GEACHTE REDactie

Gelijke monniken

Griekenland wordt gesteund met 130 miljard euro, bijna twaalfduizend euro per Griek. Een hongersnood bedreigt acht miljoen mensen in de Sahel (Economie, 22 februari).


Voor hen is vooralsnog 9 euro per persoon beschikbaar, terwijl er 75 euro per mens nodig is. Alle mensen zijn gelijk, maar sommigen zijn méér gelijk dan anderen.


Michel Knapen, Tilburg


Matthijs overschat?

Beste John Peters, DWDD is gewoon vermaak op de vroege avond (O&D, 20 februari). Talkshows zijn er meer dan genoeg. Bovendien lang niet altijd interessant.


En wees nou eerlijk: van het gros van de gasten weet iedereen toch al alles. Gezellig een cd, programma of boek promoten, dat is alles. Met daaromheen allerlei leuke rubriekjes.


Matthijs is een charmante, intelligente presentator die zich weleens vergaloppeert. Nou en? Het format van het programma is amusement. En dat is het.


Heidi Rasker, Boxem


Investeren

Minister Schippers wil dat ziekenhuizen volgens vrijemarktprincipes gaan functioneren. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met de situatie die ontstaan is doordat de minister zorgverzekeraars toestaat steeds minder te vergoeden en de zorg steeds minder toegankelijk te maken, terwijl de premies van winst genererende zorgverzekeraars stijgen.


Met een 'zorgplafond' en tariefskortingen in de (ziekenhuis)zorg wil de overheid de groei in de ziekenzorg tot 2,5 procent beperken. Medisch specialisten kunnen daardoor niet in een echte vrijemarktsituatie werken.


Wel is er subsidiegeld (1,5 miljoen euro van het NWO) voor wetenschappelijk onderzoek waarin wordt aangetoond dat er van de 17de tot de 19de eeuw evenveel vrouwelijke als mannelijke criminelen waren, wat de prioriteiten van de Nederlandse overheid er niet helderder op maakt. Omdat ook de huisartsen, die op verzoek van de overheid geld gestoken hebben in het opzetten van faciliteiten om een deel van de ziekenhuistaken over te nemen, in een financieel-juridisch gevecht met diezelfde overheid zijn beland, zullen andere private partijen zich wel drie keer bedenken voordat ze nog een cent steken in de (zieken-huis)zorg.


R. Maes,


medisch specialist Gemini-ziekenhuis Den Helder


Ons kent ons

Over het gedrag van dokter Tulleken valt het volgende te zeggen: je spreekt van intercollegiaal overleg tussen artsen als sprake is van een mogelijk gemeenschappelijke betrokkenheid bij een behandeling. Dan mogen medische gegevens worden uitgewisseld, zonder toestemming van de patiënt.


Tulleken was een toevallige voorbijganger. Er was dan ook geen behandelrelatie van hem met wie dan ook. Natuurlijk had de behandelend arts zijn mond moeten houden, of slechts onder het beding van geheimhouding mededelingen willen doen.


Tulleken is niettemin verantwoordelijk voor het voor zich houden van medische (= per definitie vertrouwelijke) informatie. Dat hij deze toch doorspeelt naar de pers, onder het mom van een morele plicht om deze informatie met het volk te delen, getuigt van arrogantie.


Waar het persoonlijke insluipt in professionele relaties, gaat het vaak mis: de professional gaat raar doen. Het aantal tuchtzaken waarbij de dokter zich liet verleiden tot handelingen of uitlatingen die niet tot zijn professionele instrumentarium horen, is bijna onuitputtelijk. In de regel leiden dergelijke tuchtzaken tot een bestraffing.


Tulleken had beter moeten weten, en dat voor iemand die niet kan nalaten te melden dat hij gedurende twaalf jaar zitting had in het Centraal Medisch Tuchtcollege. Daar zal dit hoogste rechtsorgaan niet blij mee zijn.


Joep van Baars, arts, docent Radboud Universiteit


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden