Geachte Redactie

Huisartsen als nieuwe graaiers

Het beeld dat van huisartsen geschetst wordt in het opiniestuk van Evelien Tonkens (Opinie & Debat, 11 mei) lijkt een beetje op het actuele imago van bankiers: door financiën gedreven, graaiend ten koste van de argeloze burger en belastingbetaler. Ik herken mijzelf of mijn beroepsgroep hierin volstrekt niet.


De beroepstraditie bestaat ondermeer uit het willen leveren van integrale zorg, zodat patiënten met al hun problemen bij de huisarts terecht kunnen. Daarnaast voelen huisartsen zich verantwoordelijk als bewakers van doelmatigheid. Tonkens signaleert terecht dat deze laatste rol in toenemende mate onder druk komt te staan. Met de markwerking in de zorg heeft de overheid beoogd dat dokters via financiële prikkels meer en betere zorg voor minder geld gaan leveren.


Het beter organiseren van zorg voor een patiënt staat los van de vraag of deze die zorg überhaupt nodig heeft. Evident probleem is namelijk dat meer verdienen in de zorg op dit moment maar één ding betekent: meer productie. Een kritische houding van artsen ten aanzien van nut en noodzaak wordt financieel afgestraft.


Daarbij komt dat de patiënt steeds meer verandert in een zorgconsument. De dokter blijft over met een overheid die hem stimuleert vooral méér te doen, en een patiënt die dit ook eist. Om huisartsen die hierin meegaan zo zwart te maken als Tonkens doet, is dus niet geheel verdiend en lijkt bovendien hypocriet. Als lid van de Raad van Toezicht van het Meander Medisch Centrum heeft Tonkens zelf ongetwijfeld ook meegedacht over hoe omzet en winst van deze 'zorgonderneming' te optimaliseren (één antwoord is in ieder geval: productie).


Huisartsen zien 95 procent van alle patiënten tegen 5 procent van de totale zorgkosten. Logisch dus dat de overheid manieren zoekt om huisartsen te stimuleren stukjes ziekenhuiszorg over te nemen omdat zij die zorg goedkoper en laagdrempeliger kunnen leveren.


Ik ben ervan overtuigd dat huisartsen dit ook best willen zonder 'per stuk' betaald te worden, mits ze geholpen worden met goede facilitaire en/of personele ondersteuning bij deze toenemende werklast. Ziedaar de werkelijke kans voor zorgverzekeraars om een rol van betekenis te spelen in het verbeteren van de huisartsenzorg.


Tim Linssen, Rotterdam, voorzitter van de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH).


Prinsenvlag

Een kleine aanvulling op de historie van de prinsenvlag. In 1937 lag er een wetsontwerp in de Tweede Kamer over de kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden, maar deze zaak is toen blijven rusten. Na de Tweede Wereldoorlog wilde de regering maar wat graag de kleuren van de Nederlandse vlag officieel laten vastleggen op rood, wit en blauw.


De NSB oranje-wit-blauw-vlag bleek namelijk nog vaak voor te komen naast het rood-wit-blauw. De ministerraad besloot daarom de zaak op 25 februari 1946 opnieuw tot leven te weken. Later dat jaar is het rood-wit-blauw definitief vastgelegd. De erfenis van de oorlogsherinneringen speelden dus toen al een belangrijke rol.


Ilse Raaijmakers, Maastricht, PhD-kandidaat.


Stoplichtplan

Charlie Aptroot van de VVD wil dat de Nederlandse stoplichten korter op rood staan en eerst op oranje springen voor ze naar groen gaan. Automobilisten kunnen dan alvast hun auto in de versnelling zetten Briljant plan van deze volksvertegenwoordiger! Ik hoop wel dat ik van meneer Aptroot nog rustig, met of zonder hond, over de zebra mag. En ook dat die VVD'rs zich in hun opgefoktheid realiseren dat als eerste wegscheuren alleen maar zin heeft als je vooraan staat.


Wouter Lucassen, Den Haag.


Fraude

De studenten die dit jaar, al dan niet terecht, een diploma krijgen aan de Inholland hogeschool krijgen een baangarantie. Aldus Doekle Terpstra en de ABU vandaag. Het is toch te gek voor woorden. Eerst frauderen en aantal opleidingen en geven zij diploma's cadeau, en nu krijgen alle studenten een baan op niveau cadeau, ongeacht hun eigen kwaliteiten en motivatie.


En hoe zit het dan met andere gekwalificeerde mensen, die twee jaar geleden op de arbeidsmarkt zijn gekomen? Of met de studenten die aan een andere instelling afstuderen dit jaar? Voor hen zijn er minder banen beschikbaar, omdat elke student van Inholland dit jaar een baan op niveau moet krijgen. Zo zie je maar, in Holland loont misdaad toch wel.


Sander van Leeuwen, Groningen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.