Geachte redactie

Oma-rage

Een artikel naar mijn hart van Mohammed Benzakour over de oma-rage in de levensmiddelenindustrie (O&D, 31 december). Hoog tijd dat de commerciële uitbuiting van het culinaire concept 'oma' aan de kaak wordt gesteld. Want net als bij de meeste commerciële producten gaat dit gepaard met bedrog. Oma's aller landen zouden zich moeten organiseren en een vuist moeten maken tegen deze idiote uitbuiting.


Eén ding moet ik wel eerlijk kwijt: mijn eigen oma - God hebbe haar ziel - bakte er weinig van.


R. Vermeend, Amsterdam


Oma-rage (2)

Mohammed Benzakour vraagt zich af welk goede voorbeeld de horden die van Verhagen Fast Food en Burger King schransen straks moeten geven aan hun kleinkinderen. Maar grootmoeders gehaktballen werden door oma opgediend met tot snot gekookte andijvie en een plens vette jus. Ook niet echt een maaltijd die tot voorbeeld kan dienen voor de kinderen van nu.


Lijnie van Wijk, Meerssen


Studenten

In een interview (Ten eerste, 2 januari) zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat hij het heeft gehad met 'gapende, etende en pratende' studenten tijdens zijn colleges. Hij eindigt met: 'Professoren zouden sowieso meer op didactische kwaliteiten moeten worden geselecteerd. Dat gebeurt nu veel te weinig.' Hieruit concludeer ik dat deze hoogleraar vindt dat hij niet de juiste man op de juiste plaats is.


Toine Lamers, gepensioneerd docent Radboud Universiteit Nijmegen


Studenten (2)

'Verplaats colleges naar het internet', zegt hoogleraar Jan Derksen. Deze 'revolutie' is al een aantal jaren aan de gang.


Niet alleen via de zogenoemde Mooc's (Massive Online Open Courses) zoals Coursera, maar ook via het principe van het 'flipped-classroom'. De leerstof wordt dan online aangeboden en verwerking daarvan vindt deels online en deels in fysieke ruimtes plaats. Universiteiten en andere instellingen in onder andere Nederland experimenteren hier al mee.


Het is niet de vraag óf het onderwijs met internet moet fuseren, maar hoe. In welke mate, vorm en met welke didactische uitgangspunten.


Ilonka Hebels, docent Hanzehogeschool Groningen en student NHL Groningen, Veendam


Studenten (3)

'Waarom zou ik studenten dwingen om naar mij te luisteren?', zegt hoogleraar Jan Derksen. Twee studenten op de foto bij het interview hebben in de collegezaal de moed opgegeven en liggen met hun hoofd op tafel. Derksen wil nu dat colleges naar internet worden verplaatst. Het enige voordeel lijkt mij dat studenten dan zelf kunnen bepalen wanneer ze de hoogleraar uitloggen.


Lekker laten slapen, kletsen, surfen en eten, die hap. Studenten worden ten slotte afgerekend op hun kennis en vaardigheden, niet op hun omgangsvormen. Docenten moeten zorgen dat ze zo inspirerend zijn dat de toehoorders aan hun lippen hangen.


Als ze zo saai zijn dat internetten meer boeit, dan kun je inderdaad beter capituleren voor het grotere probleemoplossende vermogen van apparaten. Want dat is allang 'meer van deze tijd'.


Paul Steijnen, Utrecht


Afghanistan

Misschien wordt er veel vooruitgang geboekt in Afghanistan, zoals onderwijskundige Leo Schellekens beweert (O&D, 2 januari). Maar als zijn cijfers uit dezelfde bron komen als die waaraan hij het aantal inwoners van Kabul ontleent, is zijn optimisme misschien wat voorbarig. Volgens recente offici- ele cijfers (cso.gov.af) is het aantal inwoners van de Afghaanse hoofdstad Kabul ongeveer de helft van de 7 miljoen die Schellekens opgeeft.


E. J. van Ginkel, Leiden


Religieuze minderheid

Met grote verbazing las ik de opiniebijdrage van August Hans den Boef. Volgens hem legt de seculiere staat de gelovige niets in de weg (O&D, 27 december). Enige nuance is op zijn plaats.


Ik heb het gevoel dat de auteur van een andere planeet komt als hij schrijft dat religieuzen andersdenkenden dwingen om volgens hun wetten en regels te leven. Naar mijn mening heeft Nederland altijd ruimte geboden voor andersdenkenden. Ruimte die ook in andere (protestants-)christelijke landen volop wordt gegeven. Ondanks weigerambtenaren kunnen homoseksuelen in elke gemeente trouwen, ook als er een plaatselijke meerderheid is van de confessionele partijen.


Ook gebruikt hij bijzondere criteria. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam recentelijk met een rapport waarin werd geconcludeerd dat ongeveer 55 procent van de Nederlanders godsdienstig is. Maar Den Boef neemt het stemgedrag van de Nederlander als criterium voor gelovigen. Alsof een gelovige niet op een seculiere partij kan stemmen. Het lijkt erop dat Den Boef een nogal dogmatisch beeld heeft van hoe een gelovige denkt en hoeveel vrijheid deze heeft, maar ook anderen kan en wil bieden.


Wim van 't Einde, Vaassen


Foute champignons

Volgens Jelmer Vierstra (O&D, 2 januari) moet niet Albert Heijn worden berispt voor de misstanden in de Nederlandse champignonteelt, maar de overheid. Die houdt telers immers niet aan de eigen regels.


Vierstra is daarom kritisch over de inzet van een 'Fair Produce'-logo. Dat moet ervoor zorgen dat producenten zich aan de wet houden, terwijl een echt keurmerk juist bovenwettelijke inspanning garandeert. In discussies over voedselproductie worden verantwoordelijkheden vaak doorgeschoven. Van boeren naar supermarkten via controle-instanties tot overheden. Maar hier is dat niet nodig.


Voorzitter Hans Huijbers van de ondernemersvereniging ZLTO sprak afgelopen augustus nog over het onderwerp. Hij zei te begrijpen dat een noodlijdende champignonteler 'een wat bredere denklijn hanteert' en de 'randjes van de regels' opzoekt.


We kunnen blijven kibbelen over keurmerken, maar laten we eerst het primaire probleem aanpakken: de telers en oogsters die zichzelf boven de wet hebben geplaatst.


Rik Peters, Tilburg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden