Geachte redactie

Koninklijk salaris

De toekomstige koning kan er helaas ook niks aan doen dat hij zo veel salaris krijgt. Dat zegt hij zonder te blozen tijdens zijn interview. De Tweede Kamer heeft dat immers geregeld en hoe vervelend ook, het is zo. Dezelfde Kamer dus die het 'salaris' vaststelt van bijstandsmoeders en anderen die een uitkering genieten. Die Kamer mag hier nog wel eens goed over nadenken.

Len Koetsier, Groningen

Fuseren doe je zo

Jesse Klaver en Laura Bromet betogen (O&D, 17 april) dat de laatste twee scholen in een dorp samen verder moeten. De katholieke Jozefschool (115 leerlingen) en de openbare Graaf Florisschool (45 leerlingen) in Vogelenzang gaan sinds 1 augustus 2013 als één school samen verder. Basisschool De Paradijsvogel is een succes.

Op 18 april begint in deze school een bibliotheekvoorziening voor kinderen. Ook komt de uit Vogelenzang verdwenen bibliotheek weer terug in het dorp, middels een bibliotheekvoorziening in de school.

Beste Jesse en Laura, we laten jullie graag zien dat jullie visie en idee in de praktijk heel goed functioneert. Laten we dan gelijk samen optrekken om de belachelijke administratieve rompslomp van de fusietoets met bijbehorende effectrapportage van tafel te krijgen. In ons geval moesten vijf (jawel vijf) colleges van B en W een verklaring van geen bezwaar afgeven. Een fusie waar 150 kinderen bij betrokken waren.

Paul Bronstring, schoolbestuur De Paradijsvogel, Heemstede

Fuseren doe je zo (2)

Bijna overal in het land zien scholen dat er minder kinderen komen. Regio's als Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg voelen al sinds jaren de gevolgen van demografische krimp in alle hevigheid, maar ook vlak bij Amsterdam is dat inmiddels het geval. Klaver en Bromet gaan in op de situatie in de dorpen Ilpendam en Zuiderwoude. Zij vinden dat het openbaar en bijzonder onderwijs financieel gestimuleerd moeten worden om met elkaar samen te werken of te fuseren om het basisonderwijs ook in kleine dorpen te handhaven. Zonder samenwerking is er helemaal geen school meer.

Wat ze niet vermelden, is dat de Grondwet de beschikbaarheid van voldoende openbaar onderwijs garandeert. Simpel gezegd: er ís openbaar onderwijs en er kán daarnaast ook rooms-katholiek, protestants-christelijk of ander bijzonder onderwijs zijn. Zo garandeert de overheid dat de openbare school van de gemeenschap is: iedereen moet er terecht kunnen. Wij dromen van een nieuw soort school, waarin bij openbaar onderwijs op basis van gelijkwaardigheid plaats is voor alle denominaties. Wij willen voor álle kinderen goed onderwijs, met eerbiediging van ieders levensbeschouwelijke overtuiging. Dat is de oplossing voor behoud van kwalitatief onderwijs in krimpregio's.

Bert-Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs

Ritske van der Veen, directeur Vereniging Openbare Scholen

Afbetalen

Premier Rutte gebruikt peptalk om de economie uit het dal te trekken. We moeten meer vertrouwen hebben en de euro weer laten rollen. Maar Nederlanders doen meer met hun gelddan Rutte denkt. Niet in winkels, maar wel bij banken.

Na jarenlang op de pof te hebben geleefd, zijn we braaf onze openstaande leningen en hypotheken aan het afbetalen. Even geen geld voor een nieuwe auto of tv. Op korte termijn vervelend voor de autoverkoper of elektronicawinkel, maar op de lange termijn een zegen voor de economie. Als iedereen zijn huishoudboekje weer op orde heeft, kunnen we met een schone lei de toekomst tegemoet treden. Moet u eens opletten hoeveel vertrouwen dat geeft.

J. van Schuppen, Amsterdam

'Monster' Thatcher

Het overlijden van Margaret Thatcher heeft in het Verenigd Koninkrijk en in enkele Europese landen bij sommige linkse intellectuelen geleid tot demonstratieve feestvreugde en spandoeken met The bitch is dead en het liedje The witch is dead.

Waar waren de creatieve uitingen van blijdschap van deze hoeders van progressieve waarden bij het overlijden van Pol Pot van de Rode Khmer of van Erich Honecker uit de DDR? Kennelijk waren volgens deze blijde denkers de ideologieën en regimes van deze coryfeeën minder verwerpelijk dan het Thatcherisme en behoefde men niet uitgelaten te demonstreren toen de wereld was verlost van deze monsters.

D. Rijkels, Wassenaar

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden