Geachte redactie

In Nederland moet je verantwoording afleggen als je vrijgezel bent, kwaliteit prefereert boven leeftijd, kwaliteit prefereert boven sekse. Mark Rutte heeft het allemaal meegemaakt.

Vrijgezel


130 kilometer

Als het beste talent van Nederland alleen te vinden is onder kalende, grijze, blanke mannelijke vijftigplussers, dan wordt het hoog tijd om te investeren in onderwijs en emancipatie, in plaats van te discussiëren over de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer op de snelweg.



Minister of columnist

Ik kan niet wachten op de dag dat Arnon Grunberg minister wordt en Ronald Plasterk weer columns gaat schrijven (Voetnoot, 14 oktober).



Onvolwassen

Met de opmerking van Job Cohen dat 'dit kabinet leunt op een partij die een miljoen Nederlanders als een tweederangs burgers ziet' (Ten Eerste, 15 oktober), geeft hij duidelijk aan nog steeds geen volwassen politicus te zijn



Vals of dom

'PvdA is zelf kampioen mannen benoemen' (Opinie & Debat, 15 oktober). Was dit een valse of domme bijdrage? Bij alle 'PvdA-benoemingen' waar Ernst Bakker (burgemeester, D66) het over heeft, gaat het feitelijk over de keuzes die gemeenteraden en provinciale overheden op democratische wijze - voorbereid door alle fracties - maakten.


Deze raden en staten mogen eens in vele jaren één nieuwe voorman of voorvrouw selecteren. Lastig om dan met quota te werken. En als je uit bent op kwaliteit, wordt het misschien vaak een PvdA'er. De keus van raden en staten wordt door het kabinet altijd overgenomen, waarna formeel de benoeming door de koningin volgt. Het is vals om te doen alsof deze benoemingen de wens van voormalig minister Guusje ter Horst weerspiegelden. Of dom. In elk geval een bewering om te weerleggen.



Muziekwaarde

De Brief van de dag van E. Rulf (Geachte redactie, 14 oktober) over goed muziekonderwijs verdient serieuze aandacht van politici, schoolleiders en omroepprogrammamakers. Klassieke muziek is in mijn leven gekomen door een onderwijzer die een plaatje draaide met Beethovens ouverture Egmont. Ik ben hem daar nog steeds zeer dankbaar voor.


Vele jaren later deed ik hetzelfde op een school waar eveneens geen muziekonderwijs werd gegeven. Na een korte inleiding liet ik de kinderen van groep 4 de ouverture Khovanshchinavan Moesorgski horen. Ze waren diep onder de indruk. Helemaal niet te moeilijk of te zwaar. Voor veel mensen is klassieke muziek dan ook van onschatbare waarde


Er is iets merkwaardigs aan de hand als grote kunst de jeugd nauwelijks nog kan bereiken. Welke krachten zijn er toch werkzaam als hangjongeren op de vlucht slaan wanneer een gemeente zo slim is op een plein klassieke muziek te laten horen? En waarom durven kinderen die van klassieke muziek houden daar vaak niet voor uit te komen?


Daarom: juist wel muziekonderwijs en wel op alle scholen, met klassieke muziek, volksmuziek en veel zingen. Docenten zijn er voldoende te vinden. En wat mij betreft moet er een volksopstand komen wanneer Radio 4 uit de ether verdwijnt.



Grachtengordelkunst

Kunst, daar is niets mis mee. Maar waarom moet de belastingbetaler dat subsidiëren? Jan Smit, Frans Bauer en André Rieu worden toch ook niet gesubsidieerd? De kunsten moet gewoon zelf hun broek ophouden. Als de burger niet bereid is ervoor te betalen: afschaffen. De gewone man betaalt voor het grachtengordelvolk dat makkelijk het dubbele voor kunstuitingen kan betalen.



Pronkstuk

Wat goed om het artikel 'Google Earth, maar dan uit de Gouden eeuw' te publiceren (Uitgelicht, 13 oktober). Ik heb wel een kleine aanvulling. De eerste stedenatlas werd uitgegeven door Braun & Hogenberg en verscheen in zes delen tussen 1572 en 1617 te Keulen. Een goed deel van de stadstekeningen werd aangeleverd door Joris Hoefnagel uit Antwerpen. Hierin staan bijna zeshonderd plaatsen uit de hele wereld afgedrukt: een gedeelte betreft Hollandse steden.


Een aantal van de toen vervaardigde koperplaten werd later weer gebruikt in stedenatlassen uit onze Gouden Eeuw, zoals in het Pronkstuk van Frederik de Wit, dat Anneke Stoffelen beschrijft. In deze 'atlas' staan 151 stadsgezichten van Hollandse steden en plaatsen. Wij zullen zeker gaan kijken naar de nieuwe aanwinst in de Koninklijke Bibliotheek.



Zwak moment

Ik verschil veel van Yuri van Gelder, maar wat we gemeen hebben, is een turn- en een cokeverleden. Met verbazing heb ik de discussies op televisie en in de krant gevolgd.


Een sportpsychiater was de enige die relevante dingen zei: namelijk dat het niet uitmaakt of je nu wel of niet gebruikt hebt, Yuri. Waar het om gaat is dat jij aan het terugkomen bent. Dat je aan het knokken bent en dat je in die strijd soms twee stappen vooruit en één achteruit maakt Och, dat is zo normaal. Het is een proces. Lange termijn. Doel.


Yuri, je moet ontkennen, ook als je het wel hebt gedaan. Ontken alles, niemand heeft er namelijk iets mee te maken. Voor mij ben je een turnheld. Matthijs van Nieuwkerk had het in DWDD over een zwak karakter. Een zwak moment, dat is wat anders. Zodra Matthijs van Nieuwkerk ook maar 1 minuut aan die ringen kan blijven hangen, laat staan in die ringen kan steunen, laat staan een handstand kan doen, of zelfs een breedtehang, dan, wellicht dan, wil ik hem horen over zwakheden. Go Yuri.



Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden