Geachte redactie

Jezuïeten

Natuurlijk was ik geroerd door de vaderlijke entree van de Latijns-Amerikaanse paus Franciscus in het rooms-katholieke wespennest in Rome. Toch dacht ik ook aan de duizenden kinderen van de eerste bewoners van het Amerikaanse continent, de indianen. Zij werden ruw van hun ouders weggehaald om 'geciviliseerd' te worden, met name door de jezuïeten - die heel vlijtig waren in het 'bekeren'. Ze werden in internaten gestopt waar ze hun eigen taal niet mochten spreken, hun eigen liederen niet mochten zingen. Op overtreding van die verboden stonden lijfstraffen. Ook werden honderden kinderen seksueel misbruikt, onder meer op scholen die door de jezuïeten werden gerund in indianenreservaten in de Noord-Amerikaanse staten Idaho, Montana, Oregon, Washington en Alaska. Veel indianenkinderen raakten bovendien totaal ontworteld omdat ze pas na voltooiing van hun school naar huis mochten terugkeren.


Isabel Schnabel, Bergen


Idee voor Nederland

Hoi, ik ben Thijn, ik ben 10 jaar en ik heb een idee om Nederland groener te maken. Als we wielrenners nou op zo'n fietsje zetten dat energie opwekt, krijgen wij daar veel energie van. Als iemand dan doping gebruikt, is dat natuurlijk vals spel, maar dan krijgen wij meer energie. Bedenk eens hoeveel benzine het scheelt van al die volgauto's die meerijden. En hoeveel ongelukken het scheelt. Als het op deze manier gaat, krijgen we meer energie, minder ongelukken en we houden meer benzine over. Ik hoop dat jullie het een goed idee vinden.


Thijn Koopman (10), Hilversum


Werk versus privé

Regelmatig keert de discussie over het glazen plafond terug in de media. Het gaat dan altijd over het gebrek aan vrouwen op hoge posities, en over de mannen die daar verantwoordelijk voor zijn. Ik ben zelf man en heb evenmin een hoge positie in het bedrijfsleven. Ooit dacht ik die wel te kunnen krijgen. Totdat mijn vrouw en ik een tweeling kregen. Ik gaf bij mijn werkgever aan dat ik meer tijd aan mijn gezin wilde besteden en daarom een dag minder wilde gaan werken. Mij werd te verstaan gegeven dat hogerop komen binnen het bedrijf dan wel een stuk lastiger zou worden. Ook mijn coach vertelde ronduit dat meer aandacht voor mijn privéleven een rem op mijn carrière betekende. Dat was een harde maar duidelijke les. Ik heb inmiddels mijn eigen bedrijf, en kan nu zelf bepalen hoe ik mijn tijd verdeel over mijn bedrijf en mijn gezin. Ook daar merk ik dat alle aandacht die ik in mijn gezin investeer niet naar mijn bedrijf gaat. Dat heeft een prijs, die ik er graag voor betaal. Dat heeft niets met je geslacht te maken, maar alles met de keuzes die je zelf maakt.


Henric vd Krogt, Leidschendam


NPO

De voorgenomen naamsverandering van de drie publieke zenders luidt eindelijk het einde in van het archaische omroepbestel. De NPO ziet in dat ze geen vanzelfsprekendheid meer is en wil zichzelf opnieuw uitvinden. De eerste drie zenders van de radio en de televisie zijn slechts nog een fractie van het audiovisuele geweld waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Door zich voor te stellen als een tegeltje op een veel groter tableau geeft de NPO aan dit in te zien. Internet maakt de tussenkomst van belangenverenigingen overbodig; als actieve burgers kunnen wij via internet prima duidelijk maken wat wij willen zien. In een 'broadcast yourself'-tijdperk zal de NPO als Non-Profit Organisatie moeten bewijzen onmisbaar te zijn. Met geen ander belang dan het algemeen belang heeft de NPO goede kaarten in handen. Lukt het niet deze uit te spelen, dan zal de NPO verworden tot een vervelend propagandamedium.


Arthur Govers, Amsterdam


Grimbert

Grimbert Rost van Tonningen (Uitgelicht, 13 maart) weet te melden dat bij grote zakenbanken als Goldman Sachs en JPMorgan 'trossen' Joden werken. Ik gruw van deze uitdrukking!


Jaap Rog, Hilversum


Collignon

Ik heb de cartoon van Jos Collignon over de pausverkiezing (Opinie & Debat, 14 maart) uitgeknipt, ingelijst en opgehangen.


Bart Wallet, Kampen


Hypotheken

De positie van de banken verslechtert omdat hypotheken riskanter worden. Pensioenfondsen korten de pensioenen omdat ze niet genoeg kapitaal hebben. Brengen we daarom de hypotheken bij de pensioenfondsen onder (Economie, 13 maart)? Zodat gepensioneerden die hun hypotheek hebben afgelost de rekening gaan betalen voor jongeren die hun hypotheek niet kunnen aflossen?


Ben Ale, Delft


Bestuurlijke vernieuwing

Decennialang zijn gemeenten, vaak tegen hun zin, door provinciebestuurders samengevoegd. Maar nu minister Plasterk provincies wil samenvoegen, schreeuwen diezelfde bestuurders moord en brand. Natuurlijk is het samenvoegen van provincies een slecht plan, afschaffen is een veel beter idee. Dan zijn we meteen van de Eerste Kamer af, waar indirect gekozen oud-politici menen het werk van de direct gekozen volksvertegenwoordigers van de Tweede Kamer dunnetjes te moeten overdoen. Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!


Hendrik-Jan Bleumink, Heemskerk


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden