GEACHTE REDACTIE

Als ieder van ons in cruciale situaties hetzelfde beetje heldenmoed ten toon zou durven spreiden als Gerhard Hormann (Forum, 6 april) dat heeft gedaan, zou de wereld er waarschijnlijk een stuk aardiger uitzien....

Heldenmoed

Hormann had als journalist de moed uit zijn professionele rol te stappen en in te grijpen toen een geïsoleerde extreem-rechtse demonstrant vlak voor zijn ogen door een aantal tegen-demonstranten zwaar mishandeld dreigde te worden.

Natuurlijk had zijn optreden slecht kunnen aflopen, niet in de laatste plaats voor hemzelf. Daarom is zijn optreden moedig te noemen. En natuurlijk is een dergelijk optreden niet onder alle omstandigheden mogelijk en zinvol, maar wel veel vaker dan waartoe wij ons doorgaans in staat achten of waartoe wij bereid zijn. De menselijke waardigheid die uit het optreden van Hormann spreekt vind ik dan ook bemoedigend en verdient respect.

DEVENTER M. Schilperoort

Econometrie

De conclusies van het rapport Kijk op Economische Kennis van de verkenningscommissie-Lubbers (de Volkskrant, 30 maart) luiden: (1) De studie econometrie is te specialistisch en moet worden opgeheven. (2) Studenten moeten taal- en spreekvaardiger worden. (3) Wiskunde moet een ingangseis worden voor de studie economie. (4) Fundamenteel en toegepast onderzoek moeten gecombineerd worden, waarbij er nauw moet worden samengewerkt met overheidsinstanties, onderzoeksorganisaties en het bedrijfsleven.

Als econometrist is het mijn taak om een dergelijke conclusie te toetsen aan de feiten, die dan ook boekdelen spreken. Het werkloosheidspercentage onder afgestudeerde econometristen is vrijwel nihil. De meesten stromen door naar een leidinggevende functie waarbij ze niet direct meer werkzaam zijn op hun vakgebied. Kennelijk worden ze hierbij niet geremd door hun te smalle referentiekader, noch door hun gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Als Ph.D.-student aan de New York University ben ik zelf wel in het specialistische fundamentele onderzoek beland. Veel van mijn jaargenoten hebben echter toegepast onderzoek gedaan (en banen gekregen) bij overheidsinstanties, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Hun stages waren veelal het begin, of het gevolg van een samenwerkingsverband tussen een fundamenteel onderzoeker op de universiteit en een stagebegeleider in de praktijk.

De conclusies van het rapport Kijk op Economische Kennis getuigen dus niet bepaald van visie op econometrische kennis. Aan de ene kant wordt voorgesteld om de studie econometrie maar op te heffen, terwijl aan de andere kant een 'optimaal' profiel van de studie economie wordt geschetst dat dicht in de buurt komt van de huidige studie econometrie. Het blijft dan ook een raadsel waarom een studierichting die aan vrijwel alle beleidsdoelstellingen voldoet, met opheffen bedreigd wordt.

NEW YORK Bart Hobijn

Anti-Duits

Rudolf Misset (de Volkskrant, 1 april) beweert dat pas na de Tweede Wereldoorlog de Nederlanders anti-Duits waren, en daarmee bewijst hij dat het vak geschiedenis in Nederland een kwijnend bestaan lijdt. Anders had hij kunnen weten dat al ruim honderd jaar geleden anti-Duitse gevoelens bestonden in ons kleine landje en dat het fenomeen niet iets is van de laatste vijftig jaar, al heeft de Tweede Wereldoorlog die gevoelens versterkt.

Afgezien van een kleine, maar lawaaierige pro-Duitse stroming heerste een anti-Duits sentiment in onder andere de academische wereld en de pers. De groeiende Duitse invloed op de industrie, de handel en de wetenschappen leidde tot wrevel en jaloezie, aangezien Duitsland in rap tempo moderniseerde en Nederland slechts kon volgen.

Overigens wil ik eraan toevoegen dat de anti-Duitse gevoelens die nu nog gekoesterd worden, zonder meer gênant en beschamend zijn, gezien de constructieve bijdrage van opeenvolgende Duitse regeringen.

BOLSWARD Hans Stoop

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden