GEACHTE REDACTIE

Ik wil graag mijn kanttekeningen plaatsen bij de berichtgeving van de Volkskrant over Feyenoord, die behoorlijk subjectief en tendentieus is....

Feyenoord

Meestal wordt in deze berichtgeving de nadruk gelegd op de negatieve aspecten, terwijl de positieve zaken niet of nauwelijks genoemd worden. Enige terechte kritiek is natuurlijk terecht, maar een structureel negatieve toonzetting ten aanzien van deze prachtige populaire Rotterdams volksclub is dat niet.

Het contrast met een club als Ajax is des te pijnlijker. Ajax wordt, met uitzondering van Ben de Graaf, vrijwel doorlopend de hemel ingeprezen door de sportverslaggevers. Voorbeelden zijn er te over. Afgelopen maandag: Feyenoord-MVV 6-1, de Volkskrant kopt: 'MVV helpt Feyenoord': Ajax-NEC 5-1, de Volkskrant: 'Ongenaakbaar Ajax laat NEC even hopen'.

Alsjeblieft zeg!

Feyenoord wint slim en sensationeel in de sudden death van Ajax: de Volkskrant is de volgende dag in rouwstemming. Geen goed woord kan er af over de opmerkelijke prestatie van Feyenoord. De goal van Obiku was een prachtige atletische prestatie: niets over te lezen.

Laatste voorbeeld: Feyenoord speelt een prima eerste helft tegen Groningen en een uiterst matige tweede helft. Waar gaan 9/10e van het artikel en de kop in de Volkskrant over? Juist ja: die tweede helft.

Ik zou de Volkskrant willen vragen om naast het spuien van terechte kritiek op Feyenoord, ook de positieve zaken eens te gaan benoemen. De sportpagina's lees ik graag, maar als Feyenoord-supporter beleef je nauwelijks plezier aan het lezen van de sportpagina uit de Volkskrant.

Het is bovendien treurig om te constateren dat deze benadering van Feyenoord en Ajax terug te vinden is bij een groot deel van de 'landelijke' (Amsterdamse) pers.

UTRECHT W. Crum

Lekedichtje

Als Jan Blokker in zijn column van 21 maart Karin Adelmund knullig citeren verwijt, dan mag hijzelf er toch zeker ook geen letter naast zitten. En dat is wel het geval met Blokkers versie van 'Individualiteit', het lekedichtje van de remonstrantse rijmelaar P.A. de Genestet (1829-1861).

'Wees uzelf, sprak ik tot iemand, maar hij kon niet: hij was niemand', zo spreekt Blokker de predikant na. Verkeerd, want De Genestet zei het toch echt als volgt: 'Wees uzelf, zei ik tot iemand, maar hij kon niet: hij was niemand.'

De moraal zou kunnen zijn: 'to quote or not to quote'. Maar ik prefereer: 'to miereneuk or not to miereneuk'.

MOERGESTEL Tom Tacken

Eigen risico

Het argument van premier Kok dat het eigen risico alleen voor ziekenfondsverzekerden niet rechtvaardig is, getuigt niet van werkelijkheidszin.

Particulier verzekerden kiezen voor een hogere premie en geen eigen risico of een lagere premie met wel een eigen risico.

Verplicht eigen risico dient derhalve met zich mee te brengen dat voor particulier verzekerden de premie omlaag kan.

ALMERE B.W. van Aalderen

Zelfdoding

De Leidse hoogleraar gezondheidspychologie en deskundige op het terrein van suïcide, prof dr R. Diekstra, heeft grote bezwaren tegen de televisie-uitzending van de dramaproduktie Stills, die een tweeluik vormt met mijn documentaire Het Verlies van de Toekomst (de Volkskrant, 24 maart).

De film Stills - over het leven en de zelfdoding van de jongen Theo - zou niet bijdragen aan preventie. Integendeel, depressieve jongeren zullen zich na het zien van deze film nog hopelozer voelen, aldus Diekstra, die wèl kwam speechen op het door Veronica georganiseerde congres over zelfdoding onder jongeren.

Het is puur speculatief en op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd om een produktie als Stills riskant te noemen. We kunnen het net zo gemakkelijk omdraaien. Wellicht is het zo dat potentiële zelfdoders na het bekijken van Stills inzien dat eenzaamheid en contactloosheid tot niets leidt. En wellicht zien ze in dat ze hun huisgenoten, vrienden en familie wèl deelgenoot moeten maken van hun desolate toestand.

Diekstra's publieke bezwaren getuigen eerder van stemmingmakerij, dan van oprechte bezorgdheid. Zijn kritiek is in ieder geval geen bijdrage aan de preventie van suïcide.

AMSTERDAM Roel van Dalen

Ondergoed

In de Volkskrant van 20 maart stond een foto met de kop 'Mannequins passen mode uit de Derde Wereld': te zien waren meisjes en een paar jongens in ondergoed, zoekend naar passende kleding.

Wat smakeloos om zo'n foto te plaatsen. Ik dacht dat het om kleding uit de Derde Wereld ging en niet om mensen in hun westerse ondergoed.

HAARLEM Thon Fikkerman

Mannequins

De inspirerende foto met het toepasselijke onderschrift 'Mannequins passen mode uit Derde Wereld' gaf echt een goede impressie van wat de Derde Wereld op modegebied zoal te bieden heeft.

AMSTERDAM Bernadet Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.