GEACHTE REDACTIE

Bedankt Volkskrant! U heeft mij behoed voor een afgang van formaat!..

Kunstwerk

In juni krijg ik Spaanse vrienden over de vloer. Hij is docent kunstgeschiedenis aan een kunstacademie in Barcelona, zijn vriend is kunstcriticus. Een rondgang langs kunst en cultuur in Nederland zal een groot deel van hun verblijf bepalen.

Zo stond ook een bezoek aan een zeer intrigerend kunstwerk, welke langs de spoorlijn Haarlem - Amsterdam ligt, op het programma. Een ovaal stuk asfalt omzoomd door bushokjes, die op een afstand van enkele meters van elkaar zijn geplaatst, met naast ieder hokje een afvalbak. De symboliek van dit meesterlijke kunstwerk ontging mij als kunstkenner niet en meermalen heb ik met andere mensen die ik ook naar het werk zag kijken een blik van kunstzinnige verstandhouding gewisseld.

Een kunstwerk ook met een groot en ideaal publiek, duizenden treinreizigers per dag. In gedachten zag ik mijn Spaanse vrienden al deze magistrale ovaal bejubelen.

Maar u heeft mij uit de droom geholpen met uw artikel over de tippelzone, inclusief een foto van een mij bekend voorkomend 'bushokje met afvalbak' (de Volkskrant, 8 mei). Ik zag mij al met mijn auto, met achterin mijn twee homo-vrienden, het terrein oprijden en het Nederlandse kunstbeleid - 'waarvan het object dat wij nu betreden exemplarisch genoemd mag worden' - roemen in al zijn facetten. Oei.

AMSTERDAM Harrie Hulsloot

Stom toeval

In mijn eenenzeventigste jaar als trouwe lezer van de Volkskrant voel ik mij gedwongen te reageren op de domme brief van Marcel van der Bulck met als kop 'Nooit meer rijden' (U-pagina, 4 mei).

Ik rij sinds 1943 auto. In al deze jaren ben ik nooit betrokken geweest bij een ernstig ongeval, en toch ben ik van mening dat het geen verdienste is, maar puur geluk.

Ik had in de plaats van Maarten Putman in een black out op dezelfde manier kunnen uitparkeren. Het is meermalen op het nippertje goed gegaan. Evenzeer had ik in de plaats van Kluivert het ongelukkige toeval niet kunnen ontlopen en waarschijnlijk dezelfde brokken gemaakt.

Ik zal de laatste zijn om deze jongeman schuldig te verklaren, zoals Van der Bulck doet, die daaraan een onmogelijk vonnis koppelt. Laat dat aan de rechter over.

Ik hoop voor Van der Bulck dat hij nooit bij een ernstig ongeval betrokken raakt, want een ongeval is vaak stom toeval waar je met de beste wil van de wereld niets aan kunt doen.

VELSEN NOORD J.J.G.P. Pilanen

Uit de toon

Dit jaar bezocht onze koningin Sint Maartensdijk in het mooie Zeeland. De koningin zag er - als altijd - weer zeer verzorgd uit. De gastheer met zijn stadsgenoten evenzo, waarbij nog de feestelijke kleding van de kinderen extra opviel.

Totaal uit de toon viel echter de kleding van de leidsters van de kinderen. Zij droegen kleren die de Amerikaanse jongens in de koeienstal dragen. Een dissonantie van de hoogste orde.

Dat wij Nederlanders wat betreft ons kleedgedrag helaas voor het grootste gedeelte zijn afgezakt naar de Amerikaanse spijker- en legging-cultuur is op zich al betreurenswaardig. Maar op een feest, en dan nog wel met de koningin, behoren wij ons aan de omstandigheden aan te passen. We gaan toch ook niet naar het strand in avondjurk of smoking?

AMSTELVEEN G.J. van Eijsden

Verplaatsen

In mijn werk bij de Rijksplanologische Dienst heb ik in de afgelopen jaren met allerlei initiatieven te maken gehad voor de economische structuur van Noord-Nederland, uiteenlopend van kleinschalige activiteiten op het platteland tot de aanleg van nieuwe spoorverbindingen, mega-bedrijvenparken in Friesland of het Oldambtmeer in Groningen.

Er kan wat dat betreft veel in het Noorden, maar op het idee om Heerenveen naar Drachten te verplaatsen, zoals uit uw kaartje blijkt (de Volkskrant, 4 mei) waren wij nog niet gekomen!

DEN HAAG André Rodenburg

Sprong voorwaarts

Wanneer Drachten inderdaad zuidelijk van Heerenveen ligt, is er in ieder geval één economisch centrum dat een sprong voorwaarts maakt.

KOOTSTERTILLE Herman Koops

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden