GEACHTE REDACTIE

Marcel van Dam ergert zich aan de openheid waarmee het Amerikaanse juridische systeem omgaat met het vermeende overspel van de president (Forum, 30 juli)....

Overspel

Ook Van Dams opmerking over leugentjes om bestwil om de reputatie van de overspelige partner te beschermen, is niet van dubbelzinnigheid ontbloot. Hij schrijft: 'Zelfs als hij wel een seksuele relatie heeft gehad met Monica Lewinsky en zijn ontkenning was een leugen, dan nog vind ik dat te billijken.'

Ik vind dat niet, Clinton liegt om zijn geloofwaardigheid als president, echtgenoot en vader te behouden, om opportunistische redenen dus. En dan spreken we maar niet over de gevoelsmatige kant van de zaak: hoe zou zijn seksuele partner zijn verraad aan haar opvatten?

Bovendien verwart Van Dam de zaken als hij stelt dat hij zeker weet dat heel veel mannen en vrouwen dat (de leugen van Clinton dus) zouden doen om de reputatie of positie van hun overspelige partner te beschermen. Het gaat hier immers om de uiterst loyale houding die de vrouw van Clinton aan de dag legde en niet om de leugen van Clinton.

Inderdaad maakte Hillary een groots gebaar, want de president past de waarheid, dát heeft Hillary goed begrepen. Hij weerspiegelt immers de moraal van zijn volk als voorbeeld waarop we stemmen. De presidentsvrouw beschermt hem uit loyaliteit naar buiten toe en in hoeverre aan dit soort leugentjes om bestwil opportunistische motieven kleven omwille van je eigen positie, Starr en CNN bedekken die waarheid terecht niet met de sluier der liefde.

De wet geldt nu eenmaal voor iedereen, ook voor presidenten, en daarin wordt nu de democratie getest.

BEESEL Hanneke Eggels

Vertaling

De column 'Politieke Porno' van Marcel van Dam over de affaire-Lewinsky vind ik zo goed dat een Engelse vertaling mij op zijn plaats lijkt. Deze vertaling zou naar de redacties van alle belangrijke dag- en weekbladen in de Verenigde Staten moeten worden gezonden, om de publieke opinie verder te mobiliseren.

DUIVENDRECHT T. van Meurs

Herhalingen

Het lijkt me wat voorbarig te concluderen dat de tv-kijker geen problemen heeft met herhalingen (de Volkskrant, 28 juli). De (oude) aflevering van Inspector Morse van de zondag ervoor trok ruim een miljoen kijkers en werd met het hoogste waarderingscijfer van die week beloond.

Maar het ligt meer voor de hand dat de meeste kijkers voor het eerst kennis namen van dit avontuur van de Britse politieman. Immers, eenmaal bekend met de ontknoping is het een stuk minder boeiend om nogmaals te kijken.

Een nieuwe groep kijkers dus en wel omdat Morse even na negen uur met z'n naspeuringen begint en al voor elven de dader in de boeien slaat. In het winterseizoen staan Morse en z'n collega's toch gauw een uurtje later op het programma.

Als het dan tijd is voor de ontknoping ligt half Nederland al op een oor, omdat de volgende morgen vroeg weer in de file moet worden gestaan. Het zou de publieke omroep sieren als hiermee rekening wordt gehouden.

ZEIST Herman Elzinga

Twente

'De 21-jarige uit Almelo' en 'Wanneer ze de woorden als country, blues, roots en downtown uitspreekt ruilt ze haar licht Achterhoeks accent in voor knauwerig Amerikaans' stond er over Ilse DeLange (de Volkskrant, 1 augustus). Maar Almelo ligt al jaren in Twente.

Het schijnt erg moeilijk om de oostelijke streken Achterhoek en Twente uit elkaar te houden, terwijl de Achterhoek in de provincie Gelderland ligt en Twente in Overijssel.

HENGELO (OV) Ronald Punt

Engels

Als Engels sprekende persoon stoort mij al jaren het verkeerde gebruik van het Engels en ook het verkeerd vertalen ervan.

Op twee plaatsen werden de woorden van Harvey Fierstein 'we are extraordinary' verkeerd vertaald (de Volkskrant, 3 augustus). Het zou niet 'bijzonder' moeten zijn, maar 'buitengewoon'.

AMSTERDAM Fred L. Kaminsky

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden