Geachte redactie

Veldleeuwerik

Afgelopen week liep ik met mijn jeugdvriendin en onze honden een paar dagen door het Teutoburgerwald in Duitsland. Daar hoorde ik het mooie zanggeluid dat ik ook in mijn jeugd, 35 jaar geleden, hoorde in de Flevopolder.


We wandelden op de Gustav-Mensch-Weg, tussen de omgeploegde akkers en bloeiende koolzaadvelden. De veldleeuwerik was daar prachtig aan het zingen. Ik vergat spontaan de spierpijn in mijn benen.


Het gaat me aan het hart dat de veldleeuwerik het zo zwaar te verduren heeft en dat er sinds de jaren zeventig in Europa 130 miljoen broedparen zijn verdwenen. ( Sir Edmund, 3 mei).


Ik wens Henk Jan Ottens en de stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief veel succes met zijn onderzoeken ter behoeve van akkervogels.


Ingrid Krabbe, Lelystad

Bankenunie

Veel lof voor het werkelijk briljante artikel van Rens van Tilburg 'De tactiek van de bordercollie' (Vonk, 3mei) over de gevaren van de bankenunie. Ik hoop dat onze financiële beleidsmakers hier goede nota van nemen!


Frits Bosch, Amsterdam

Prinsesjes

'Ook prinsesjes kunnen gepest en gekwetst worden', schrijft de Ombudsvrouw (O&D 3 mei) nadat eerder die week in een ingezonden brief postuur en kledij van de koninklijke meisjes nogal zurig zijn besproken.


Hoe gelijk heeft de Ombudsvrouw!


Koningsdag was een feest, ons Koninklijk Paar een stralend middelpunt. Een echt sympathiek stel, zou ik zo als buren willen hebben.


Toch hoop ik dat we snel een republiek worden. Al was het alleen maar omdat ik die drie schattige prinsesjes zo van harte een normaal en onbekommerd opgroeien gun. Het is nog niet te laat. Maar gezien de overweldigende meerderheid aan monarchisten in ons land zal zo'n fijne jeugd er voor die meidjes wel niet meer in zitten. Ontzet en verbijsterd aanschouwden ze de gedragingen van al die feestende onderdanen op de verjaardag van hun vader en even later worden ze dan ook nog eens in de krant genadeloos belachelijk gemaakt. Een akelig verwrongen mens- en wereldbeeld zal die stakkers hun leven lang teisteren. Dat Jeugdzorg niet ingrijpt! Die lui komen tegenwoordig wel voor minder in actie.


Gerrit Mooi, Meppel

Europa

Het woord 'Europa' heeft verschillende interpretaties: geografisch, politiek-economisch en cultureel. De heer Tjeenk Willink ( O&D, 3 mei) verengt de betekenis tot het groepje landen dat in Brussel een handtekening heeft gezet.


Europa is veel meer dan dat. Van Oost naar West omvat het alles tussen de Oeral en de Atlantische oceaan. De vraag of Oekraïne bij Rusland of bij Europa hoort is even dwaas als de vraag of Twente bij Overijssel of bij Nederland hoort: Rusland ten Westen van de Oeral is een deel van Europa, ook cultureel. De muziek, de literatuur en de wetenschap zijn deel van de Europese traditie. Het is politiek onverstandig, en cultureel misplaatst, om Rusland apart te zetten.


F.W. Steutel, Eindhoven

Volkert

Dank aan de redactie van de Volkskrant om de officiële regels rondom Volkert van der G. in acht te nemen. Ik keur het zeker niet goed wat deze meneer gedaan heeft, echter volgens onze wetgeving heeft hij recht op vrijstelling.


Maar wat geeft de media (televisie) het recht om zijn volledige naam te noemen. Is hij nu vogelvrij?


D. Kil, Rijswijk

Nobelbuurt

'Nobele straten' is verre van volledig (Sir Edmund, 3 mei). Hier in ónze heuse Nobelbuurt kennen de nobele Volkskrantbezorgers gelukkig wel de weg langs twaalf Nederlandse Nobelprijswinnaars.


Yvo Kok-Palma, Prof. dr. F. Zernikeweg, De Bilt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden