GEACHTE REDACTIE

Het is niet te geloven dat de PvdA en Wim Kok ook maar één moment overwegen om een samenwerking aan te gaan met de VVD, in de zogeheten paarse coalitie....

Coalitie

Wat is er mis met GroenLinks? Staat de PvdA niet oneindig veel dichter bij GroenLinks dan bij de VVD?

Wim Kok, geloof je zelf wel in je eigen ideaal? Honderdduizenden kiezers die nu niet meer op je stemmen hopen op die kleine zwenking naar links.

GRONINGEN Gerrit de Goede

Verkiezingsstunt

De minister van Verkeer en Waterstaat misbruikt haar positie voor CDA-verkiezingsdoeleinden. Zoals minister Bukman de glastuinders probeerde te paaien, tracht Maij haar Limburgse achterban tegemoet te komen met de aanleg van nieuwe wegen.

Vier jaar geleden wilde zij nog als 'minister van openbaar vervoer' de geschiedenisboeken ingaan. Maar met het verbeteren van het openbaar vervoer zijn bij het CDA kennelijk geen zieltjes te winnen. Nu, vlak voor de verkiezingen van 3 mei, laat Maij haar ware politieke aard zien met het besluit over de aanleg van rijksweg A 73-Zuid (Venlo-Maasbracht) op de oostelijke Maasoever. Zij heeft daarbij nagelaten eerst het advies van het Overlegorgaan Verkeersinfrastructuur (OVI) af te wachten.

Het OVI is een bij de wet ingesteld orgaan waarin vertegenwoordigers zitten van natuur- en milieuorganisaties en instellingen op het gebied van recreatie, verkeer en vervoer. Normaliter brengt dit orgaan rapport uit aan de minister alvorens zij tot een beslissing overgaat. Door het OVI te negeren, blokkeert Maij met opzet een zorgvuldige besluitvorming.

Wij vinden dat onaanvaardbaar, ook al omdat de A 73 op de oostelijke Maasoever dwars door een zeer waardevol natuurgebied is geprojecteerd. Een tracé op de westoever van de Maas is niet alleen veel milieuvriendelijker, maar bovendien 480 miljoen gulden goedkoper. Van dat geld kan de hele spoorlijn NijmegenRoermond worden geëlektricifeerd en gedeeltelijk verdubbeld. De reistijd Nijmegen-Roermond kan dan van anderhalf uur tot minder dan één uur worden teruggebracht.

Vier jaar geleden heeft Maij deze verbeteringen ook beloofd. Maar in de politiek maken beloftes helaas geen schuld.

AMSTERDAM Gerry Asselman

Houseparty

In Geachte Redactie van 27 april maakt Koos Nuninga zich druk om de milieuverslindende houseparty van GroenLinks.

Ik vraag me af of, zelfs als je het milieu als nieuwe toetssteen (lees: hoeksteen) neemt, een houseparty meer energie verslindt dat vierduizend 'huisfeestjes' thuis voor de buis, bij de kachel, met een paar lampjes aan.

Ik heb daarom de stellige overtuiging dat deze moraalridder een besparing op het aantal kamerzetels van GroenLinks belangrijker vindt dan een redelijk milieubeleid.

AMSTERDAM Ronald Berends

Ongeldig

Mensen die er nu uit ontevredenheid voor kiezen niet te stemmen of op extreem-rechts te stemmen, zouden door het uitbrengen van een ongeldige stem moeten laten weten dat er wat hen betreft op dit moment geen alternatieven zijn.

Door bekend te maken hoeveel kiezers ongeldig hebben gestemd, kan de omvang van de groep ontevreden kiezers zichtbaar worden gemaakt.

In de media zou het aantal ongeldige stemmen dan ook moeten worden vertaald in zetels, zodat duidelijk wordt welk deel van de kiezers geen vertrouwen heeft in de huidige partijen.

Door het aantal ongeldige stemmen bekend te maken, weten de beoefenaars van deze kunst dat zij serieus meespelen in het democratisch proces. De functie die het ongeldig stemmen op deze manier krijgt, zou aantrekkingskracht kunnen hebben op een grotere groep thuisblijvers en kiezers die op extreem-rechts stemmen.

Eenmaal gebruik makend van het kiesrecht, is de overstap van een ongeldige naar een geldige stem snel gemaakt. Anderzijds zal iemand ook sneller kunnen besluiten een ongeldige stem uit te brengen.

Sinds de invoering van het kiesrecht is het mogelijk ongeldig te stemmen. Wanneer meerdere hokjes rood worden gekleurd, geen hokje wordt rood gemaakt of een streep over het formulier wordt getrokken, wordt het stembiljet ongeldig verklaard.

Ongeldig stemmen met de stemmachine is mogelijk door de knop 'blanco' in te duwen. De kieswet zegt immers dat wanneer een kiezer niet op ondubbelzinnige wijze kenbaar heeft gemaakt op welke kandidaat hij zijn stem uitbrengt, de stem ongeldig is. Een blanco stem is dus een stem die niet meetelt bij het bepalen van de kiesdeler en niet wordt verdeeld via het systeem van restzetels.

Het kan haast niet anders of een goede beoefening van de kunst van het ongeldig stemmen leidt tot een nauwere band tussen politici en kiezers.

HILVERSUM Kees Weevers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden