Geachte redactie

Geen euthanasie (1)

In het zeer verdrietige verhaal 'Geen euthanasie voor totaal verlamde Brit' (Buitenland, 17 augustus) staat dat men ook in Engeland probeert de overheid zo ver te krijgen dat 'euthanasie net als in Nederland, België, Luxemburg en Zwitserland legaal wordt'.


Dat behoeft een correctie. 'Euthanasie' is in Zwitserland strafbaar. Gewoon: strafbaar. 'Hulp bij zelfdoding' overigens óók. Maar het verbod op die hulp is zo geformuleerd dat wie die hulp op onbaatzuchtige gronden verleent, buiten de strafbaarheid valt. Organisaties als Dignitas en Exit maken van die ruimte gebruik en verlenen hun niet-strafbare hulp (soms ook aan buitenlanders).


Ook in ons land geldt dat hulp bij zelfdoding strafbaar is, maar op grond van een aantal gerechtelijke vonnissen kennen ook wij inmiddels niet-strafbare hulp bij zelfdoding. Van die ruimte maakt in ons land Stichting de Einder gebruik. Zwitserland en Nederland lijken hiermee op dit belangrijke punt het gezegde te illustreren van die bekende Nederlander dat 'ieder nadeel ze voordeel heb'.


Ton Vink,


Velp,


filosoof, consulent Stichting de Einder


Geen euthanasie (2)

Hartbrekend is het gezicht van Tony Nicklinson bij het vernemen van het vonnis dat hij moet blijven leven (Buitenland, 17 augustus). Als het leven zo'n pijn doet, moet een mens de kans krijgen om dit leven, met behulp van anderen (als het niet anders kan) te beëindigen. Genade voor recht, alstublieft? Zo goed als de Britten de Olympische Spelen hebben georaniseerd, zo slecht is het dus nog gesteld met de ruimdenkendheid als het gaat om een kwestie als euthanasie voor mensen als Nicklinson. Wie haalt deze man naar Nederland om hem een waardig en menselijk einde te bezorgen? Het is hem van harte gegund.


Lies Vester,


Noordwijk


Geen porcelein

'Bij de Roemers thuis dronken ze koffie uit geribbeld porcelein van Wedgwood', schrijft Peter Middendorp (O&D, 16 augustus). Voor zover ik weet, is geribbeld Wedgwood-serviesgoed geen porcelein maar aardewerk. En dat houdt in dat het veel goedkoper is dan porcelein; zodat Roemer het mijns inziens misschien toch wat bescheidener heeft geregeld dan de column suggereert. Als ik gelijk heb, verbaast het mij een beetje dat Middendorp dat, ondanks zijn kennis van Wedgwood-serviesgoed, niet herkent. Nou ja, er zijn ergere dingen in de wereld, toch?


Joop Smits,


Amsterdam


Vele malen duurzamer

In het artikel over Freitag-tassen (Economie, 17 augustus) wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat een Eastpak-rugzak hooguit één seizoen of schooljaar meegaat. Een Freitag-tas is vele malen duurzamer, want zelfs bij intensief gebruik gaat deze zeker tien jaar mee. Als ervaringsdeskundige kan ik het weten. Dat betekent dus dat je Freitag-tas 15 euro per jaar kost. Niet duur voor zo'n prachtig product.


Marieke van Vlierden,


Utrecht,


Freitag-liefhebber


Haai definition

De film Jaws uit 1975 is voor het eerst in HD op Blu-ray uitgegeven (V, 16 augustus). Katern V had een recensie en op haar voorpagina de teaser 'Haai Definition'. De letter V stond op zijn kop, waarvan het puntje als haaienvin net boven het water uitkwam. Grandioze originele vormgeving. En eerder deze week waren we al getrakteerd op een schitterende fotocollage van de meest opzienbare foto's van de afgelopen Spelen. De vormgevers waren weer eens op dreef deze week. Chapeau, chapeau.


Stefano Giacon,


Aalsmeer


Chinese bussen

Stel, een Chinese elektrische bus (Ten Eerste, 17 augustus) kost 250 duizend euro, en een Nederlandse bus 300 duizend euro. In de Nederlandse bus zit, inclusief aanleveringsbedrijven, voor ongeveer 200 duizend euro aan salarissen. Dat zijn gemiddeld 6 manjaar salarissen. Als je nu die Chinese bus koopt, verlies je dus die 6 manjaar werkgelegenheid per bus, wat weer ongeveer 100 tot 150 duizend euro aan WW kost. Daarbij komt een verlies aan deviezen van 200 euro, met zijn eigen gevolgen. Die 100- tot 150 duizend euro aan WW wordt echter niet betaald door dezelfde club die de 50 duizend euro goedkopere bus aanschaft. Als dit soort zaken niet op nationaal niveau met elkaar wordt kortgesloten, dan groeit de werkeloosheid, moet de WW naar beneden en eten we straks allemaal rijst (uit China).


Sjoerd Nienhuys,


Hilversum


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden