Geachte Redactie

Joodse gemeenten

De heer Ralbag, opperrabbijn van 'de' Joodse Gemeente Amsterdam, blijkt van mening te zijn dat homoseksualiteit een ziekte is waarvoor genezing moet worden gezocht (Voorpagina, 17 januari). Graag willen wij het volgende onder de aandacht brengen:


De standpunten van zowel de rabbijn als het bestuur van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG, te onderscheiden van de Orthodox Joodse Gemeente) ten aanzien van homoseksualiteit staan diametraal tegenover de ideeën van Ralbag. Homoseksuele Joden zijn bij ons welkom zoals zij zijn, evenals alle andere Joden die zich tot ons Liberaal Joodse gedachtengoed voelen aangetrokken.


Daarvan getuigt onder andere het feit dat bij de LJG onder rabbinale leiding een Briet Ahava (Verbond van Liefde) kan worden gesloten, een Joodse verbintenis tussen twee mensen van gelijk geslacht die zich voor het leven aan elkaar willen verbinden. Liefde voor de medemens ongeacht zijn geaardheid is een uiterst belangrijk streven in het Jodendom, zie Leviticus 19:18, en de woorden van Hillel. Liefde leidt tot respectvolle intermenselijke relaties, waardoor vrede kan gedijen. Daarbij is geen plaats voor een discriminerende en quasimedische benadering. De opperrabbijn van de Orthodox Joodse Gemeente in Amsterdam lijkt dit uit het oog te hebben verloren.


Voorts is er geen sprake van 'de' Joodse Gemeente Amsterdam; er zijn er meerdere: De Orthodox Joodse gemeente (NIHS) en de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG) die ongeveer even groot zijn, en kleinere gemeenten als de Portugese en Beth haChidoesj. Het voeren van de titel 'de' Joodse gemeente is misleidend en al tachtig jaar achterhaald. Het zou goed zijn als de pers zich zou bedienen van de juiste titels teneinde niet bij te dragen aan de verwarring.


Ron van der Wieken

, voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam


Menno ten Brink


, rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Halbe Zijlstra

Zegt Halbe Zijlstra eens iets verstandigs, krijgt hij toch weer onder uit de zak (Commentaar, 17 januari). Ministeriële ambitie noch een zak met geld maakt van op mbo-niveau goed functionerende mensen succesvolle hoger opgeleiden. Als de doelstelling is dat half Nederland een hogeronderwijsopleiding moet kunnen volgen, dan kan dat alleen door het niveau van dat onderwijs te verlagen. En dat is wat gebeurt.


Ina T. Klaasen

, Delft


Associate Professor Urban and Regional Planning and Design, TU Delft


OudLinks

Waar zijn de dagen gebleven dat GroenLinks, bij monde van Femke Halsema, de PvdA opriep te kiezen tussen de vernieuwingskoers van D66/GroenLinks en de conservatieve koers van de SP? Nu heeft niet alleen de PvdA gekozen, maar ook GroenLinks zelf. Obligate en uiteraard vergeefse smeekbedes aan D66 om aan het oudlinkse feestje mee te doen ten spijt. Waarmee een einde is gekomen aan de droom van een vernieuwingsbeweging in een modern, vrijzinnig & links-liberaal jasje.


Dat wordt dus voor een lange periode vrij spel voor Rutte c.s. Een 'ander Nederland' is verder weg dan ooit. Waarvoor GroenLinks wordt bedankt.


Henk Branderhorst

, Doorn


Cito-eindtoets

Het SCP krijgt veel reacties op het trekken van conclusies uit het verloop van de jaarlijkse score op de Cito-eindtoets in het basisonderwijs. Jappe Kok betoogt dat de eindtoets een relatieve maat is die per definitie elk jaar dezelfde gemiddelde waarde heeft. Vergelijking tussen opeenvolgende jaren zou daarom op voorhand zinloos zijn (O&D, 13 januari). Dit is echter een misvatting.


Het Cito stelt de gemiddelde score niet vooraf vast. Wel zorgt het Cito er voor dat scores in verschillende jaren vergelijkbaar zijn. Het prestatieniveau dat in een bepaald jaar hoort bij een score van bijvoorbeeld 538 is hierdoor vergelijkbaar met het niveau dat in een ander jaar bij die score hoort. Dat de gemiddelde score de afgelopen jaren rond 535 schommelde is dus een aanwijzing dat het gemiddelde prestatieniveau niet is veranderd. Dit is geen interpretatie van het SCP, maar de uitleg van het Cito, dat we hierover ook hebben geraadpleegd bij het schrijven van Waar voor ons belastinggeld.


Vanwege de vele reacties heeft het Cito een persbericht met een toelichting uitgegeven (www.cito.nl, rubriek 'over Cito' onderdeel 'pers'). Omdat de groep scholen die aan de eindtoets deelneemt niet elk jaar volledig identiek is, hebben we ook gekeken naar de uitkomsten van ander onderzoek in het basisonderwijs, zowel Nederlands als internationaal vergelijkend onderzoek. Ook daaruit blijkt niet dat leerlingen in het Nederlandse basisonderwijs in de onderzochte periode beter zijn gaan presteren.


Lex Herweijer

, Den Haag Sociaal en Cultureel Planbureau


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden