Geachte redactie

Spatjes

Prachtig, de foto's van die mensen met 'spatjes' (Uitgelicht, 7 januari). Sproeten zijn een teken dat je sterk bent, je kunt heel wat aan. Want al die bruine puntjes overal, het zijn de verroeste uiteinden van je stalen zenuwen!


Corien de Witte, Vlissingen


Oplos-chocomel

Als afstammeling van een chocoladefamilie wil ik graag reageren op de 'oplos-chocomel'-test (V, 5 januari). Blooker en Droste-cacao, die als slechtste uit de test komen, zijn geen oplos-chocomel. Dat is waarom er alleen cacao op het pak staat.


Je moet er even iets meer voor doen om het lekker te maken. Maar als je dat doet heb je chocolademelk die de andere pakken ver overstijgt! Helaas weten velen al lang niet meer hoe je echte chocolademelk maakt.


Daarom: neem een theelepel of twee cacao per beker, doe er een klein beetje water of melk bij. Net genoeg om de cacao 'smeuïg te maken' (pas op: bij te veel water of melk krijg je klontjes). Vervolgens kun je er suiker bij doen en de rest van de melk er op gieten. Verwarmen en klaar! Daar kan geen prefab-choco tegenop.


Bridget Bensdorp, Den Haag


Groeten uit Rio

Marjon van Royen is correspondent af bij NOS als gevolg van het roulatiesysteem. Reactie Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws: 'Met Marjon verliest de NOS een kleurrijke correspondent...'


Ja, de groeten. Voor de NOS is het een keuze en geen verlies. Voor de kijker en voor Van Royen zelf is het wel een groot verlies. Zodra zij op televisie verscheen, spitsten wij onze oren. Zij bracht Zuid-Amerika binnen, en hoe!


M. Smits, Arnhem


Jodenvervolging

Peter Essers, hoogleraar belastingrecht, leest niet goed. In zijn artikel over de Jodenvervolging (O&D, 5 januari), legt hij mij woorden in de mond die exact het tegengestelde zijn van wat ik schreef.


Volgens Essers suggereer ik dat mensen 'alleen maar de speelbal van het lot of van de dwang der omstandigheden zijn'. Dat was nu juist de opvatting die ik in mijn artikel bestreed (O&D, 29 september). Ik citeer: 'Hoe moeilijk de dilemma's en hoe dwingend de omstandigheden ook kunnen zijn, mensen zijn meer dan een speelbal van het lot of de dwang der omstandigheden, ze dragen verantwoordelijkheid. Als ergens goed en fout bestonden, was het in de Tweede Wereldoorlog'.


Zijn wijze van citeren doet het somberste vermoeden over de kwaliteit van Essers onderzoek.


Jolande Withuis, onderzoeker NIOD, Zutphen


Bloot

Mankeert er iets aan mijn ogen? Staat er eindelijk een keer een blote man in de krant (Wetenschap, 5 jan.), is er niets te zien dáár. Overigens waren de naakte vrouwen met alles erop en eraan weer goed vertegenwoordigd in de krant en het Volkskrant Magazine.


Vera van Lier, Holwerd


Bloot (2)

Kan het nog in 2013, zo'n illustratie van een man zonder geslachtsdeel? Was het een man die deze plaatjes bij het artikel zocht? Vrouwen worden wel in vol ornaat getoond. Wel heel erg voor het feminisme.


Ret van der Laan, Rhenen


Oorsmeer

1.066 euro voor het verwijderen van oorsmeer in het ziekenhuis, lees ik in de rubriek Op=Op (Economie, 5 januari). Absurd, de huisarts doet het voor 9 euro! De hoge kosten in de gezondheidszorg komen op een wel heel merkwaardige wijze tot stand. De overheid doet weinig om dat te voorkomen.


Integendeel, het is de overheid die in 2006 de zogenaamde dbc (diagnosebehandelcombinatie) heeft ingevoerd en dit soort absurde bedragen mogelijk maakt. Ook toen werd de verwijdering van oorsmeer (toen 900 euro) als absurd voorbeeld aan de toenmalige minister Hoogervorst van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) voorgehouden. Hij noemde het een aanloopprobleem van een systeem dat erop gericht is de declaraties doorzichtiger te maken.


Dit aanloopprobleem is nog steeds niet verholpen. Inmiddels is wel het systeem van dbc's vervangen door dot. Dit staat voor, geen grap, 'Dbc's op weg naar transparantie'. Het resultaat is nog steeds hetzelfde.


Naast oorsmeer verwijderen, doet de huisarts meer ingrepen goedkoper. De kosten in de gezondheidszorg kunnen dus vrij eenvoudig worden beperkt zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Merkwaardig genoeg bezuinigt de minister juist op de huisarts.


Op eenvoudige wijze zijn absurde rekeningen zoals beschreven te voorkomen. Maak één tarief voor eenvoudige ingrepen, ongeacht waar ze plaatsvinden. Zelfs als de huisartstarieven zouden worden verdubbeld kost het verwijderen van oorsmeer nog maar 18 euro in plaats van 1066. Er zijn ingewikkelder bezuinigingen denkbaar.


Hans Gimbel, huisarts, Heerhugowaard


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden