GEACHTE REDACTIE

Volgens het D66-Tweede-Kamerlid Dittrich moet er een maatschappelijke discussie komen over de strafmaat in Nederland. Hij stelt terecht dat aanpassing van straffen het vertrouwen in de rechtsstaat zal versterken (Forum, 9 januari)....

Lichtpuntje

Dat bedachtzaamheid geboden is in een tijd waarin de emoties hoog oplopen, is logisch. Toch staat de zaak-Tjoelker niet op zichzelf. Zinloos geweld neemt toe en de misdaad en criminaliteit in Nederland wordt steeds harder. Hogere straffen lossen dat probleem niet op, maar dragen wel bij aan genoegdoening bij slachtoffers of nabestaanden.

IJMUIDENJ. van der Weijden

Politie

Prof. Hoefnagels (Forum, 10 januari) is juist: de politie moet zichtbaarder en flinker worden. Maar ook wij moeten onze medeburgers meer durven corrigeren.

Het beroep van politieagent moet in hoger aanzien komen. Ordehandhaving en controle op naleving van de wet zouden voorname functies in onze samenleving behoren te zijn, met consequenties voor recrutering, opleiding en honorering. Het moet van dezelfde orde worden als politiek werk, de advocatuur of de artsenij.

En verder moet, om de oorzaken van misdaad te verminderen, de maatschappij weer een samenleving worden met meer gelijke kansen en aandacht voor iedereen, minder inkomensverschillen en meer verbondenheid.

UTRECHTWillem Hoogendijk

Verwachtingen

In zijn jaaroverzicht (de Volkskrant, 31 december) meldt Peter van Bueren dat Karakter van alle Nederlandse films het 'nog 't best deed', terwijl het door mij geproduceerde All stars 'toch niet aan de verwachting voldeed'. Behalve dat All stars bijna driemaal meer bezoekers trok dan Karakter, vraag ik me af hoe Van Bueren weet wat de verwachtingen voor de film waren, zonder dat hij of enig ander journalist daarover ooit met mij van gedachte heeft gewisseld. Dan had ik kunnen vertellen dat het doel van mijn distributeur een kaartopbrengst van 3 miljoen gulden was, een bedrag dat zelfs is overschreden. Dan had ik ook kunnen vertellen dat het aantal producenten in Nederland dat daadwerkelijk geld op zijn bankrekening krijgt uit de opbrengsten van de bioscoopexploitatie bijzonder klein is, terwijl dat nu dus wel is gebeurd.

AMSTERDAMRolf Koot

Kameel

In zijn stukje over de empirische werkelijkheid van Felix Rottenberg (Stroom, 10 januari) schrijft Max Pam dat Rottenberg niet weet wat een metafoor is. Een voorbeeld van een metafoor, aldus Pam, is: 'De kameel is het schip van de zee'. Dat moet natuurlijk zijn: 'De kameel is het schip van de woestijn'.

DEN HAAGLuuk van Luyk

Fraude

'Een op de drie ontvangers van bijstand pleegt fraude', kopt de Volkskrant (9 januari). Tot deze stellige en vrij beschuldigende conclusie komt het advies- en trainingsbureau De Jong en Leenes op basis van een onderzoek. Bij navraag blijkt er echter van een gedegen onderzoek geen sprake te zijn. A. de Jong baseert zich op vermoedens en gevoelens van ongeveer 1300 medewerkers van de sociale diensten. De opinies van deze ambtenaren lijken mij geen objectieve grond om minstens eenderde van de uitkeringen 'onterecht verstrekt' te noemen.

AMSTERDAMKees Kraaijeveld

Ernst

Mijn docent kunstgeschiedenis aan de Rietveldacademie wilde me ooit doen geloven dat een bekend kunstwerk van de surrealist Man Ray getiteld zou zijn: 'Het Geheim van Isadora Duncan'. Zo bont maakt uw kunstrecensente het gelukkig niet. Maar om nu de fameuze 'ontmoeting van een paraplu en een naaimachine op een snijtafel' te doen ontspringen aan de pen van André Breton, zoals Ineke Schwartz doet in haar stuk over Max Ernst (de Volkskrant, 3 januari) is toch wat al te slordig.

De juiste bronvermelding moet natuurlijk zijn: Isidore Ducasse, comte de Lautréamont, Frans schrijver die leefde van 1846 tot 1870 en door de surrealisten als voorloper werd beschouwd.

ROTTERDAML.J. Sissingh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden