Geachte redactie

Lachertje

Een onderzoek gebaseerd op iets meer dan honderd dagboeken, lijkt wel flinterdun te zijn als men wil aantonen dat de Nederlandse Joden en niet-Joden het niet geweten hebben wat er gebeurde met 105 duizend Nederlandse Joden in de Shoa.


Bart van der Boom (O&D, 25 april) zegt niets over de actieve deelname aan de deportaties van de Nederlandse politie, het NS-personeel, de actieve deelname van veel Nederlanders aan de SS, de ambtenaren die o.a. een stippenkaart maakten om de Joden gemakkelijk te lokaliseren en noem maar op. Wist men het geen van allen?


Misschien heeft hij gelijk dat de gemiddelde Nederlander niet instemde met de deportaties, maar hoe is dat de rijmen met het feit dat hij stelt dat 'men wel dacht dat de Duitsers de Joden wilden uitroeien'? Maakt het dan uit, dat je meewerkt, althans je niet meer actief verzet, tegen de deportaties naar het oosten, of mensen direct de gaskamers ingingen, of op termijn uitgeroeid werden? 'Men wist wel van de 'genocide intentie', stelt Van der Boom in zijn studie, maar niet van de 'genocidale praktijk'. Door zijn zogenaamde subtiliteit in zijn benadering, maakt hij dit onderzoek tot een lachertje.


De 'gewone' Nederlanders lieten de Joden niet in steek zegt hij, ze keken geschokt toe, en dachten dat ze hun niet konden helpen. Des te erger Bart van der Boom, ze hebben dus met open vizier de Joden in de steek gelaten en de deportaties laten gebeuren. Wat ben ik blij, dat mijn ouders zijn geholpen om onder te duiken, door mensen die niet geschokt toekeken, die niet dachten dat ze niet konden helpen. Deze in en in goede mensen 'dachten' niet, maar ze 'deden'! Omdat zij Gewone Nederlanders waren die wisten, dat als ze niet zouden helpen, zij zichzelf nooit meer recht in de ogen konden kijken, omdat zij dan indirect hadden meegeholpen aan een massamoord op onschuldige mensen.


Menno ten Brink, rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam


Aanwinst

Verkiezingen pas in september. Kan meneer Brinkman gelukkig meedoen. Is wel een aanwinst. Een uur na de mogelijke kans op verkiezingen voor de zomer, had hij al weer grote woorden als 'democratie is ver te zoeken' de wereld ingestuurd. Via Twitter want dat is kennelijk het communicatiekanaal voor sommige politici. OBP heet zijn partij. Ik las eerst DBP op teletekst en dacht toen: noemt hij het nou echt De Brinkman Partij? Maar gelukkig: het is de Onafhankelijke Burger Partij. Tenminste als de Burger Partij Amersfoort geen roet in het eten gooit want die vinden OBP en BPA te veel op elkaar lijken. Ik hoop dat het buitenland ons nog wel serieus blijft nemen.


Peter Nierop, Purmerend


Marathon

Meedoen was toch belangrijker dan winnen bij Olympische Spelen? Nu kan ik me voorstellen dat het NOC*NSF ook niet wil dat onze marathonlopers als allerlaatsten met de tong op de hielen binnenkomen, maar dat was bepaald niet gebeurd als Koen Raymaekers en Miranda Boonstra wel waren uitgezonden.


Waarom is de limiet in Nederland voor de mannen twee minuten strenger dan die in de Verenigde Staten, een land met bijna 20 keer zoveel inwoners?


Als alle landen zo streng zijn met hun limieten als Nederland, wordt de Olympische marathon straks gelopen door zes lopers (drie Kenianen en drie Ethiopiërs om precies te zijn). Dat zou een onthoofding zijn van wat naast de 100 meter sprint het koningsnummer van de Olympische Spelen is. Pierre de Coubertin zou zich omdraaien in zijn graf.


Klaas Huijbregts, Utrecht


G500


Interessante ontwikkeling die G500 club. Alleen vraag ik mij af hoe een startende beweging, die zegt dicht bij de Occupy-beweging te staan, een 'nagelnieuw hoofdkantoor', nota bene aan de Herengracht, financiert (Binnenland, 24 april). Dat kamperen niet bij het profiel van de G500 jongeren past lijkt mij duidelijk.


A.N. van Beek, Utrecht


Molukkers

De Molukkers die voor Nederland vochten zijn voor het lapje gehoudent. Dat weet men toch? Ze zijn misbruikt. Rechts Nederland en de Shell horen een excuus aan te bieden. Links Nederland hoeft dat niet te doen (O&D, 24 april). Aan Molukkers werd een 'eigen land' beloofd. In ruil daarvoor moesten ze vechten tegen hun eigen landgenoten. Dat deden ze, met hun kortzichtige nationalistische visie.


Rik Min, Enschede


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden