Geachte redactie

Magazine

Al vaker stoor ik me aan het zaterdagse Magazine. Het is erg licht en glitterig, de modefoto's in redactionele stukken en advertenties zijn evident in strijd met uw voornemen niet mee te werken aan anorexia-verheerlijking. De u en mij vertrouwde kritische noot ontbreekt te vaak, zelfs in de eet-rubriek.

Maar het meest stoort mij het consumentisme. En daarbij spant het Magazine van 19 november de kroon. Als ik een reclamefolder wil van de duurdere cadeauwinkel, vraag ik daar wel om. Ik wens daar geen Volkskrant-abonnement voor te betalen. Alstublieft, bevrijd mij van ongevraagd consumptie-aanjagend drukwerk.

René Eijsink, Dalfsen

Gert-Jan Verbeek

Het gaat over niets anders tegenwoordig dan over de 'visie van Cruijff'. Maar wie heeft het nou eens over de 'visie van Gert-Jan Verbeek', de man die met dat aangeslagen cluppie uit Noord-Holland al weken fier aan kop gaat en de 'grote vier' ver achter zich laat. Visie. Gaat het er niet veel meer om de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar zien te krijgen en ze zo goed mogelijk te motiveren?

Bert Veen, Assen

Framing Ajax

Boeiend om zaterdagochtend het artikel over framing te lezen, om dan gedurende het weekend Steven ten Have steeds te horen zeggen dat Cruijff de grootste voetballer is geweest van Ajax en Van Gaal de grootste trainer. Pardon, denk ik bij die laatste, was de beste trainier niet Rinus Michels?

Paul Wouters, 's-Hertogenbosch

Mutsaerts

'Ik wil er op wijzen dat de Mariënburgvereniging (van kritische katholieken) en de San Salvator-parochie heel wat volk uitsluiten.'

Dat is, op zijn Amsterdams gezegd, een gotspe, een onbeschaamdheid. Deze komt uit de mond van bisschop Mutsaerts (Uitgelicht, 21 november), die zelf homo's, niet-celibataire priesters, liederen van Oosterhuis, de leden van parochie San Salvator in Den Bosch enzovoort buitensluit.

Terwijl degenen die hij uitsluit juist een pluralistische kerk willen, waarbinnen de San Salvator en zij die een traditionele mis willen, samen, ieder op hun wijze, hun geloof kunnen beleven in onderlinge verbondenheid. De geloofsijver van bisschop Mutsaerts, daarentegen, mist mededogen.

Erik Jurgens, Amsterdam

oud-voorzitter Marienburgvereniging

Electorale niche

Net zoals de beweging van Wilders lijkt ook D66 steeds weer zijn electorale niche op te zoeken (Opinie & Debat, 21 november). Bewoog Wilders zich van anti-islam, via anti-steun aan Griekenland naar anti-euro en anti-EU, D66 ging van pro meer directe democratie, via pro-anti-Wilders, naar een uitgesproken pro-federaal EU-standpunt.

Enig debat, waarom wij voor zo'n ondemocratisch gekozen federaal Europa zouden zijn en, als dat zo goed is, hoe het er dan uit zou moeten zien, voeren wij niet. Inhoudelijke argumentatie ontbreekt bij zowel Wilders als D66 zo goed als geheel. We mogen kennelijk alleen nog maar ergens voor of tegen zijn en standpunten verharden zich. Misschien dat beide partijen zich kunnen vinden in de Chinese yuan als gemeenschappelijke munt voor een meer federaal Europa.

Kees van Ravenhorst, Heemstede

Hypothese

In het stukje 'Vlucht' van Arnon Grunberg (19 november), dat vooral over CDA-politicus Maxime Verhagen gaat, slaat Arnon Grunberg een zijpad in over wetenschap: 'Steeds meer mensen ondersteunen hun opinie met verzonnen feiten', stelt hij. Hiermee laat Grunberg zien hoe gemakkelijk een hypothese kan worden verkocht als een feit. Want dat zich hier een nieuwe trend aftekent, kan niet beweerd worden zonder degelijk onderzoek.

Philip E. Veerman, 's-Hertogenbosch gz-psycholoog

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden