herman Bode: ‘Nooit meer naar de Dam’, staat het citaat: ‘Ik begon als poetser en moest liggend op mijn rug de touwen stofvrij houden’ (Economie, 12 januari 2007)....

Pet af!
Ik begrijp uit de tekst dat Herman als beginnend arbeider het minste werk moest doen, dat was het poetsen van de weefgetouwen. Later gingen jongeren eerst naar de textielvakschool en begonnen direct als leerling-wever.

Pet af!
Herman is onder aan de ladder begonnen en als leider geëindigd. Pet af voor Herman!

Uitverkoren
Ik wil op gezag van de onderwijskundige Lizzy Tabbers best aannemen dat het Nieuwe Leren een heuse paradigma shift is, zoiets als een historisch-noodzakelijke sociale revolutie die onomkeerbaar is en dus beter maar met gejuich kan worden begroet (Forum, 11 januari).

Uitverkoren
Zo’n omwenteling trekt zich weinig aan van landsgrenzen. Waarom strekken de zegeningen van het Nieuwe Leren zich niet uit tot België, Duitsland, Frankrijk en Engeland om een paar landen te noemen? Sterker, je krijgt er daar echt geen handen voor op elkaar. In Vlaanderen – met toch het beste onderwijs van Europa – huivert men er zelfs van! Dom, dom volkje daar?

Uitverkoren
Hoe verklaart Lizzy Tabbers dat uitgerekend Nederland dit wonder van de paradigma shift ten deel is gevallen? Zijn we dan toch een uitverkoren volk, een trots gidsland, zij het alleen op onderwijsgebied?

Dart
De heer Rijker houdt duidelijk niet van dart (U-pagina, 13 januari). Ik wil hem erop wijzen dat darters elkaar en de scheidsrechter niet allerlei vreselijke ziektes toewensen, dat de verliezers na afloop de winnaars goedmoedig omhelzen in plaats van elkaar de benen kapot te schoppen en dat de toeschouwers de zaal na afloop niet afbreken. In veel sporten, waar de heer Rijker wellicht wel van houdt, kan men hier nog een hoop van leren.

Vos
Elke week mis ik onze Jan Blokker. Het doet me goed te vernemen dat de oude Jan zijn krant en zijn lezers ook mist (Media, 11 januari). Wie lokt de vos terug naar de plekjes in de krant waar hij hoort ?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden