GEACHTE REDACTIE

'De PvdA heeft haar sociale gezicht verloren', schrijft Omar Ramadan (Forum, 21 februari). Was de PvdA er misschien meer voor de arbeiders dan voor de armen?...

Ouderwets

Maar nu klinken opeens weer die ouderwetse woorden 'armoede' en 'onderkant van de samenleving'. Welvaart lijkt op maakbaar geluk, maar dat maken lukt velen niet. Nederland is welvarend, maar niet eens zo erg gezond.

Met die problemen zit de kiezer die al zo lang op de PvdA stemde, nu opgescheept. Was Paars tóch niet dat succes? Is het thans te laat (of nog te vroeg?) voor één grote progressieve sociaal- en ecologisch-bewuste partij?

Ik heb nooit aan de versnippering in kleine partijtjes mee willen doen. Ze zijn boeiend en hebben vaak ontroerend gelijk, zoals de PSP en CPN destijds en nu de SP en GroenLinks. Maar wat bereiken ze, zeker als ze intern en onderling overhoop liggen? Zonde van de energie. Hopelijk ontstaat er in geen geval een partij voor zwevende kiezers.

WELLERLOOI Philip Stein

Riool

Waarom worden arbeiders vergeleken met eenvoudige mensen, eenvoud is een deugd. Men moet eerst maar eens proberen om z'n eigen verstopte riool te maken om erachter te komen dat vele jaren studie en kennis van buitenlandse talen en gebruiken hier niet van toepassing zijn.

BENSCHOP Job Renes

Strooibeleid

Het bericht over de mogelijkheden om fracturen bij oudere vrouwen te voorkomen (de Volkskrant, 23 februari) las ik met grote belangstelling. Verleden jaar was ik ook zo'n slachtoffer. Zaken als het op peil houden van spierkracht en van het coördinatievermogen alsmede een betere verlichting zou de kans op vallen verminderen. Maar vergeet de gladheidsbestrijding niet. Deze wordt verwaarloosd en zoals ik toen zelf ondervond, zorgt de gladheid voor overvolle EHBO-posten. In Amsterdam dringt GroenLinks al jaren aan op een goed strooibeleid ook op de voetpaden. Gelukkig was het deze winter niet vaak glad.

AMSTERDAM Saar Boerlage

Voorrang

'Het is aanvaardbaar om werknemers met een beroepsziekte met voorrang te behandelen, op voorwaarde dat zij andere patiënten niet verdringen' (de Volkskrant, 25 februari). Lijkt mij een contradictio in terminus. Hoe kan je voorrang verlenen aan een groep zonder dat anderen worden verdrongen?

HILVERSUM Bart Doets

Treurig

In haar artikel 'Jeroen Krabbé' (Kunst & Cultuur, 20 februari) beweert Karin Veraart dat Krabbé's film Left Luggage 'gebaseerd is op het boek van Carl Friedman The Shovel and the Loom, dat in het Nederlands is vertaald als Twee koffers vol'. Het is treurig dat Veraart niet blijkt te weten dat Carl Friedman een Nederlandse schrijfster is die in 1993 haar roman Twee koffers vol publiceerde, nadat zij twee jaar daarvoor al grote indruk had gemaakt met haar debuutnovelle Tralievader.

VOORBURG H.J.M. Wientjens

Nieuwkomer

Een prachtige foto van Hollands multi-cultureel welvaren (de Volkskrant, 17 februari): een nieuwkomer poserend bij de resten van een gejatte fiets. Bemoedigend ook om te lezen dat een grote meerderheid zowel onder autochtonen als onder allochtonen inburgering zeer belangrijk vindt.

De begeleidende tekst gaat verder met de zin: 'Toch vinden beide groepen ook behoud van de oorspronkelijke cultuur van de nieuwkomers een groot goed.' Waarom dat woordje 'toch'? Of we nu willen of niet, de Nederlandse samenleving verandert van kleur en identiteit.

Er komen nieuwe culturen bij, die zich op den duur mengen met wat er al is. Kijk naar de raï-muziek, waarin Arabische melodieën van een Europese beat worden voorzien, nasiballen uit de muur, Afrikaanse voetballers in de eredivisie. Laten we er open voor staan en ervan genieten. Er is meer dan de gestampte pot.

AMSTERDAM Thomas Hessels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden