Geachte redactie

Crisiswoordvoerster

Het VUmc heeft een crisiswoordvoerster ingehuurd bij Bureau Berenschot na een inschattingsfout over tv-opnamen van patiënten bij spoedeisende hulp (Binnenland, 1 juni). Kunnen ze het zelf niet meer? Wat kost dat eigenlijk? Helaas zullen we dat niet te weten komen. Nu maar wachten op de crisischirurg, de crisispersoneelsmanager en de crisisschoonmaker. De laatste kan dan mooi de bezem halen door deze verziekte organisatie.


Willem Hiemstra, Eenrum


Woningnood

Aleid Truijdens schetst de treurige woonmarkt in Amsterdam voor jonge mensen (O&D, 30 mei). Toen ik in de jaren zestig vanuit Venlo in Amsterdam wilde gaan wonen, kreeg ik met veel moeite een klein zolderkamertje te pakken boven een beroemde Amsterdamse actrice die het afschuwelijk vond dat de benedenburen een jongeman een kamer bezorgden boven haar.


Ik had de kamer gekregen via een zakelijke relatie van mijn vader. Mijn latere vriendin vond vanuit Rotterdam in dezelfde tijd een krot in Amsterdam-Oost, waar ze voor een woekerprijs achter een oude timmerwinkel mocht komen wonen. Geregeld via haar werk. Een huis hebben we samen in Amsterdam nooit kunnen bemachtigen. We zijn vertrokken en kwamen in Enschede terecht. Daar kwam een jongeman uit Amsterdam bij ons aan de universiteit werken, die zijn gehuurde woningwetwoning aanhield, onderverhuurde voor een flinke prijs en vervolgens van de winst een flink deel van de huur in Enschede kon betalen.


Alle jaren daarna hoor ik steeds dezelfde verhalen uit Amsterdam. Nu weer van kinderen van vrienden en nichtjes die in de stad willen wonen. Iedereen wil er wonen en niemand komt er tussen zonder gesjoemel of een berg geld. Toch is dat merkwaardig in een stad die al sinds mensenheugenis geregeerd wordt door linkse partijen en een links ambtenarencorps. Waarom krijgen die woningcorporaties, meestal bestuurd door PvdA-coryfeeën, samen met de gemeente het maar niet voor elkaar om een probleem dat al sinds de Tweede Wereldoorlog bestaat op te lossen? Ik zou zeggen: Amsterdammers, doe er zelf eens iets aan.


Peter Smets, Amsterdam


Europees

Benieuwd hoe Geert Wilders aan de feestende Henk en Ingrid de onzin van Europa gaat uitleggen wanneer Nederland Europees kampioen voetbal wordt.


Olivier Willemsen, Amsterdam


Blanco cheque

Ik hoor de heer Wilders voortdurend roepen dat Nederland in het kader van het ESM een blanco cheque van 40 miljard euro voor de Grieken c.s uitschrijft. Het kenmerkende van een blanco cheque is echter dat er behalve een handtekening juist helemaal niets op staat.


Marcel Besselink, Uithoorn


Controversieel

Het CDA en met name de VVD schreeuwden van de week moord en brand toen alle andere partijen in de Tweede Kamer de Blankenburgtunnel controversieel verklaarden: dit zou een ramp zijn voor het autoverkeer rond Rotterdam.


Deze partijen kunnen echter opgelucht ademhalen bij het lezen van de rapportage over de ontwikkeling van de doorstroming op het Rijkswegennet die Rijkswaterstaat vrijdag publiceerde.


Hieruit blijkt dat de files in de Beneluxtunnel, waarvoor de Blankenburgtunnel een oplossing had moeten vormen, geen knelpunt van enige betekenis zijn. De files in de Beneluxtunnel komen niet voor in de file top 10 en ook het aantal voertuigverliesuren op dat traject was in de eerste vier maanden van dit jaar marginaal.


Dat alle andere partijen behalve het CDA en de VVD er dus weinig heil in zien om 1 miljard euro uit te geven aan een snelweg als oplossing voor een niet bestaand probleem, die bovendien enorme schade toebrengt aan natuur, recreatie en landschap is volkomen terecht.


Nu de Blankenburgtunnel voorlopig in de ijskast is geparkeerd, kan er dus gezocht worden naar een oplossing die zowel de bereikbaarheidsproblemen als de leefbaarheidsproblemen in de regio wel ten goede komt.


Susanne Kuijpers, Berkel en Rodenrijs


Rationeel

Eurobonds zijn zo gek nog niet als bijdrage aan de economie van Europa: lage rente en meer dynamiek in heel Europa. Maar Nederland en Duitsland willen er niet aan. 'We moeten de druk op de zuidelijke landen hoog houden', aldus de beide regeringen. De zondebokken Spanje en Griekenland moeten uit populistische overwegingen goed in beeld blijven. Wanneer staan er weer eens Nederlandse én Europese politici op die niet handelen vanuit emotie en rancune, maar gewoon rationeel?


Jan Atze Nicolai, Groningen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden