GEACHTE REDACTIE

Met stijgende verbazing en ergernis heb ik de besluitvorming rondom 'Borssele' de afgelopen dagen gevolgd ofwel proberen te volgen...

Borssele

Niet 'Borssele', maar de politiek is aan vernieuwing toe, anders haalt ze 2004 niet.

Welke kamerlid kan uitleggen dat over een motie wordt gestemd waaraan elke fractie een eigen uitleg geeft? Wat is de waarde van zo'n motie? Zijn moties niet juist bedoeld om keuzen helder te maken?

Waarom moeten, sinds de uitvinding van de telefoon, kamerleden uit New York en Curaçao terugvliegen om hun - op voorhand bekende - stem uit te brengen?

Dien de volgende keer een motie in waarvan iedereen, dus niet alleen kamerleden, begrijpt wat voor keuze daaraan verbonden is. Noteer de fracties die voor en tegen zijn, tel het aantal zetels per fractie en laat niet aanwezige kamerleden bellen of een faxje sturen mochten ze wellicht eigen stemgedrag willen vertonen.

Het moderniseren en zo 'open' houden van de democratische besluitvorming lijkt me minstens zo belangrijk als het al dan niet sluiten van Borssele.

ZWOLLE Ko Verdaas

Catalogus

Onlangs verscheen in de Volkskrant het artikel 'Geheimen in hout en verf in Boymans'. Hierin kwam ook de nieuwe bestandscatalogus van de collectie vroeg-Nederlandse kunst en de tentoonstelling 'Van Eyck tot Brueghel' in Museum Boymans-Van Beuningen ter sprake. Wat niet werd vermeld, is het gegeven dat deze catalogus alleen in het Engels verkrijgbaar is.

Door de taaldrempel zal de collectie voor een groot deel van de Nederlandse bevolking dus altijd een geheim in hout en verf blijven.

Graag refereer ik aan hetgeen H. van Os, directeur van het Rijksmuseum, zei in een artikel in de Volkskrant van 22 oktober: 'Als je als kunsthistoricus niet aan je werkster uit kunt leggen waar je mee bezig bent, dan is er iets mis.'

BERGEN NH S. Konijn

Klein

Een blik op de partituur van Messiaens Des Canyons aux Etoiles (recensie de Volkskrant, 21 november) leert dat refereren aan de 'kleine bezetting in NPO' niet relevant is: er worden precies 44 orkestmusici voorgeschreven.

KAMPEN Alex Manassen

Ziek kind

In wat voor kindonvriendelijke, harde maatschappij leven we toch, ging er door mij heen toen ik het artikel 'Ziek crèche-kind belast ouders extra' las in de Volkskrant van 14 november. Een ziek kind hoort mijns inziens lekker in zijn eigen bedje of bij papa of mama op schoot.

Maar tegenwoordig ben je ouderwets als je zo denkt. Werken en carrière maken gaan voor alles. Kinderen zijn een extra last, vooral als ze ziek zijn. De overheid moet maar zorgen voor extra verlof, gastouders of een ziekenboeg op de crèche, zodat men het zieke kind daar 's morgens kan 'stallen', het verzorgd wordt door vreemden en het 's avonds ziek, misschien met hoge koorts, weer mee in de auto kan.

Wordt het niet eens tijd dat erover wordt nagedacht waarmee we toch bezig zijn? Waarom wordt het toch zo minderwaardig gevonden als één of beide ouders om de beurt de kinderen thuis opvoeden?

Kinderen met liefde opvoeden is het belangrijkse wat er is. Het zijn de volwassenen van de toekomst.

ZOETERMEER

M. de Klerk-Hartman

Hinder

In de Volkskrant van 23 november las ik dat ondanks de betoging van vierduizend medewerkers van arbeidsvoorziening, de werkzoekenden nauwelijks hinder hebben ondervonden van deze actie. Zou Melkert dan toch gelijk hebben? Hetzelfde aantal werklozen, kan blijkbaar met vierduizend minder medewerkers geholpen worden. De demonstratie moet Melkert gesterkt hebben in zijn opvatting dat vijfhonderd miljoen bezuinigen zeker te doen is.

UTRECHT

Jesús de la Torre y Rivas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden