GEACHTE REDACTIE

In reactie op de bezuinigingen op fysiotherapie schrijft W. Dogterom (U-pagina, 17 juni) dat de 'chronisch zieke' misschien minder hulpbehoevend is dan politici denken....

Fysiotherapie

Ten eerste maken personen met chronische aandoeningen niet altijd gebruik van de hulp van fysiotherapeuten omdat zij in het beginstadium van hun ziekte vaak nog redelijk uit de voeten kunnen. Een andere reden kan zijn dat verwijzers, in casu specialisten, soms (te) weinig vertrouwen hebben in de meerwaarde van fysiotherapie voor chronische patiënten.

Dit ongunstige imago van de deskundigheid van fysiotherapeuten kan ertoe leiden dat men een reumapatiënt liever naar een oefentherapeut Mensendieck verwijst dan naar de fysiotherapeut. Het is daarom zowel in het belang van de fysiotherapeuten zelf, als van mensen met functiebeperkende aandoeningen, dat de verwijzers aan de hand van onderzoeksresultaten ervan overtuigd worden dat fysiotherapie bij mensen met immobiliserende ziekten meer kan bereiken dan uitsluitend oefentherapie.

Het is zeer terecht dat deze chronische indicaties bij de bezuiniging op fysiotherapie worden ontzien. Het wekt overigens verbazing dat de Vereniging van Vrijgevestigde Fysiotherapeuten patiënten aanspoort bij de Tweede Kamer te protesteren tegen de kabinetsmaatsregel. Eerder adviseerden de fysiotherapeuten zelf het consultmodel; dit houdt in dat, uitgaande van de mogelijkheid tot herverzekering voor meer zittingen, men slechts zes zittingen wil laten vergoeden, in plaats van de negen waartoe het kabinet heeft besloten.

UTRECHT A. van der Zeijden

Werkverband Organisaties van

Chronisch Zieken

Conducteurs

Anne Vegter schrijft in de Volkskrant van 17 juni over de NS en hun conducteurs. Als regelmatige huurder van een treinstoel is Vegter niet meer zo onder de indruk van de eenvoudige bedrijvigheid van conducteurs. Vervolgens constateert zij dat conducteurs moeten beschikken over één paar priemende ogen, één smalle mond, één gezonde dosis argwaan, één fors torso, één confectiemaat en doeltreffend Nederlands taalgebruik. 'De jacht op de reizigers is geopend', schrijft Vegter. De conducteur beschikt volgens haar over een paranormale paranoïde geestgesteldheid die het vertrouwen in de klant gaandeweg nihileert.

Gelukkig heb ik als regelmatige reiziger geheel andere ervaringen. Sinds de uitbreiding van de controle in de trein en meer aanwezigheid van conducteurs is het beslist aangenamer geworden om met de NS te reizen. Over het algemeen zijn de conducteurs echter vriendelijk, beschaafd en duidelijk Nederlands sprekend in hun optreden. Fijn vind ik in elk geval dat meerdere huidskleuren en een grote variatie in accent en gebruik van de Nederlandse taal valt te constateren.

Vele jaren kon je de gok wagen zonder kaartje te reizen, omdat er onvoldoende controle was. Voorbij, gelukkig. Evenals de overlast die dergelijke reizigers nogal eens veroorzaakten als er toch werd gecontroleerd, en men een kaartje bij de conducteur moest kopen.

EDE H. Brinkhuis

Klant koning

Een prima besluit van de Shell-top om de publieke opinie te respecteren; uiteindelijk geldt ook hier dat de klant koning is.

Ik zag de bui al hangen: geen haring meer happen, niet meer tanken bij de 'Schelp', weg air miles en spaarzegels. Ik hoorde mijn jongste zoontje al vragen: 'Papa, waarom mag ik niet meer in zee zwemmen?'

Gelukkig is er een verstandig besluit gevallen en daarom zeg ik: 'Shell bedankt.'

KATWIJK AAN ZEE

Maarten Vennix

In verwachting

Als je van tevoren een jongens- of meisjesbaby bestelt, wat is dan nog de betekenis van de woorden 'in verwachting zijn'? De spanning over wat het zal worden is er immers niet meer? Het is alsof je bij de grootgrutter een pak koffie koopt van het rood- of het blauwmerk; je koopt voor tweeduizend gulden een kind van een bepaald merk. Van 'in verwachting zijn' blijft niets meer over.

AMSTERDAM

Tineke van den Brink-TeunisPuk/Pluk

In Forum van 19 juni schrijft Kees Schuyt dat hij Puk van de Petteflet maar liefst veertien keer heeft voorgelezen. Kennelijk zonder al te veel aandacht, want de juiste titel van dit boek van Annie M.G. Schmidt luidt namelijk: Pluk van de Petteflet.

ZWOLLE Koos Nuninga

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden