GEACHTE REDACTIE

Onder de kop 'De Nederlandse Opera doet Schat de deur uit', meldt de Volkskrant van 15 maart dat 'voor Symposion van Peter Schat en Gerrit Komrij het doek definitief (is) gevallen'....

Echte kunst

Een kleine opsomming (met tussen haakjes het jaar van de première/dernière en de benodigde componeertijd): Labyrint (1966, vijf jaar); Reconstructie (1969, een jaar); Houdini (1977, vier jaar); Aap (1980, twee jaar) en Symposion (1994, zeven jaar). Allemaal 'de deur uit gedaan', al waren het grote publiekssuccessen.

Intussen werk ik met veel plezier aan een nieuw libretto. Want in dit vak moet je een lange adem hebben, langer dan je laatste. Echte kunst is voor later, daar is iedereen het over eens. Voor het heden is er het dictaat van het uitvoeringsapparaat: dat is de kern van het Nederlandse muziekleven, en wellicht de reden dat er geen Nederlandse componistennaam is blijven hangen in het wereldgeheugen.

Want luidt niet het vervaarlijke woord van Gustav Leonhardt: 'De invloed van de uitvoerende musicus is enorm, zijn belang nihil'?

AMSTERDAM Peter Schat

Kleine zelfstandige

Nu de leeftijdsdiscriminatie actueel is, het volgende: Als men 65 jaar wordt, houdt de zelfstandigentoeslag op. Degenen die als zelfstandige willen doorgaan met werken, hebben te maken met een forse inkomensdaling.

Het meest getroffen worden kleine zelfstandigen en éénmansbedrijfjes, vooral alleenstaande kleine ondernemers. Deze zijn al de alleenstaandentoeslag kwijtgeraakt door de Oort-operatie, en als de leeftijd van 65 bereikt wordt verliest men ook nog de zelfstandigentoeslag.

Artikel 1 van de Grondwet verbiedt discriminatie in welke vorm dan ook. Zuinig zijn op mensen die willen blijven werken is een groot goed!

DEN HAAG W. de Jong

Nederlands recht

Met grote verbazing las ik in de Volkskrant van 20 maart dat dienstweigeraars, in een tijd waarin de dienstplicht is afgeschaft, door de Hoge Raad veroordeeld worden tot zeven maanden cel. Dit staat in schril contrast met de vier maanden cel die de rechtbank in Groningen heeft opgelegd aan een dronken automobilist die een fietser heeft doodgereden (de Volkskrant, 19 maart).

Vinden wij Nederlanders dat dienst weigeren bijna twee maal zo erg is als iemand doden met een dronken kop? Als dit Nederlands recht is, dan schaam ik mij diep voor het feit dat ik Nederlander ben.

WAGENINGEN A.T.A. Loozekoot

Vertaling

In een artikel in de Volkskrant van 16 maart worden enkele vertalers van Latijns-Amerikaanse literatuur genoemd. Ook komt Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez aan bod.

Helaas wordt degene die dit beroemde boek zo voortreffelijk in het Nederlands heeft vertaald niet genoemd. Dat was C.A.G. van den Broek, die voor deze vertaling de Martinus Nijhoffprijs heeft gekregen. Ere wie ere toekomt!

APELDOORN

A. van Noort-Meulenbroek

Haar-ziekte

Han van Gessel schrijft over zowel de haar-ziekte als de schrijfwijze(n) van El Dorado: 'met ''het eldorado'' is natuurlijk niks mis. Als er dan maar niet wordt gezegd: ''het eldorado en haar verlokkingen'' '.

Willem Kuipers citeert in ISBN uit een voorwoord van de Surinaamse schrijfster Cyntha McLeod: 'het Surinaamse volk (...) haar later leiders'.

Lijdt ook McLeod dus aan de haar-ziekte - dat e'tje van die latere leiders is gewoon uit Kuipers' pc gevallen -, ze gaf haar roman ook nog eens de huiveringwekkende titel Ma Rochelle Passáe Welkom El Dorado. En dat staat op 20 maart allemaal in dezelfde Volkskrant.

Zou dan toch alles met alles samenhangen?

NIEUWEGEIN Paul Klare

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden