Geachte redactie

Incapabel

'Alleen als de EU-landen meer macht afstaan aan Brussel zullen ze de eurocrisis overwinnen' lees ik (Voorpagina, 29 september). Dat vindt Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Wat een gotspe. Als Barroso en zijn leger collega's in Brussel het werk gedaan hadden waar wij ze dik voor betalen, was het nooit zo ver gekomen met de eurocrisis.


Met adequate controles en tijdig ingrijpen had veel ellende en geldverspilling voorkomen kunnen worden. Nu moet er bovenop de Europese Commissie een 'supercommissie voor begrotingsdiscipline' komen, worden wetten aangepast en boetes uitgedeeld als landen de regels overtreden. En laten we dan toch maar direct het vetorecht van de lidstaten afschaffen, dan kunnen de incapabele europarlementariërs helemaal hun eigen gang gaan.


Elly van der Voorn, Hillegom


Lood om oud ijzer

Evelien Tonkens geeft aan in haar column (O&D, 28 september) in verband met de huidige crisis dat het tijd is voor een nationaal kabinet met CDA, VVD en PvdA. Het huidige kabinet heeft de PVV niet nodig. Haar argument is dat deze partijen al decennia lang ons land regeren.


Ze wisselen elkaar af in het kabinet maar houden met hun wetten wel degelijk rekening met elkaar. Het is dus in feite lood om oud ijzer op welke partij je stemt. Zou dat wellicht ook een van de redenen zijn dat de PVV zo groot geworden is?


Jos Bonink, Tilburg


Duimen draaien

Cultuurcriticus Theodore Dalrymple (Uitgelicht, 28 september) leest een boek over de Engelse werkende klasse in de jaren veertig van de negentiende eeuw. Het treft hem hoe de arme mensen toen ieder werkje aanpakten om maar te overleven, terwijl ze nu, verwend door de verzorgingsstaat, duimen zitten te draaien.


Zou hij al gelezen hebben hoe in die tijd de armen op jonge leeftijd en in ellendige omstandigheden stierven, mede door het werk dat ze deden? Zoals het nuttige werk dat kleine kinderen moesten verrichten in de kolenmijnen? Werkloos zijn in Wales anno 2011 is ongetwijfeld deprimerend en afstompend, maar beter dan het leven van een arbeider in het Engeland van 1840. Een dom betoog.


E.J. van Ginkel, Leiden


Kunduz klucht

De klucht die de civiele en/of militaire politie trainingsmissie in Kunduz inmiddels wel genoemd mag worden, was weer in het nieuws (Ten eerste, 28 september). De Afghaanse agenten rekenen op slechts 8 uur les en zeker niet op 10 weken of nog langer waarvoor GroenLinks zo ijverig had gepleit.


De 200 agenten in Kunduz kunnen onmogelijk gemist worden. Er zouden er toch enkele duizenden getraind worden tegen de schappelijke prijs van 540 miljoen euro?


De EHBO-cursus was inmiddels voltooid. De getrainde agenten vonden het jammer dat de Nederlanders geen EHBO-kits achterlieten zoals de Amerikanen dat wel hadden gedaan. Maar ja die 540 miljoen Euro wordt besteed aan beveiliging van de trainers (door 340 militairen) en F16-straaljagers, dus dan kan een EHBO-kit er niet meer van af. En toch noemen we het een civiele missie?


Rene Degens, Haaften


Spelletjes

Volgens Marcel van Dam (29 september) zat Raoul du Pré er volkomen naast toen hij vorige week Cohen prees (O&D, 23 september) omdat deze Rutte steunde in de Griekenland-kwestie en het pensioenakkoord. Cohen verkoos daarmee eigen principes boven politieke strategie volgens Du Pré. Ik ben het daar van harte mee eens.


Van Dam meent dat het omgekeerde waar is: dat Cohen eigen principes verloochende ter wille van een politieke strategie en dat de PvdA had moeten tegenstemmen, omdat 'een oppositiepartij er in principe naar moet streven het kabinet naar huis te sturen'. Tegenstemmen terwijl je voor bent is juist zo'n politieke spelletje waar de burger terecht de pest aan heeft. Hoe stelt Van Dam het zich trouwens voor?


Tegenstemmen zodat het kabinet valt. Dan komt er een nieuw kabinet met de PvdA en dan is de PvdA voor. Volstrekt ongeloofwaardig. Als de PvdA tegen de steun aan Griekenland of tegen het pensioenakkoord zou hebben gestemd - louter en alleen omdat de partij in de oppositie zit - dan is dat politiek wangedrag. Dat zou reden zijn mijn lidmaatschap na 40 jaar te overwegen.


Lambert Quant, Schoorl


Bedrijfspoedel?

Is na de kopvoddentaks de bedrijfspoedel zozeer ingeburgerd dat we dit woord nu mogen lezen in de tv-recensie? (V, 29 september) Leuk vooruitzicht, PVV-jargon in de Van Dale. Ik hoop het niet.


Inge de Jong, Nijmegen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden