Geachte redactie

De werkelijkheid

De ene dag staat de krant vol met graaiers uit de onderwijswereld en bij woningcorporaties. Verhalen over veelal mannen die niet meer weten waar de grens van het fatsoen ligt. De volgende dag opent de krant met: Armoede in Nederland naar 1 miljoen (Voorpagina, 6 december).

Wordt het niet eens tijd dat zij die een inkomen hebben van hoger dan een half miljoen euro, verplicht worden een dag in de week voor de voedselbank te werken? Gewoon, om contact te houden met de werkelijkheid.

Hans van Wijk, Lelystad

Agressieve jongeren

Ik vraag me af of het logisch is om agressieve jongeren een kickbokstraining te geven om agressie tegen te gaan (Ten eerste, 6 december). We weten waarvoor ze deze vaardigheden kunnen gebruiken. Komen er straks ook lessen in taart bakken voor jongeren met obesitas?

Welke deskundigen bedenken dit?

M. Dietz,Purmerend

Strafschop

In de Volkskrant (Sport, 6 december) stond het trieste relaas van voormalig Helmond-keeper Otto Versfeld, die dertig jaar geleden door Ajax-spelers Johan Cruijff en Jesper Olsen in de luren werd gelegd.

In het intro van het artikel staat onder meer: 'Niemand in Nederland had ooit gedurfd een strafschop in twee keer te nemen, tot Johan Cruijff op 5 december 1982.' In België nam Rik Coppens de 'strafschop in twee keer' tijdens een interlandwedstrijd tegen IJsland in 1957.

Voor de Nederlandse primeur moeten we verder terug. In 1944 speelden de Rotterdamse en Schiedamse eersteklassers een onderlinge avondcompetitie. Deelnemende clubs waren Feyenoord, Sparta, Hermes DVS, Xerxes en RFC.

Op 4 mei 1944 stonden Feyenoord en Sparta tegenover elkaar op het oude Feyenoordveld aan de Kromme Zandweg. Voetbal in het stadion was door de Duitsers verboden. Bij een stand van 1-2 gebeurde, zoals opgetekend in het Dagblad van Rotterdam, het volgende: 'Nadat Paauwe den strafschop enkele decimeters naar voren had geschoten, voltrok de achter hem aankomende Kuppen het vonnis.' Feyenoord won met 4-3.

Het is Johan Cruijff noch Rik Coppens, maar Bas Paauwe die samen met Gerard Kuppen voor het eerst een 'strafschop in twee keer' namen.

Jan Oudenaarden, Rotterdam

Voetbalgeweld

Als bestuurder van een voetbalvereniging weet ik dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te vinden. Onder meer het begeleiden van jeugdteams naar uitwedstrijden is een probleem. Dat moet de vereniging maar regelen, vinden veel (met name allochtone) ouders.

Daarom kan het gebeuren dat jongens in de moeilijke leeftijd van 15-17 jaar zonder begeleiding van ouders zich te buiten gaan aan onaanvaardbaar gedrag. Als de ouders van de jongens aanwezig waren geweest, zou de grensrechter van BuitenBoys waarschijnlijk niet zo zijn toegetakeld met de dood tot gevolg. Ouders zijn ook bij verenigingen verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen. Ik hoop dat de ouders van deze knapen aansprakelijk worden gesteld.

Henk de Jong, Amsterdam

Voetbalgeweld (2)

Ik sprak een van de ouders van een jongenselftal van BuitenBoys. Die ergerde zich al lang aan de nare, opgejutte sfeer rondom de wedstrijden. Vooral aan het gedrag van de coaches van haar zoons elftal.

Mannen die tijdens het spel de scheidsrechters uitscholden, ook na terechtwijzingen van sommige ouders. Ze bleven tekeergaan over allerlei beslissingen van scheids- en grensrechters.

Je kunt wel zeggen dat het een Marokkanenprobleem is, zoals Geert Wilders doet, maar dit is het voorbeeld dat ze voorgeschoteld krijgen. Van volwassen Nederlandse mannen.

Laten we eens beginnen de oorzaak in eigen gelederen te zoeken.

A.M. Coster, Utrecht

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden