GEACHTE REDACTIE

Als geregelde bezoekers zijn wij geschrokken van het bericht dat de toneelgroep Maatschappij Discordia is gedwongen Felix Meritis te verlaten....

Felix Meritis

Daarom: geef Felix Meritis terug aan het toneelpubliek en zorg dat Discordia een prominente plaats in de Amsterdamse toneelwereld krijgt. Voor deze groep is slechts één plaats de beste: Felix Meritis.

AMSTERDAM Jan Meijer

Ineke de Jonge

Carpoolstrook

Al jaren stoort mij de ongenuanceerde kritiek op de carpoolstrook van Maij-Weggen. Velen die niet dagelijks vanuit Almere naar Amsterdam moeten, weten altijd zo goed te verwoorden wat een wanstaltig gedrocht Maij in de vorm van een wisselstrook op de A 1 heeft geproduceerd.

Nu echter Jan Mulder, die ik altijd zeer hoog heb zitten, begint mee te heulen (de Volkskrant, 18 september) is voor mij een grens gepasseerd.

Mulder zegt dat hij nog steeds in de file staat, maar ik heb hem daar nooit gezien. En dat komt niet alleen omdat hij daar nooit hoeft te wezen tussen zeven en half negen 's morgens, maar ook omdat die files drastisch zijn verminderd sinds de carpoolstrook voor alle verkeer geopend is.

ALMERE Guus van den Berg

Harden

Wij hebben ons verbaasd over de brieven op de U-pagina (20 september) over de ontgroeningen. Wat vooral opviel is het feit dat de schrijvers, volgens ons, niet weten waarover ze schrijven. Zo schrijft iemand dat een ontgroening een exces is. Dat is het zeker niet. Een ontgroening is ervoor om mensen te harden voor de maatschappij en te laten samenwerken, wat je ook zal moeten doen op het werk. Overigens wordt er niet alleen bij corpora ontgroend, ook bij niet-corpora wordt het gedaan.

Er wordt geschreven over de niet-nuttige activiteiten, hoe zit het dan met collectes, parken opruimen of bomen rooien?

LEIDEN Jacobijn Bruijning

AMSTERDAM

Bastiaan Rademakers

Zinloos

'Overal in Nederland is vrijdag massaal geprotesteerd tegen het toenemende zinloze geweld op straat', meldt de Volkskrant (20 september). De term zinloos geweld is gemeengoed geworden, maar roept de vraag op wat dan zinvol, zinnig of in elk geval niet-zinloos geweld is.

TILBURG Arjan Broere

Ruzie

De rubriek 'kantlijn' (Wetenschap, 13 september) meldt dat prof.dr. M. Veltman 'na knallende ruzies met de hele Utrechtse faculteit' vertrokken zou zijn. Hoewel zijn vertrek meer dan zestien jaar geleden plaatsvond, kan dit niet onbesproken blijven. Veltman vertrok destijd om persoonlijke redenen uit Utrecht. De genoemde ruzies zijn uit de lucht gegrepen, Veltman onderhoudt sinds zijn vertrek regelmatige contacten met vele vrienden en collega's in de Utrechtse faculteit Natuur- en Sterrenkunde. Als hij in Utrecht 'gesignaleerd' is zal het dus tijdens een van zijn gewaardeerde bezoeken zijn geweest. Overigens, ik ken geen werkplek waar iedereen elkaar altijd even enthousiast tegemoet treedt. Dat is dus geen nieuws. En in dit geval is het bovendien niet verstandig daar nieuws van te maken, zeker niet nu het seizoen van de toekenning nadert van een ook voor Nederland als geheel belangrijke onderscheiding.

UTRECHT

Prof.dr. J.E. van Himbergen

decaan fac. Natuur- en Sterrenkunde, Universiteit Utrecht

Schuldbesef

In de jaren vijftig en zestig bevorderden de socialisten het autobezit (welvaart). Het aantal auto's steeg.

Enkele jaren geleden billijkte Wim Kok het bezit van meer dan een auto per huishouden (emancipatie). Het aantal tweede auto's steeg.

Deze week was een fietsende minister-president op TV te zien. Gaat nu het aantal fietsen stijgen? Was het schuldbesef of handige pr?

AMSTERDAM Hans Huijboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden