Geachte redactie

Van de gekke

Een mens legt bij zijn volle verstand de nodige verklaringen omtrent zijn stervenswens schriftelijk vast. Zodra dat verstand hem in de steek laat, twijfelt de beroepsvereniging van artsen, de KNMG, kennelijk of hij daarvoor wel in staat was om over zijn eigen toekomst te oordelen.


Dat is toch van de gekke? De enige oplossing die August Hans den Boef terecht noemt om uit deze situatie te komen, is te zorgen dat je sterft voordat je dement wordt (O&D, 21 februari).


Hoe zouden de artsen van de KNMG reageren als ze wisten dat na hun overlijden de notaris er net zo'n kromme redenering op na zou houden bij het uitvoeren van hun testament? De enige manier om aan de gevolgen daarvan te ontkomen, is niet te sterven.


Jan Boersma, Twello


Gruwel Gods

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil een participatiecontract voor nieuwkomers invoeren. Asscher wil dat alle immigranten die zich in een gemeente inschrijven, een contract ondertekenen waarin ze de Nederlandse normen en waarden erkennen. De immigrant moet met deze ondertekening onder andere bevestigen dat hij of zij homoseksualiteit tolereert.


Prima voorstel, maar dan ook voor mijn christelijke studenten en collega's die mijn homoseksualiteit een gruwel Gods vinden. Studenten komen steeds meer 'uit de kast' wat betreft hun intolerantie, met het recht op de eigen christelijke geloofsbeleving als onderbouwing.


Niet voor niets kruipen steeds meer homoseksuele docenten terug in de kast.


Nico van den Berg, Amersfoort, docent hbo


Grunberg

Arnon Grunberg zet Lodewijk Asscher weg als nationale vogelverschrikker, neergepoot op het land om immigranten te verjagen, wat Arnon's ouders 'godzijdank' bespaard is gebleven toen zij immigreerden (Voetnoot, 21 februari). Het beeld dat hij van Nederland in de jaren dertig schetst is evenwel geflatteerd. Mijn moeder kwam hier begin 1933 als vluchteling uit Duitsland. Mijn vader mocht niet meer werken in Hamburg.


De familie moest zeven jaar knokken voor immigratiepapieren. Het probleem was dat de regering-Colijn de bevriende regering Hitler niet voor het hoofd wilde stoten en had besloten dat van de Duitse immigranten slechts tien procent Joods mocht zijn. Vooral Joden met weinig middelen kwamen nauwelijks binnen, voor hen was het een catch 22. Het confronteren van immigranten met dit soort verhalen, die ook tot de Nederlandse cultuur behoren, zou weleens afschrikkend kunnen werken. Dat kun je een geluk bij een ongeluk noemen.


Thijs ten Raa, Amsterdam


Verstandig

Het Rijk past bij de decentralisatie van de rijksdiensten bij gemeenten een efficiencykorting toe, omdat kleinere bestuurlijke eenheden dichter bij de burger staan en daarom efficiënter kunnen werken. Maar tegelijkertijd wil de minister van Binnenlandse Zaken van gemeenten schaalvergroting, waardoor ze weer verder van de burger komen te staan.


Is het dan niet verstandig om te decentraliseren zonder efficiëncykorting, of om af te zien van die schaalvergroting?


Geert Wolters, Nietap


Matrozen

Als oud-marineman (matroos der eerste klasse) heb ik me geërgerd aan de tekst bij de foto's van landende mariniers (Binnenland, 21 februari). We hebben het bij mariniers over 'zeesoldaten', niet over oorlogsmatrozen. Een oorlogsmatroos ben je als je schip werkelijk aan oorlogshandelingen deelneemt.


Maar dan nog is het zo dat oorlogsmatrozen de mariniers alleen op hun bestemming afzetten. De mariniers moeten dan daadwerkelijk als soldaten het vuile werk opknappen terwijl een oorlogsmatroos dan meestal toch naar de relatieve veiligheid van zijn schip terugkeert.


Willem van Driel, Zwolle


Buiten is binnen

In de laatste alinea van het artikel 'Buiten is binnen' (V, 20 februari) meldt u dat 'werken van Nederlands beroemdste outsider Willem van Genk niet in eigen land te aanschouwen zijn'. Dat is niet zo.


Galerie Hamer in Amsterdam heeft al jaren werk van Willem van Genk in de collectie. Dat werk is dus ook voor iedereen te zien, want een galerie is toch min of meer een openbare ruimte. De galeriehouder, Nico van der Endt, is een expert op het gebied van outsiderkunst. Zijn galerie bestaat al meer dan veertig jaar en bevindt zich aan de Leliegracht. Met als specialiteit singuliere kunst, outsider-kunst en naïeve kunst.


Huub Niessen, Amsterdam


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden