Geachte redactie

Assad

Het betoog van De Kok (O&D, 27 augustus) tegen een militaire bestraffing van het bewind van Assad is mij uit het hart gegrepen; er is ook een beschaafde manier denkbaar om Assad te straffen voor zijn wandaden: breng hem voor het Internationale Strafhof in Den Haag.


Het moet voor de Amerikaanse special forces (Navy Seals) zeker mogelijk zijn Assad in Damascus gevangen te nemen en naar Den Haag te brengen voor berechting.


Ze dienen dan wel streng geïnstrueerd te worden, niet als rechter en beul op te treden zoals bij Osama bin Laden is gebeurd, maar hem levend gevangen te nemen en het oordeel over te laten aan de rechters in DenHaag


Hans van der Lelie, Diemen


Schaliegas

Overheden spreken over aanvaardbare risico's bij schaliegasboring. Er is dus een risico. Klein, maar aanwezig. De vraag is of bij essentiële gevaren als grond- en drinkwater men dit risico mag nemen. Dat water is voor 100 procent essentiëel voor de mens. Een risico van 0,001 procent is daarmee al te hoog. Bij veel overheden heerst de gedachte: na mij de zondvloed. Een vervuilde zondvloed.


'Aanvaardbare' risico's hebben geleid tot Tsjernobyl, Fukushima, gebroken olieschepen, allemaal met onaanvaardbare gevolgen. Het kleine (statistische) risico werd een volwaardige fysieke ramp. Overheden hebben uit economisch belang kreten als 'aanvaardbaar risico' en 'gezondheid is nooit in gevaar geweest' te snel en ongefundeerd paraat.


Theo de Klerk, Bussum


Israël

In het verhaal van een koptische Egyptenaar over de vreselijke vervolging van de koptische christenen, die hij terecht vergelijkt met de vervolging in de vorige eeuw van de Joden in Egypte (O&D, 23 augustus), beweert deze dat Ben-Goerion de Egyptische Joden heeft geweigerd op te nemen in Israël. Dat is kletskoek omdat iedere Jood het recht heeft om zich in Israël te vestigen - wat ook duizenden Egyptische Joden toen hebben gedaan.


Rosa van der Wieken-de Leeuw, voorzitter Federatie Nederlandse Zionisten


Digitale meltdown

In het artikel over het gevaar van een digitale meltdown (Ten eerste, 26 augustus 2013) loopt een aantal zaken door elkaar. De groeiende rol en afhankelijkheid van digitale infrastructuren in onze samenleving vraagt inderdaad om een nieuwe vorm van risicoanalyse.


Wat betreft financiële markten moet echter een verschil worden gemaakt tussen de digitale infrastructuur zoals de Nasdaq en het gedrag van handelaren op deze systemen. Financiële markten zijn al decennia elektronisch en storingen zoals die van vorige week zijn niet nieuw.


Zowel in 1987 als in 1994 was het bijvoorbeeld tot twee keer toe een knagende eekhoorn die de Nasdaqsystemen op de knieën wist te dwingen. Het fenomeen high frequency trading (flitshandel) is wel relatief nieuw maar is in de VS vooral het gevolg van wetgeving gericht op een eerlijkere, efficiëntere, en vooral uniforme aandelenmarkt: niet winstbejag. Deze wetgeving heeft sinds de invoering in 2007 ironisch genoeg juist geleid tot een gefragmenteerde en ondoorzichtige aandelenmarkt.


Handelaren die high frequency trading algoritmen gebruiken buiten deze fragmentatie uit. Daar is een hoop op aan te merken, maar het heeft met de afhankelijkheid van de digitale infrastructuur op zichzelf weinig te maken.


Sjef van Stiphout, New York City, (doet als promovendus aan de University of Chicago onderzoek naar financiële markten


Bibliotheek

Bij de ingezonden brief over de bibliotheek in Alkmaar (Brief van de Dag, 27 augustus) staat wonderlijk genoeg een foto van de bibliotheek van Almere. Vreemd, omdat er hier helemaal geen chaos heerst: het is een mooi gebouw waar ik graag kom. Vlak bij de ingang staat een piano waarop je mag spelen, je kunt overal even gaan zitten en als je trek in koffie hebt kun je dat op de bovenste verdieping krijgen en opdrinken terwijl je uitkijkt over het stadhuisplein.


Ik behoor tot de 20 procent lezers die volgens de Alkmaarse directeur gericht zoeken naar een boek via internet. Almere heeft een goedlopende service waarbij bestelde boeken of dvd's netjes voor je worden klaargezet. Gaat nooit mis en kost maar 20 cent. Als een boek niet tot de collectie behoort, wordt het voor je uit een bibliotheek uit de omtrek gehaald, of aangeschaft.


Martin Minnema, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden