GEACHTE REDACTIE

Van harte onderschrijf ik de strekking van het artikel van H.G. Warmelink, 'Informateurs nemen een loopje met democratie' (Forum, 2 juli)....

Democratie

Om ook het politieke spel toegankelijk en boeiend te houden voor de participerende toeschouwer - de kiezer - dienen tegengestelde maatschappelijke stromingen elkaar in het openbaar in het parlement te bestrijden.

Zodat je kunt zien hoe Bolkestein de tegenstander listig provoceert en een onverwacht harde tackle van Wallage kranig incasseert, of hoe Sorgdrager een Schwalbe produceert als Doctors van Leeuwen haar amper aantikt.

Niets van dat alles! Niet alleen de spelregels en de spelconcepten staan vast, maar ook de uitslag: voorgekookt tijdens de informatieperiode. Alvorens er nog maar een Wilhelmus heeft geklonken is de eindstand al bekend: Holland blijft een paars regentenland.

AMSTERDAM R. Koot

Journalisten

Mag ik voorstellen alle ministersposten met journalisten te bezetten. Journalisten weten alles, kunnen alles beoordelen en op alles commentaar geven. Geef ze de kans hun kennis in de praktijk te brengen.

DEN HAAGHans M. Cramer

Isla Margarita

In Traject van zaterdag 27 juni stond: 'Spanje en Venezuela voeren de lijst aan van klachtenlanden'. Het artikel handelt over klachten over georganiseerde reizen die zijn behandeld door de Geschillencommissie Reizen.

Als je de tekst (vluchtig) leest, wordt dat schijnbaar bevestigd: Spanje veroorzaakt de meeste klachten (105), gevolgd door Isla Margarita (een minuscuul deeltje van Venezuela overigens) (66).

Een opmerking dat je het aantal klachten in verhouding tot het aantal geboekte reizen moet bekijken, ontbreekt helaas. Doe je dat wel, waarbij ik aanneem dat elk reisgezelschap uit vier personen bestond, dan krijg je een heel andere rangschikking, namelijk:

1. Isla Margarita 1 (klacht) op 57 (geboekte reizen), ofwel 1,76%.

2. Griekenland 1: 1.610, ofwel 0,062%

3. Spanje 1: 2.762, ofwel 0,036%

4. Italië 1: 2.830, ofwel 0,035%

5. Frankrijk 1: 3.431, ofwel 0,029%

Mijn conclusie: Spanje scoort helemaal niet slecht, evenals Italië en Frankrijk. Griekenland lijkt me evenmin een reisdoel om je zorgen over te maken, maar Isla Margarita (niet Venezuela) zou je beter kunnen mijden.

DRONTEN

Cees Ch. M. van Doorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden