GEACHTE REDACTIE

Volgens de meeste generaals en strategische specialisten is het schier onmogelijk met enig succes in te grijpen in de oorlog in Bosnië....

Strategie

Nee, dan de Golfoorlog. Daar kon alles en was niets omnogelijk, in Bosnië kan nog steeds niks en is alles onmogelijk.

Het is wrang om te zien hoe de Koeweitse olievelden in enkele weken werden bevrijd, terwijl de Bosnische Moslims straffeloos worden afgeslacht en 'gezuiverd.'

UTRECHT Gerard Mensink

Weerwoord

De reactie van M. van den Heuvel (U-pagina, 22 juli) op ons artikel over Bosnië (Forum, 19 juli) vraagt zowel om een rectificatie als om een weerwoord.

Wij schreven: 'hardnekkige berichten als zouden Moslim-autoriteiten ''hun'' burgers opofferen om de westerse publieke opinie te beïnvloeden, zijn zeker geen perfide Servische leugens zoals Martin van den Heuvel schijnt te denken.' Hiervoor haalden wij per abuis de Volkskrant van 18 mei aan als bron. Dit had Vrij Nederland van 29 april moeten zijn ('Geen lijk te zien op het slagveld' - een boekbespreking). Van de Heuvel schrijft, in zijn eigen woorden of instemmend de besproken auteur David Rieff parafraserend: 'VN-vertegenwoordigers ondersteunden ook vaak dwaze Servische beschuldigingen dat de Moslims zelf verantwoordelijk waren voor gewelddaden.'

Hoe Van den Heuvel nu kan beweren dat hij 'niets geschreven (heeft) dat ook maar in de verte met het opofferen van burgers door de Moslim-autoriteiten te maken heeft', is voor ons een raadsel. Evenmin is het ons duidelijk waarom hij ons meent te kunnen betichten van sympathie voor Arkan. Ten aanzien van de gebeurtenissen in Bijelina refereerden wij slechts aan de bevindingen van het in Ottawa gevestigde Independent Committee on War Crimes in the Balkans, dat onder leiding staat van Carl G. Jacobsen. Na onderzoek ter plaatse kwam deze hoogleraar politicologie en Oost-Europa deskundige tot de slotsom dat Arkans rol in dit specifieke geval aan herziening toe is. Dat neemt niet weg dat hij zich elders en bij andere gelegenheden zeker kan hebben misdragen.

NIJMEGENRené Grémaux

Abe de Vries

Zepa

Dinsdag is de enclave Zepa gevallen. Ondanks dat eerder bij herhaling verklaard was dat de VN Zepa al opgegeven hadden, was deze op de dag van de Londense conferentie nog steeds niet ingenomen. Als in dit stadje nou eens duizend Amerikanen vastgezeten hadden, dan zou hun vaderland toch zeker wel zo gereageerd hebben, dat desnoods gedreigd was doelen in Pale, Banja Luka, waaronder het hoofdkwartier van Karadzic en Mladic plat te gooien? Dat deed Amerika toch ook in Libië? Waarom kan men dat dan niet voor de bedreigde Bosniers doen?

AMSTERDAM Hans Bootsma

Embargo

Op 22 juli meldde de radio: islamitische staten besluiten de Moslims in Bosnië wapens te leveren. Nu melden de kranten: de senaat van de VS wil het wapenembargo voor de Moslims opheffen. Meer wapens, meer geweld. Brengt dat de vrede dichterbij?

Maar hoe zit dat toch met dat andere embargo: geen oorlogstuig naar Bosnië, met name niet naar de Bosnische Serviërs. Er varen toch patrouilleschepen op de Donau en in de Adriatica, er is toch grenscontrole tussen Servië en Bosnië?

Dat embargo is zo lek als een mandje. Zie de munitie- en olievoorraden van de Bosnische Serviërs. Waarom lukt het niet om deze vechtlustige lieden te isoleren? Dat zou meer effect sorteren dan het opvoeren van de bewapening.

HOEVELAKEN M. Roessingh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden