Geachte redactie

Paard van Troje

In haar uiteenzetting over de loze beloftencultuur van de Grieken, vergeet Renée Hirschon (Ten eerste, 5 september.) een nog ouder gegeven te vermelden dan het gedrag van Grieken onder de Turkse overheersing. In de Aeneïs van Vergilius (meer dan 2.100 jaar geleden geschreven) staat de beroemde uitspraak van hogepriester Laocoön: Timeo Danaos et dona ferentes: 'Ik vrees de Grieken, ook al brengen zij geschenken.'


In de Aeneïs heeft deze uitspraak te maken met wantrouwen over een geschenk in de vorm van een reusachtig houten paard, dat aan de Trojanen aangeboden werd en dat de ondergang van Troje betekende. Vrijwel iedere Europeaan kent dat stukje mythologie. Misschien krijgt ze nog een modern vervolg in Europese context.


René Franquinet, Arnhem


Gruwelijk dogma

Dat was even schrikken, het interview met architect Spuybroek (V, 2 september). Abstracte kunst? Genocide! Minimalisme? Auschwitz! Deze smakeloze kwalificaties maken wel nieuwsgierig naar de persoon. Gelukkig staat er een flinke foto van hem. Een wat stoffige man, met een zwart T-shirt waarover een morsig jasje.


Hij zit op een vensterbank waar een hapje uitgezaagd is voor de cv-leiding. In de hoek een wit plastic beertje waar een snoertje naartoe gaat: een beertjeslamp. Ja, ook zonder de tekst is overduidelijk dat hier een man zit die de schoonheid in al zijn facetten tot in de kleinste details boven aan zijn lijst heeft staan.


O, dit is te veel op de man gespeeld? Kom, kom, iemand die een hele kunst- en cultuurstroming even op de trein naar Auschwitz zet, moet toch wel tegen een plaagstootje bestand zijn. Het complete Bauhaus, Corbusier, Rietveld en Mies van der Rohe, het leidt allemaal tot het onzegbaar erge. Weet Lars nog wie het Bauhaus gesloten heeft en welke politieke stroming de grootste hekel had aan abstracte kunst? Kennelijk niet. Valt minimal music ook in de abjecte categorie? Philip Glass, Steve Reich (luister eens naar Different Trains, dat gaat over Auschwitz), allemaal gebaseerd op een 'gruwelijk dogma'.


'We hebben schoonheid verschrikkelijk hard nodig.' Zeker, maar dan toch vooral niet-materialistische schoonheid. Als ik zo de redenaties van Spuybroek lees, heeft hij op dit gebied bitter weinig bij te dragen. En als hij in Amerika uitgedoceerd is (arme studenten), kan hij misschien solliciteren bij prins Charles, dan blijft hij nog wat langer weg.


F. Ottenhoff, Leiden


Zesjescultuur

Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, sluit zich aan in de rij politici die een einde wil maken aan de zesjescultuur onder Nederlandse studenten (Uitgelicht, 5 september). De remedie is veel simpeler dan politici denken: laat studenten pas slagen vanaf een zeven.


Dr. Vittorio Busato, Amsterdam


Tegendraads

Ik weet zeker dat er de nodige fantastische katholieke geestelijken zijn, maar ik heb bij die kerk toch vooral het beeld van grenzeloze arrogantie. Zo noemt de paus zich de eerste vertegenwoordiger van het goddelijke op aarde. Je moet maar durven om jezelf een niet bestaande functie toe te eigenen.


En wat een arrogantie om in het Brabantse Liempde een slecht functionerende pastoor te beschermen door een hulpbisschop te laten zeggen: 'De kerk is tegendraads. Dat was Jezus ook.' (Binnenland, 5 september).


De parochianen die zich verzetten tegen een pastoor die een dorpsgenoot niet wilde begraven, omdat hij helaas via euthanasie het leven moest laten, treden juist in de sporen van Jezus. Zij zijn tegendraads en hun kerk kan daar slechts regeltjes tegenover stellen die over dertig, veertig jaar als een grote dwaling door diezelfde kerk zullen worden afgedaan.


'We zijn geen democratie', roept de hulpbisschop. Weer zo'n nietszeggende reactie. De mensen vragen niet om democratie, maar om een kerk die de essentie van haar eigen geloof begrijpt en in de praktijk brengt.


J.Tolsma, Genève


George Clooney

In de reportage G.E.O.R.G.E. (V, 1 september) gaat Floortje Smit in op de vraag wat George Clooney heeft dat anderen niet hebben. Het antwoord zou moeten zijn dat hij 'retro-cool' is, een enigma blijft, een lieve lach heeft en van oprechtheid een handelsmerk maakt.


Ik denk dat de zaak heel wat simpeler in elkaar zit. Zijn succes zit hem namelijk in al die vrouwen van middelbare leeftijd die massaal in katzwijm vallen zodra Clooney verschijnt. En ja, daar heb je er nogal veel van.


In het artikel staat letterlijk dat hij niet wil trouwen, dat hij aardig is tegen vrouwen boven een bepaalde leeftijd en dat hij persoonlijke vragen ontwijkt. Dat hoort allemaal bij het plan.


Het plan om zijn 50-, 60-jarige aanhangsters onwetend te houden over het gegeven dat zijn vorige vriendin een bijna twintig jaar jonger model was, om ze te laten dromen over een ontmoeting, zoals ook schrijfster Amy Ferris (Marrying George Clooney) vertelt. Terwijl ik dit schrijf, komt mijn moeder binnen, die ook tot zijn doelgroep behoort, en zegt: 'Het is me wel een knappe vent.'


David Rindt (16), Tilburg


Gloeilampen

Het verbod op peertjes werkt niet (Ten eerste, 3 september) Weet je wat? Ik doe mijn hoogrendementsplus-ketel de deur uit en draai overal 250 watt gloeilampen in mijn armaturen. Zit ik er deze winter lekker warmpjes bij!


Alex Koppert, Den Haag


Smakeloos

De multiculturele samenleving als groentesoep, het is een mooie metafoor van briefschrijver Klaas Jongsma (U, 3 september). Maar hoezeer hij ook gelijk heeft als hij stelt dat een soep door alsmaar meer ingrediënten weliswaar nog steeds bestaat maar ook smakeloos kan worden, hij geeft geen alternatief. Ingrediënten eruit halen is lastig.


Je kunt de soep zeven, maar dan wordt het een eenvormige massa. Je kunt hem verdunnen, maar dan smaakt hij nog laffer.


Of je kunt er een overheersend ingrediënt aan toevoegen, dat de smaak een andere draai of een eenduidig karakter geeft. Geert Wilders is de maggi van de Nederlandse multiculturele soep.


Max Bruinsma, Amsterdam


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden