Geachte redactie

Teerzandolie

Het roer moet om bij het CDA, opdat de partij een meer duurzame koers gaat varen, aldus het Strategisch Beraad van de partij. Intussen laat CDA'er en staatssecretaris Atsma weten extreem vervuilende teerzandolie niet aan banden te willen leggen. Vanwege 'negatieve consequenties voor de energiezekerheid of de relatie met Canada', aldus Atsma (Economie, 19 januari). Hij laat dus de oren hangen naar de lobby van oliebedijven als Shell en BP en de Canadese overheid.

Met zijn stellingname ondermijnt Atsma een voorstel van Europees Commissaris voor klimaat Connie Hedegaard. Hedegaard wil de toegang van teerzandolie tot de Europese markt beperken en omschakelen naar minder schadelijke brandstoffen. Zij heeft dit voorstel onder meer gedaan, omdat olie die wordt gewonnen uit teerzanden 17 procent meer klimaatschade aanricht dan gewone olie. Voordat haar plan wet kan worden, is de steun van een ruime meerderheid van de EU-lidstaten nodig en die brengt Atsma nu in gevaar.

Verder werd deze week bekend dat Obama, zeer tegen de zin van Canada en de olie-industrie, een streep zette door de aanvraag van een pijpleiding dwars door de VS voor de import van teerzandolie uit Canada. Een goed voorbeeld voor het CDA. Als het CDA serieus is over het vergroenen van de partij, moeten ze stoppen met het tegenwerken van goede initiatieven waarmee grote vervuilers eindelijk eens worden aangepakt.

Geert Ritsema, Amsterdam, Milieudefensie

Schuld

Masterstudenten moeten voortaan lenen (Voorpagina, 20 januari). Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs belooft de rente laag te houden. Hiermee wordt voor mij eindelijk de door de overheid, banken en nog een aantal instanties gehanteerde betekenis van 'belofte maakt schuld' duidelijk. Ze beloven iets en wij, jij en ik, zitten met de schuld.

C. van den Bosch, Alphen aan den Rijn

Een sneller paard

Peter de Waard schreef over de onterechte idealisering van oude industrie (Economie, 13 januari). In snel veranderende tijden lijkt teruggang naar 'vroeger toen alles goed was' voor velen de beste en enige optie.

Ik woon in Frankrijk, waar de vakbonden protesteren tegen verplaatsing van de auto-industrie naar Oost-Europa. Rondom mij zie ik alleen Dacia's, terwijl ik braaf een echte Peugeot kocht -plus royaliste que le roi. Weinig mensen lijken een verband te leggen tussen beide verschijnselen.

De toekomst van het Westen ligt ook volgens mij alleen in vernieuwing, onderzoek, experiment en uitvindingen. Ik wijs nog op Henry Ford die begin vorige eeuw al zei dat als hij de mensen gevraagd had wat zij het liefst wilden hebben, zij ongetwijfeld 'een sneller paard' hadden gezegd. Meer en beter van hetzelfde is niet langer waar het Westen zich op zou moeten concentreren.

M. Hommes, Montclar-sur-Gervanne

Bolkesteins appels en peren

Wat betreft het conflict tussen Israël en de Palestijnen stelt Frits Bolkestein: 'Er zijn op de wereld honderd moslims voor elke Israëliër. Als slechts zes miljoen moslims tegenover even zo veel Israëliërs zouden staan, zou er anders worden geoordeeld' (O&D, 18 januari).

Vreemde vergelijking, hij plaatst een nationaliteit tegenover een religie, benadeelt de islam, impliceert betrokkenheid van alle moslims en maakt van hen een tegenstander van Israël en de VS (lees: het Westen). Gelukkig ben ik geen moslim.

Ruben van Beusekom, Kerkrade

Bijstand

Verschrikkelijk dat onze regering het beheersen van Nederlands als voorwaarde stelt voor het verkrijgen van bijstand (Ten eerste, 20 januari). Wat zou de regering ervan vinden als 'ex-Nederlanders' van tegen de zestig in bijvoorbeeld de VS, die terugvallen op hun moedertaal, op een dergelijke wijze gediscrimineerd zouden worden?

Erik Toussaint, Cuijk

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden