Geachte redactie

Schultz van Haegen

In het tumult rond de verzwegen miljoenen van ministersmeneer Schultz van Haegen is te weinig aandacht voor een ander feit dat Merijn Rengers en John Schoorl boven water brachten. Namelijk het gegeven dat de overheid een publieke taak als monopolie overdraagt aan een particulier bedrijf, en vervolgens tarieven voorschrijft aan de burgers waarmee een enorme winst te behalen is.


De reden om te privatiseren, was altijd dat hierdoor de efficiency, doelmatigheid en kwaliteit beter zouden worden. En niet dat de gelukkige eigenaren van het bedrijf slapend rijk zouden worden van een monopolie dat overspoeld wordt door klachten van klanten.


Minister Schultz van Haegen kan het zwijgen dat haar wordt verweten misschien goedmaken door de tarieven van Kiwa te verlagen, omdat er te veel monopoliewinst wordt behaald, en door andere certificerende bedrijven toe te laten op deze markt omdat de kwaliteit te wensen overlaat.


Of nog beter: door deze publieke taak weer in handen te geven van een rijksdienst.


Peter Smets, Voorburg


Jonge werklozen

Ik snap het even niet, onze minister-president wil Europese werkloze jongeren met een technische opleiding naar Nederland halen. Maar als hij even de moeite had genomen om in de bakken van het UWV te kijken, had hij gezien dat er genoeg hoogopgeleide technici beschikbaar zijn. Het enige probleem is dat die geen 25 jaar meer zijn.


Daarnaast willen die bedrijven op dit ogenblik gewoon onmogelijke dingen of mensen die heel erg zeldzaam zijn. Zoals bijvoorbeeld een 'fracture mechanics specialist met ervaring in hoogwaardige kunststoffen' (DSM). Als er daarvan honderd in heel Europa rondlopen, zijn het er veel. Dus misschien is het verstandig om eerst even het oude vlees op te maken?


Floris Duijfjes, Den Haag


Nitwits

In het stuk van Ignace Schretlen (O&D, 3 juli) worden studenten afgeschilderd als op studiepunten beluste nitwits die in de zomer geen enkele interesse tonen in cultuur of literatuur. Ik weet niet op wie hij zijn mening baseert, maar zelf en vanuit mijn omgeving moet ik toch heel andere conclusies trekken.


Lezingen van mijn studievereniging, waaraan overigens geen studiepunten of cijfers te pas komen, worden beter bezocht dan ooit tevoren, ook omdat de vereniging er zelf voor kiest om hier meer geld in te investeren dan in feesten en borrels. Bij diezelfde vereniging besteden veel studenten ieder jaar een flinke mep geld aan een reis waarbij voornamelijk museumbezoeken en rondleidingen op het programma staan - geld dat evengoed besteed had kunnen worden aan een zonvakantie aan de Spaanse costa's.


Lezingen van Studium Generale zijn vaak ver van te voren uitverkocht, soms staan er zelfs rijen bij de kassa alsof het om de voorverkoop van Lowlands gaat.


Ikzelf reis deze zomer om via Parijs, omdat ik heel graag een keer Musée d'Orsay wil bezoeken. En die stapel boeken gaat gewoon mee in de backpack. Ja, het onderwijs anno 2013 is soms interesse- en geestdodend, en dit moet veranderen, maar natuurlijke interesse laat zich niet zomaar uitdoven door een falend onderwijssysteem. Gelukkig zijn scholieren en studenten sterker dan dat systeem.


Merel van 't Hooft, Utrecht


Daadkracht

Naar aanleiding van pagina 18 en 19 van de Volkskrant van 3 juli met afbeeldingen van 'kwetsbare kinderen': dames en heren politici, zowel links als rechts, dit zijn de werkelijke slachtoffers van de bezuinigingen op de GGZ en de plannen tot inperking van de Wajong. Daar kunnen jullie trots op zijn. Wat een daadkracht! De crisis oplossen over de ruggen van de zwaksten. Het enige dat jullie rest, is schaamte.


Geert Hermans, Duiven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden