GEACHTE REDACTIE

Waarom hebben we de Europese Unie opgericht? Zolang alle grote politieke partijen in Nederland vinden dat Amerika het voortouw moeten nemen in militair ingrijpen in Kosovo, lijkt mij de hele Europese organisatie volslagen overbodig....

Europa

DEVENTER Joost van Well

Belasting

Luc Soete en Bas ter Weel bepleiten de invoering van een zogenoemde bit-belasting, door de auteurs onder andere omschreven als een belasting op het gebruik van Internet (Forum, 26 september). Zij schetsen een onjuist beeld van de positie die het ministerie van Financiën in de discussie over de fiscale aspecten van electronic commerce inneemt. Hun weergave van de inhoud van beleidsnotities van de bewindslieden van Financiën over dit onderwerp is onvolledig te noemen.

Zo wordt, in tegenstelling tot wat de auteurs beweren, in de nota 'Belastingen in de 21e eeuw' wel degelijk aandacht aan Internet en de groei van electronic commerce besteed.

Verder lijkt het de auteurs te zijn ontgaan dat de staatssecretaris van Financiën dit voorjaar onder de titel 'Belastingen in een wereld zonder afstand' een notitie over de invloed van electronic commerce op de belastingheffing aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De auteurs scheppen het beeld van een ministerie van Financiën dat de ontwikkelingen op dit gebied nauwelijks in de gaten heeft en er bovendien verkeerd op reageert.

In werkelijkheid worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd en speelt Financiën zowel nationaal als internationaal een initiërende rol in de ontwikkeling van het denken over Internet en belastingheffing. Juist omdat Financiën het belang van de ontwikkelingen onderkent, wordt overleg gevoerd met het bedrijfsleven, nationaal en internationaal, en met andere overheden, met name in OESO- en EU-kader. En, om de auteurs gerust te stellen, in OESO-kader is ook het gesprek met vertegenwoordigers van de individuele staten van de Verenigde Staten op gang gebracht. Als daarbij iets duidelijk is, is het wel dat het economisch potentieel van electronic commerce noopt tot een behoedzame houding ten aanzien van nieuwe belastingen zoals een bit-belasting, en dat een geïsoleerde Nederlandse aanpak erg onverstandig zou zijn. Nog daar gelaten dat - zoals de auteurs zelf melden - zowel beleidsmakers als academici, consumenten en het bedrijfsleven het plan negatief ontvingen, geldt ook hier het bekende motto van de oude schoenen.

DEN HAAG Jan C. de Waard

plv dir-gen. Fiscale Zaken, ministerie van Financiën

Rotzooien

Het valt niet mee een mening te vormen en ik ben ook altijd blij als iemand anders dat voor mij doet. Zo begrijp ik van Dorien Pessers dat er een groot verschil is tussen de buitenechtelijke, homoseksuele en homo-erotische relaties van het echtpaar Roosevelt en de goedkope sigaar-sex van Clinton met een 'mokkeltje van twintig' (Forum, 6 oktober). Waar zit het verschil in? In beschaving. Het echtpaar Roosevelt is intellectueel en uitgerust met een hoge morele standaard (?).

Datzelfde geldt ook voor die mensen met wie ze hun buitenechtelijke relaties hadden. Dat geldt natuurlijk niet voor Clinton en van Lewinsky kan je direct al zien dat ze niet uitgekozen is vanwege haar intellectuele capaciteiten.

Weet ik dat ook weer. Je mag rotzooien wat je wilt, mits je maar intellectueel bent en een hoge morele standaard er op nahoudt.

GRONINGENSjoerd Dijkstra

Deo Volente

In een artikel over bijzondere universiteiten wordt collegevoorzitter G.W. Noomen van de Vrije Universiteit (de Volkskrant, 9 oktober) geciteerd. Het 'bijzondere' van de VU wordt gekarakteriseerd door 'bescheidenheid over het menselijk kunnen', die bijvoorbeeld in het wiskunde-onderwijs tot uiting komt in een 'relativering van mathematische zekerheden'.

Ik ben niet helemaal onbekend met de wiskundigen van de VU, maar ik heb nooit geconstateerd dat de Latijnse afkorting QED (hetgeen te bewijzen was) ter afronding van een bewijs, daar wordt vervangen door DV (zo God het wil).

EINDHOVEN F.W. Steutel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden