Geachte redactie

Kunst

Mijn zoon van bijna 10 kwam vrijdag mopperend uit school. 'Het was weer knutselochtend, en we moesten 'Onze Mooiste Vlinder' tekenen. God, wat interessant.'


Ik begreep zijn frustratie en dacht er daarom goed aan te doen hem het stukje voor te lezen over Zijlstra's voornemen om kunsteducatie in het basisonderwijs nieuw leven in te blazen (Binnenland, 29 juni) .


'Ok,' zei hij, calculerend burger in spé. 'We zijn met 60 kinderen, en die krijgen ieder afgerond 10 euro per jaar. Dat is 600 euro. En hoeveel krijgt zo'n cultuurexpert per uur? Laten we zeggen 50 euro, dat is vet veel. Dat betekent dat we, ff kijken, 12 uur per jaar kunstles krijgen.'


Hij keek me beteuterd aan. 'Mama, dat is één uur per maand!'


Ik heb hem een beetje proberen te troosten met een stevig compliment voor zijn hoofdrekenkunst.


N.M. de Kler, Bierum

Egyptische leger

'Er is nooit overtuigend stelling genomen tegen de Egyptische strijdkrachten' schrijft Marno de Boer in zijn kritiek op de houding van westerse landen ten aanzien van de macht van het Egyptische leger (O&D, 27 juni). Een waar woord, maar hij noemt een zeer belangrijke verklaring daarvoor niet: de gigantische westerse militaire steun aan de Egyptische strijdkrachten, waarvan de Amerikaanse de belangrijkste is.


In de periode 1979-2011 gaven de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 1 miljard dollar aan militaire hulp, bestaande uit nieuwe wapens, verbetering van de al aangeschafte wapens en lange termijn onderhoudscontracten. Onder deze wapensystemen vielen onder andere zware M1-tanks, Apache gevechtshelikopters, F-16 gevechtsvliegtuigen en de bijbehorende trainingsprogramma's.


De Amerikaanse Congressional Research Service schat dat de Amerikaanse hulp 80 procent van de wapenaankopen dekt. Dit alles wordt vergezeld van intensieve samenwerking bij het opleiden en het oefenen van de strijdkrachten, een samenwerking die de basis legt voor de pro-westerse maar bepaald niet democratische gezindheid onder de officieren.


Deze militaire ondersteuning diende vanzelfsprekend een geopolitiek doel - het vestigen van lange termijn invloed in het Midden-Oosten. Dat doel was doorslaggevend en bepalend voor de omvang van de door De Boer terecht gesignaleerde hypocrisie van de westerse landen.


Om los te komen van die dubbelhartigheid en de binnenlandse machtspositie van het leger te verzwakken is het stopzetten van de Amerikaanse wapenleveranties een minimale noodzaak.


Karel Koster, Wetenschappelijk Bureau SP

Steek elke dag iets op

De tekst van 'Steek elke dag iets op' in de Volkskrant van 29 juni luidt:


'De ontwerper van het Nike-logo kreeg maar 35 dollar voor zijn werk.'


Daaraan zou ik willen toevoegen:


'... en bleef zo anoniem dat zelfs de Volkskrant niet wist dat hij een vrouw was.' Carolyn Davidson heette ze (via Google binnen 10 seconden gevonden).


Mark Boon, Den Haag

Therapie

Trix is boos, lees ik in de Volkskrant (Binnenland, 28 juni). Arme Trix. Arme Trix kan geen dure therapie meer krijgen want haar therapeut was aangesloten bij zorgmakelaar EuroPsyche en die is nu omgevallen oftewel hun malafide praktijken zijn eindelijk ontmaskerd door de zorgverzekeraars.


Trix wijst nu met een beschuldigend vingertje naar de niet meer vergoedende zorgverzekeraar. Maar dat is mijns inziens toch ten onrechte. Zorgverzekeraars vergoeden veelal de declaraties van zowel reguliere als alternatieve behandelaars onder de voorwaarde dat ze wel zijn aangesloten en geregistreerd staan bij een door hen erkende (overkoepelende) beroepsvereniging. Zo wordt geprobeerd het kaf van het koren te scheiden. Dus als ik een tip mag geven, ga dan in het vervolg alleen in zee met een geregistreerde zorgverlener met een rekening die je zelf rechtstreeks kunt indienen bij de zorgverzekeraar.


Marijke van den Berg, Monnickendam

Heksen

Volgens een kort bericht (Buitenland, 29 juni) heeft men in Keulen alle heksenprocessen tijdens de Middeleeuwen in die stad veroordeeld. Dan de mededeling dat in de afgelopen 400 jaar in Keulen 38 mensen wegens hekserij ter dood zijn gebracht. Middeleeuwen zijn achterlijk, heksenprocessen zijn achterlijk, dus die processen waren tijdens de Middeleeuwen?


Vierhonderd jaar geleden was het begin 17de eeuw, en inderdaad werden in Keulen tussen 1627 en 1630 de meeste heksen veroordeeld (24 van de 38). Dat is toch echt ná de Middeleeuwen. Ook in Nederland kwamen heksenprocessen pas goed op gang ná de Reformatie. Of hebben hervormingen in het onderwijs geleid tot een andere indeling van historische perioden?


Christianne Muusers, Kortenhoef


Franse eer

De discussie over de Europese financiën is een terugkerend thema. Ik herinner mij uit 1980 een vergadering van een subcommissie transport van de OESO, waarvan ik voorzitter was. Mijn voorganger was een Duitse collega. Voor de aanvang van de vergadering waarschuwde hij mij: 'Zodra de Fransen over l'honneur beginnen moeten wij betalen.' De tijden zijn wat dat betreft nog steeds niet veranderd.


J.G.Lambooy, Voorthuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden