GEACHTE REDACTIE

De waanzin begint nu écht groteske vormen aan te nemen, blijkens het bericht 'Hofvijversprookje kleine nachtmerrie voor omwonenden' (de Volkskrant, 9 juni)....

Nachtmerrie

De gemeente Den Haag ontketent als geluidsbijdrage aan een zogenaamd 'Hofvijversprookje' vanwege '750 jaar 's-Gravenhage' een portie ondragelijke herrie, waar kennelijk het echtpaar Kok bij de première geen moeite mee had, maar de omwonenden, die er gedurende de rest van deze maand letterlijk mee om de oren geslagen worden, des te meer.

Ik vraag me wel af of het roemruchte 'Torentje' van de premier afdoende is geïsoleerd, zodat de kabinetsformatie ongestoord voortgang kan vinden, voorzover die daar of in een der belendende percelen plaatsvindt.

Aan de andere kant worden Haagse kopstukken via deze keiharde confrontatie met de hand over hand toenemende akoestische milieuvervuiling in dit dichtbevolkte landje met de oren op de feiten gedrukt. Misschien zal er nu eindelijk eens iemand in de Tweede Kamer het gaan opnemen voor mensen als de heer Van Moorsel, die het niet pikte en weigerde op gemeentekosten tijdelijk in een hotelkamer te gaan bivakkeren.

Waarom kan er niet gefeest worden zonder metershoge bakbeesten van boxen? Het is absurd: gemeenten langs autowegen gaan schuil achter geluidswallen, maar binnen die wallen mag blijkbaar de hel lustig losbarsten.

SON Ferd Op de Coul

KPN 1

De Consumentenbond heeft grote bezwaren tegen de prijsverhogingen telefoongesprekken per 1 juli (de Volkskrant, 11 juni). En terecht. KPN zegt dat er nauwelijks klachten over zijn binnengekomen. Afgezien van de onbekendheid van het voornemen, is de mens murw van alle aanslagen.

De privatisering betekent voor hen steeds grotere armoede. Als je een zelfvoldane vakbondsvoorzitter 'ouwe jongens' ziet spelen met 'die' van de werkgevers over het bereiken van een nieuw hoogtepunt - WAO-privatisering - breekt het angstzweet je uit.

De gemeentelijke belastingen, huren, zorgsectorprijzen, eigen bijdragen ziekenfonds, het mag allemaal omhoog. Geprivatiseerd of niet. De zieke, oude of arme mens staat er alleen voor. In 1998. Onder een kabinet met een ex-vakbondsman als premier.

ROERMONDS. H. Kielliger

KPN 2

De Consumentenbond wil dat KPN de daluren opnieuw invoert. KPN zegt dit niet te willen, want ze heeft van de 6 miljoen klanten slechts tientallen reacties gehad. Dan houdt KPN wel informatie achter, want via mijn website heeft de KPN al bijna vierduizend reacties gehad. Dat is dus niet te negeren! Bezoekers van mijn site kunnen namelijk via die site een bericht sturen naar de KPN. Wij hebben dus het bewijs ervan.

HEEZE Stijn Driessen

Schellinkhout

Henk Blanken schrijft over een van de mooiste dorpen van West-Friesland: Schellinkhout (de Volkskrant, 30 mei). Ik citeer: 'Schellinkhout, een gehucht nabij Hoorn, in de kop van Noord-Holland, aan de rand van de beschaving dus.'

Al sinds eeuwen is de Westfriese Omringdijk de grens van West-Friesland. Schellinkhout ligt aan de voet van die dijk. Mijn vraag is: waar bevindt zich nu die beschaving. Is die aanwezig in West-Friesland en niet in de 'randstad' of bedoelt de schrijver het juist andersom? Of zou het zo zijn dat beschaving nooit begrensd kan worden, maar van alle tijden en van alle plaatsen is?

WOGNUM I. Broekhuizen-Slot

Armoede

Het is opmerkelijk dat de politieke partijen niet in staat zijn een wervend thema te vinden voor de volgende regeerperiode, terwijl dat thema direct voorhanden is. In de achterliggende vier regeringsjaren van Paars I lag het accent op werk, werk en nog eens werk. Daarnaast zijn velen in onze samenleving er in materiële zin op vooruitgegaan.

Dat kan niet worden gezegd van degenen die een dagelijks gevecht moeten leveren tegen de armoede, als gevolg van het beleid van hetzelfde kabinet. Het is schrijnend te moeten erkennen, dat bij zoveel 'welvaart' de armoede in onze samenleving is teruggekeerd. Er kan dan ook geen ander thema voor de komende vier regeringsjaren worden gehanteerd dan 'nooit meer armoede'.

BEUNINGEN Joop Jansen

Zandvoort

Als Montenegro zich afsplitst van Joegoslavië worden de Joegoslavische toeristen volgens Philippe Remarque een 'soort Duitsers in Zandvoort' (de Volkskrant, 3 juni). Ik ben Duitse van geboorte en heb de laatste twintig jaar in Zandvoort gewoond en gewerkt. Vandaar dat ik het artikel wel drie keer heb gelezen om de overeenkomst tussen Duitsers in Zandvoort en Servische vakantiegangers na de eventuele afsplitsing van Montenegro te ontdekken - tevergeefs. Blijkbaar hoor ik niet bij het 'soort' Duitsers van Remarque.

ELAHUIZEN

Dorothée Graftdijk-Gassen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden