GEACHTE REDACTIE

In het artikel over kleerluis (de Volkskrant, 25 september) wordt de indruk gewekt dat het in Utrecht slecht gesteld is met de hygiëne van de daklozen en de opvanginstellingen waar zij verblijven....

Redactie

Verplicht bad

Hoewel dit op het eerste gezicht een redelijke eis schijnt, zit er ook een keerzijde aan deze stellingname. Laagdrempelige instellingen voor maatschappelijke opvang richten zich juist op de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Hierbij springen uitbehandelde psychiatrische patiënten die op straat leven, het meest in het oog.

Het is juist deze groep die erg moeilijk met 'redelijke' argumenten te benaderen is. Een eis als 'verplicht douchen' kan voor hen een reden zijn een verblijf op straat te verkiezen boven een plaats in een nachtopvang. Als laagdrempelige instelling schiet je dan in feite je doel voorbij.

Het douchebeleid in de Sleep-Inn in Utrecht komt er op neer dat douchen alleen verplicht wordt gesteld als er bij een gast daadwerkelijk beestjes, zoals kleerluis, worden gesignaleerd. Als een gast sterk vervuild binnenkomt, dan zullen wij diegene aansporen zich te douchen. Als iemand dat om wat voor reden dan ook weigert, kan hij toch bij ons overnachten. Wel zullen wij hem of haar blijven vragen een bad te nemen.

Het duurt soms weken voordat voldoende vertrouwen gewonnen is om de gast te bewegen tot het nemen van een douche. Dit kleine feit wordt door de medewerkers ervaren als een grote overwinning.

UTRECHT

Frans Govers

Graffiti

Bill Bodewes 'leunt hevig op werk van Keith Haring en andere graffiti-kunstenaars', beweert Jaap Huisman (de Volkskrant, 26 september).

Dit is niet zo. Bill Bodewes werkte al op deze manier toen Keith Haring en andere graffitikunstenaars nog helemaal niet bestonden!

AMSTERDAM

Aart Clerkx

N.B.: Een van de ingezonden brieven die op deze pagina was te vinden is in april 2020 verwijderd op verzoek van de brievenschrijver.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden