Geachte redactie

Ouderen

Ik droomde dat ik mijn vroegere docent bedrijfsrekenen om bijles vroeg. Binnen een paar weken moest ik examen doen en snapte niets van dat gereken, maar wilde wel slagen. Gisteren geen geld om de ouderen te compenseren, vandaag miljarden om SNS Reaal te nationaliseren. Ik snap er nog steeds niets van.


Ouderen (2)

Mijn man en ik hebben ons hele leven hard gewerkt in (on)betaalde banen om de maatschappij op te bouwen tot wat die nu is. Natuurlijk willen wij, net als velen met ons, een steentje bijdragen aan de bezuinigingen. Maar wat er nu gebeurt met de inkomsten van ouderen is onevenredig en zelfs schokkend.


Ouderen kunnen niet meer staken en ook niet gemakkelijk naar het Malieveld om te demonstreren. Daarnaast hebben vele ouderen nog een handicap: ons zijn begrippen als normen en waarden ingeprent en daar leven velen van ons gelukkig nog steeds naar. Dat is ook meteen het probleem bij mijn suggestie.


Alle ouderen van Nederland zouden voor één keer onze ingeprente normen en waarden moeten laten varen om vervolgens een week niet voor de kleinkinderen te zorgen of op allerlei andere gebieden vrijwilligerswerk te doen. Gewoon lekker thuis oud zitten zijn. Dan ligt gegarandeerd de hele economie plat!


Iedereen kan dan aan den lijve ondervinden hoe belangrijk wij ouderen nog steeds zijn voor de maatschappij. Er wordt daarna zeker heel snel compensatie gevonden zoals ook gebeurde bij de inkomensafhankelijke zorgpremie.


Ouderen (3)

De afgelopen weken laaide de discussie over de koopkrachtplaatjes weer op. Met name ouderen voelen zich gepakt door de bezuinigingen. Natuurlijk valt een optelsom te maken van maatregelen waaruit blijkt dat hun koopkracht wordt aangetast. Maar ze worden absoluut niet onevenredig gekort, zoals Henk Krol van de ouderenpartij 50Plus beweert. Moeten we bijvoorbeeld wel medelijden hebben met de babyboomers? Dit is de rijkste generatie ouderen ooit! Krol doet bovendien alsof grote andere groepen er de komende jaren meer dan warmpjes bij zullen zitten.


Nu ben ik volstrekt niet uit op het creëren van een generatieconflict tussen jong en oud. Maar wat aanhangers van Krol 'vergeten', is dat jongeren, mijn leeftijdsgenoten, geen fatsoenlijke baan vinden, geen woning bemachtigen tegen een normale prijs of pensioen opbouwen.


Types als Krol houden met een populistische grondhouding kiezers volslagen voor de gek. Krol wordt in de media altijd, haast aandoenlijk, een beetje boos en emotioneel om te laten zien dat hij het écht meent. De kiezer hobbelt daar ja-knikkend, niet-nadenkend en zonder moreel besef achteraan. Ondertussen klimt 50Plus onophoudelijk in de peilingen.


SNS Reaal

Als alle directeuren van SNS Reaal hun bonussen over de afgelopen vijf jaar terugstorten, dan hoeft de overheid (belastingbetaler) niet eens zo veel meer bij te springen.


Vrouwen

Rutger Bregman constateert in de Volkskrant (Vonk, 2 februari) dat 'De Grote Vrouwelijke Revolutie' is aangebroken. Het lijkt mij, als alle cijfers kloppen, een heldere en duidelijke zaak. Bedrijven met meer vrouwen aan de top doen het over de hele linie beter, schrijft hij. Maar voor regeringen geldt dat helaas niet.


Op de pagina's Economie van dezelfde krant staat een verhaal over aanbestedingen die hebben geleid tot financiële en sociale ellende. Bij vier van de vijf aanbestedingsdrama's waren vrouwen verantwoordelijk. Bij thuiszorg naar gemeenten was het Jet Bussemaker, bij het Stedelijk Museum Carolien Gehrels, bij de Fyra Tineke Netelenbos en bij de spoorbrug bij Eefde waren dat Tineke Huizinga en Wilma Mansveld.


Laten ze bij de overheid eens echte topvrouwen aannemen die verstand van zaken hebben. Dan komt daar de revolutie misschien ook eens op gang.


Vrouwen (2)

Wie als vrouw op safe speelt en liever geen risico's neemt, kan onmogelijk een revolutionair zijn. Rutger Bregman vergeet dat het de man is die de vrouw rechten en kansen heeft verleend, deze ook nog voor haar verdedigt, maar dat hij haar die rechten ook weer op elk moment kan afnemen.


Zoals Simone de Beauvoir al zei: 'Vrouwen gaan altijd over paden en wegen die mannen eerder hebben gebaand.' Dat kan ook moeilijk anders als 99,9 procent van alle ontdekkingen en uitvindingen door de man wordt verricht. De vrouw profiteert er dagelijks kosteloos van.


Liften alle vrouwen dus niet mee op hun succes? Ja, want de vrouw beschikt over een eigen historisch referentiekader, noch over een eigen instrumentarium. Cognitief en materieel is zij helemaal afhankelijk van de man.


Dat verklaart waarom vrouwen, die geen minderheid zijn op aarde, toch een maatschappelijke achterstand hebben. Mannen zijn er wel op eigen kracht gekomen door risico's te nemen. Daarom zijn wij er als homo sapiens nog.


Of zou Bregman echt geloven dat Jane zonder Tarzan de jungle had overleefd? Toen de Titanic in 1912 zonk werd driekwart van de vrouwen gered, waardoor driekwart van de mannen verdronk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden