GEACHTE REDACTIE

'Leesplezier staat voorop bij de staatssecretaris van onderwijs', lees ik in Cicero (9 januari), waarin Aleid Truyens alles uit de kast haalt om te pleiten voor klassikale literatuurgeschiedenis....

Op maat

Ik ben een oude, misschien niet zo wijze, man die bijna veertig jaar lang middenin dat onderwijs heeft gestaan. Wat zou er op tegen zijn te proberen onderwijs op maat te krijgen? Weerhoudt dat leraren van klassikale introductie van bijvoorbeeld de Reinaert? De verschillende weergaven daarvan zijn best te pruimen. Dat geldt toch ook voor enkele andere specimina van de literatuur? En zouden vanuit die als hoofdstations te beschouwen werken de treinen niet allerlei trajecten kunnen rijden? Zodat iedere jongere in het studiehuis met animo het eigen traject kan en zal verkennen? Zodat, in presentaties bijvoorbeeld, ieder deel kan hebben aan het werk van enkele tientallen medestudenten?

Waar het op stuk kan lopen? Op vastgeroeste leraren. Als de kinderen op de basisschool de lol in het leren houden en de leraren in het voortgezet onderwijs een goeie mix tussen gezamenlijkheid en individualiteit weten te maken, is de literatuur een langer leven beschoren dan tot aan het einde van het schoolse leren.

ASSENDELFTDaan Klaassen

Volkslied

Het volkslied wordt steeds minder populair (de Volkskrant, 5 januari). Dit wordt gestaafd door de cijfers dat nu slechts 14 procent van de Nederlanders het volkslied kan meezingen, tegen 42 procent in 1992. Het niet kunnen meezingen duidt echter eerder op vergeetachtigheid dan op de populariteit van dit lied. In aanvulling op het aanleren van het volkslied op de basisschool (VVD-voorstel) zijn vierjaarlijkse opfriscursussen dus onontbeerlijk. Mijn suggestie is om dit te laten samenvallen met het wk-voetbal.

GRONINGEN R. van der Laan

Megawatt

Toeval op de voorpagina van maandag? Naast het artikel over de tegenkandidaat van Soeharto, Megawati, staat een beeldschone foto van omgebogen hoogspanningsmasten in Canada. Daar gaat geen megawatt meer doorheen.

AMSTERDAM Martin Bijleveld

Afkomst

Er is levenslang geëist tegen een 23-jarige man die wordt verdacht van de moord op een portier (de Volkskrant, 9 januari). Te lezen is onder andere dat het overwegend Turkse publiek dat bij het proces tegen de hoofdverdachte T. - van Surinaamse afkomst - aanwezig was, de geëiste straf voor de moord op de Turkse portier wel wist te waarderen.

Het vermelden van de afkomst van de betrokkenen heeft hier geen enkele nieuwswaarde. Het voegt niets toe aan de inhoud van het artikel. Steeds wanneer ik dit soort berichtgeving onder ogen krijg, zucht ik weer diep. Houdt het dan nooit eens op?

Er wordt toch ook niet geschreven dat de officier van justitie Dankmeijer, van Nederlandse afkomst, levenslang eiste.

AMSTERDAM Yvonne Bender

Saai

In 1956 ging Bolkestein als voorzitter van de Algemene Studentenvereniging Amsterdam (ASVA) naar een studentencongres in Praag. Het vormt de basis voor zijn nu ingezette aanval op linkse studenten in de jaren zeventig. De ironie wil dat één van hun bolwerken diezelfde ASVA was.

Inmiddels heeft de ASVA zich omgevormd tot een a-politieke, dienstverlenende studenten-ANWB. Die ontwikkeling levert een goed perspectief voor de beoordeling van Bolkesteins betoog. Daarvoor geldt namelijk hetzelfde als voor papa's grote, gewichtige verhalen over 'de beste tijd van zijn leven': saai en achterhaald.

AMSTERDAM

Joeri van den Steenhoven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden