Geachte redactie

Weigerambtenaren

Mona Keijzer (Intermezzo, 28 juli) maakt een klassieke vergelijking die totaal mank gaat. Ze zegt: ik vind het oké dat jij homo bent, dus dan moet jij het ook oké vinden dat iemand er moeite mee heeft om homo's in de echt te verbinden.


Dit gaat niet op, want homo zijn is geen keuze. Ik zeg ook niet tegen Mona dat het oké is dat ze een vrouw is, of dat het oké is dat ze bijvoorbeeld 1,75 centimeter lang is. Dat is een gegeven. Als iedereen op zijn dertiende zou mogen kiezen wat hij of zij zou willen worden, homo of hetero, zouden er bitter weinig homo's overblijven. De weigerambtenaar is wel gestoeld op keuze, een persoon die ervoor kiest om bepaalde mensen te discrimineren op grond van hun geaardheid.


Klaas Visser, Hoorn

De Toneelmakerij

Jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij heeft de abrupte overgang van 1,6 miljoen naar 0,5 miljoen euro subsidie per jaar met succes aangevochten. Al eerder had de Toneelmakerij in de Volkskrant aangegeven met die 1,6 miljoen per jaar 300 voorstellingen te spelen. Door de teruggang in subsidie, zouden ze nu nog maar 150 voorstellingen per jaar kunnen geven (Binnenland, 28 juli).


Ik kan me erg kwaad maken over de botte bijl waarmee in de cultuursector wordt gehakt. Maar toch. Ik zat even te rekenen. Een subsidie van 1,6 miljoen per jaar, voor 300 voorstellingen. Dat is 5.333 euro subsidie per voorstelling! En dat náást de eigen inkomsten uit diezelfde voorstellingen. Als theatermaker ben ik gewend mijn dromen na te jagen, maar dit zijn bedragen waar ik alleen maar van kan dromen. Misschien kan het - ik zeg het héél voorzichtig - toch een heel klein beetje efficiënter.


Robert Brouwer, Groningen

Zorgplicht notarissen

Wat een aangrijpend verhaal over de gedwongen verkoop van het huis van Gerard en Renée Timmer (Binnenland, 27 juli). De ellende begon met een hypotheek die niet door de kersverse huiseigenaren werd begrepen. 'Wat hadden wij van die moeilijke woorden in het contract moeten begrijpen', zegt Gerard Timmer in het artikel. Het echtpaar Timmer had het zelf niet hoeven te begrijpen, maar de notaris die deze hypotheekakte heeft laten passeren des te meer! Dat is namelijk de rol die de wetgever de notaris heeft toebedeeld. De notaris heeft een adviserende taak en de plicht om de partijen gedegen voor te lichten over de gevolgen van de transactie. Deze 'Belehrungspflicht' is door de Hoge Raad in 1989 bevestigd: 'De functie van de notaris in het rechtsverkeer brengt mee dat hij beroepshalve is gehouden naar vermogen te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van juridische onkunde en feitelijk overwicht.'


Bij de aankoop van het huis heeft de notaris deze taak blijkbaar laten liggen. Het contract werd getekend zonder dat de inhoud duidelijk was aan de hypotheekgever. Nu het verkeerd is afgelopen, vindt de notaris dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan door een, opnieuw niet begrepen, aangetekende brief te versturen. Wordt het niet eens tijd dat het notariaat zijn belangrijke taak op een meer maatschappelijk verantwoorde wijze gaat invullen?


Bart Udo, Alkmaar

Olympische ruïnes

De Olympische Spelen leveren niets op, schrijft Bob Heere (O&D, 28 juli). Wordt het dan geen tijd dat we ophouden de Spelen elke keer in een ander land te houden? Een gastland moet meerdere miljarden opbrengen om stadions en sportpaleizen te bouwen en de daarbij behorende infrastructurele voorzieningen te treffen. Er zijn landen waar die bouwsels na de Spelen niet of nauwelijks worden gebruikt en tot olympische ruïnes vervallen door gebrek aan onderhoud.


Er is een eenvoudige oplossing voor deze mondiale geldverspilling. Er wordt één land aangewezen waar altijd - tot in lengte van jaren - de Olympische Spelen worden gehouden. Deelnemende landen financieren gezamenlijk de bouw van sportaccommodaties en het onderhoud daarvan. In welk land moeten de Spelen dan voortaan worden gehouden? Uiteraard daar waar het ooit allemaal is begonnen: in Griekenland.


Peter van der Wurf, Heerenveen

Komkommertijd

Het summum van komkommertijd: tijdens komkommertijd meer dan een pagina vol schrijven over komkommertijd (V, 30 juli). Leuk om te lezen, dat dan weer wel.


Norbert Duif, Wageningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden