Geachte redactie

Treinverkeer

De Nederlandse Spoorwegen kunnen de dienst NS Alert wel afschaffen. Bij het begin van de dienstregeling bleek dat het treinverkeer naar Amsterdam onmogelijk was. Maar om 08.03 ontving ik pas een sms van de Nederlandse Spoorwegen dat er geen treinverkeer mogelijk was rond Amsterdam en naar Schiphol. We waren via radio en tv eerder op de hoogte. De verzendtijd van de sms was 09.03. Blijkbaar loopt de klok bij de NS ook niet goed.

Gerard Elkhuizen,

Ridderkerk

Boetekleed

Uit het proefschrift van C.M. van Esch en uit het artikel in de Volkskrant (Voorpagina, 22 maart) blijkt dat zowel de gedragsdeskundigen, de strafrechters, officieren van justitie als ook de advocaten hier het boetekleed moeten aantrekken. Het schort zowel aan het opstellen van de rapporten als aan het gebruik ervan.

Overigens, de dissertatie van Van Esch is gebaseerd op rapporten uit 2001. Sindsdien, en naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoord, is er veel gebeurd om te werken aan de kwaliteit van deskundigen in de strafrechtspraak. Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD), dat de kwaliteit van deskundigen toetst, is voortgekomen uit de Wet deskundige in strafzaken, die op 1 januari 2010 in werking is getreden.

Het door Van Esch geschetste beeld wordt grotendeels bevestigd door het aantal forensisch psychiaters, psychologen en orthopedagogen dat door het NRGD sinds 1 januari 2010 voor registratie wordt geweigerd - ongeveer 14 procent. Deze gedragsdeskundigen komen niet door de (wettelijke) toets heen en zullen dus niet meer mogen rapporteren.

Er is ook goed nieuws te melden. Zo heeft het NRGD inmiddels 242 gedragsdeskundigen kunnen registreren die wel degelijk voldoen aan de eisen die aan hen in deze tijd gesteld moeten worden. Het wordt dan ook tijd dat de officier van justitie en de rechter - hoge uitzonderingen daargelaten - uitsluitend nog de geregistreerde deskundigen voor benoeming in aanmerking laten komen. Continue kwaliteitsbevordering heeft voor het NRGD hoge prioriteit.

Zo krijgen de deskundigen verbeterpunten mee, zodat zij hun rapporten een nog hoger kwaliteitsniveau kunnen geven.

Het is nu aan deze forensische beroepsgroepen om intensief door te gaan met de ingezette verbeteringen door onder meer opleiding, structurele feedback, intervisie en supervisie.

Het Nederlands Instituut voor Psychiatrie en Psychologie (NIFP) waaraan deze deskundigen gelieerd zijn, zal hierbij een ondersteunende taak hebben te verrichten. Dat alles met het gemeenschappelijk doel om de kwaliteit van de strafrechtspraak op een hoger niveau te tillen.

A. Coster van Voorhout,

voorzitter college NRGD

Nonsens

Graag had ik uitgebreid gereageerd op het stukje van Martin Slagter (O&D, 22 maart). Boos en teleurgesteld over weer een diskwalificatie van docenten, de opsomming van nonsens over taalonderwijs.

Maar beducht om in de zo mooi opgezette val te trappen en een van de opgesomde taal- of stijlfouten te maken denk ik dat het beter is om kort te zijn: meneer Slagter, u hebt geen idee.

Mark Dees,

Ede, directeur vmbo

Hulde

Hulde voor de bijdrages van Rutger Bregman en Jeroen van Baar (O&D, 22 maart). Gezamenlijk geven mijn generatiegenoten een gedetailleerde analyse van de 'problemen' waar wij, en de maatschappij, dagelijks tegenaan lopen. Rest ons alleen nog de oplossing.

Ironisch genoeg noemt Bregman de maakbaarheid van de wereld als oplossing, waar Van Baar dit juist als een probleem opvat. Want als je alles kunt doen, worden, en zijn - welke keuze moet je dan maken? Gewoon gelukkig zijn is al moeilijk genoeg.

Lotte Oostbrink,

Groningen

Boetes

In 'Op zoek naar 16 miljard' (Economie, 22 maart) schrijft Robert Giebels dat het voor elke partij lastig is om argumenten tegen nóg hogere boetes te bedenken. Nou, hier is er een. Het zou politici volstrekt duidelijk moeten zijn dat je boetes nooit mag budgetteren!

Als de boetes hun doel bereiken (namelijk een ordelijke samenleving), worden het er minder, dus minder inkomsten. Om aan het budget te voldoen moeten ofwel de boetes omhoog, ofwel meer boetes bedacht worden. Onzuivere wetgeving die door de politiek klakkeloos wordt geaccepteerd, knaagt aan de wortels van ons bestel.

Paul Bouwmeester,

Prinsenbeek

Tjitske Reidinga

Ik las een negatieve reactie op het interview met en de foto's bij het interview met Tjitske Reidinga (O&D, 21 maart). Ik wil toch even kwijt dat ik het een uitstekend interview en uitzonderlijk goede foto's vond. Er is een breed publiek voor toneel dat geen boekbewerking is en waar geen BN'er in zit, stelt Reidinga. Geheel mee eens.

En nu ik toch een keer reageer: de columns van Sylvia Witteman zijn supergoed. Sylvia bewondert Carmiggelt. Ik las vroeger Het Parool, ik heb Carmiggelt tot zijn laatste cursiefje gevolgd. Ga zo door!

Gerda Koens, Weesp

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden