GEACHTE REDACTIE

Dat het stuk van Hans Heg na de dood van Sjiatoslav Richter (de Volkskrant, 1 augustus) met veel aandacht voor Richters standpunt over het lezen van partituren en het spelen vanaf bladmuziek, nou juist moest worden opgesierd met een foto van de meester aan de piano zonder partituur!...

Zonde!

ALMERE Nico van Eeden

Erasmusprijs

Dat aan Mauricio Kagel en Peter Sellars de Erasmusprijs is toegekend, eert zowel de beide laureaten, als de jury - in de geest van de grote humanist uit Rotterdam, die De lof der zotheid schreef.

AMSTERDAM

Claudia von Canon

Kunstenaars

Bij Gerry van de List (Forum, 1 augustus) gaat vermeend politiek inzicht blijkbaar niet samen met helder nadenken.

Het is waar dat de Documenta X slecht ontvangen is, en je kunt vraagtekens zetten bij de uitgangspunten van Catherine David. Maar je kunt niet zomaar haar visie op de taak die kunstenaars zouden hebben als definitie van engagement voorstellen om vervolgens vast te stellen dat engagement slechte kunst oplevert.

Is bijvoorbeeld de Guernica middelmatig? De Max Havelaar? Evenmin kun je engagement gelijkstellen aan het leveren van oplossingen voor politieke problemen om daarna triomfantelijk te kraaien dat de kunst daar toch jammerlijk faalt. Zelfs David eist van de kunstenaars geen oplossingen.

Treurig wordt het als de zelfgenoegzaamheid de vrije teugel krijgt: kunstenaars mogen 'ons' vermaken, en de technocraten zijn de wijze mensen die 'onze' democratie verbeteren. Hoe het gesteld staat met het 'maatgevoel' van de technocraten, met hun 'kennis van economie en recht', dat kan je iedere dag lezen in de krant, om maar te zwijgen van hun 'bereidheid zich in practische details te verdiepen' en hun 'sociale vaardigheden'. Vraag maar eens aan staatssecretaris Schmitz hoe gezegend haar ambtenaren daarmee zijn.

Dat kunstenaars niet uitblinken in kennis van economie en recht is al discutabel, maar om te beweren dat zij maatgevoel zouden ontberen, dat ze de bereidheid om zich in practische detail te verdiepen missen, en dat ze geen sociale vaardigheden hebben?

Zijn kunstenaars weer entartet? Albert Speer, de man voor wie de term technocraat is uitgevonden, heeft die onze beschaving soms verdedigd tegen de grootse en meeslepende visie van zijn opdrachtgever? De enige die in een sprookjeswereld leeft is Gerry van der List - een heel griezelige sprookjeswereld.

TILBURG N. op 't Ende

Inenten

Bij het lezen van een pleidooi (U-pagina, 26 juli) voor het inenten van varkens tegen varkenspest kon ik mij nog bedwingen, naar nu er 29 juli weer een brief met zo'n pleidooi is afgedrukt, kan ik het niet laten om te reageren.

Daar gaat-ie: de varkens die in Nederland gefokt en gemest worden, verdwijnen voor het overgrote deel niet in Nederlandse magen. Dat is maar goed ook, want anders zouden we ons dag-in dag-uit ongans aan varkensvlees moeten eten.

Nee, het merendeel van deze varkens wordt geëxporteerd over zo'n beetje de hele wereld. Nou willen de landen waar 'ons' vlees naartoe gaat, zeker weten dat ze met het vlees geen enge ziektes inporteren. Het in te voeren vlees wordt getest op een serie ziektes, onder andere op varkenspest.

Als je nou de varkens inent, weten ze aan de andere kant van de wereld niet of ze bij hun tests het vaccin of het virus tegenkomen. Daarom wordt, als Nederland vaccinatie toestaat, de export naar alle buitenlanden nog dezelfde dag verboden. Dan is hier de epidemie over, maar dan kan er niets geëxporteerd worden!

Daarom wordt nu gezocht naar een marker-vaccin. Dat is bij menselijke vaccinatie niet nodig, omdat wij mensenvlees niet voor consumptie exporteren. Logisch hè?

Maar laten we niet te vroeg juichen als dit vaccin gevonden is. De (milieu)problemen die door de massale productie van dieren op intensieve veehouderijen worden veroorzaakt, blijven bestaan, ook na reductie van de varkensaantallen met 25 procent.

Een structurele oplossing? Impliciet heb ik er al eentje genoemd: Stop met de massaproductie gericht op de export en schakel over naar kleinere biologische bedrijven, die produceren voor de lokale markt.

DEN BOSCHRob Ruys

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden