GEACHTE REDACTIE

De zomer is weer aangebroken. Er duiken weer artikelen over de loting voor numurus fixus-studies op (Forum, 31 juli). De discussie, zoals die nu doorgaans gevoerd wordt, lijkt me niet zuiver....

Loting

Klakkeloos wordt aangenomen dat bollebozen meer recht hebben op een opleidingsplaats. Waarom toch? Is hun studierendement groter? Zegt hun examencijfer iets over de motivatie? Zouden het betere dokters worden? Driewerf nee. Het examencijfer zegt helemaal niks. De enige logische conclusie is dan ook deze gewogen loting af te schaffen en een echte loting te beginnen: met voor iedereen evenveel kans. Net zoals bij de slager: een nummertje trekken en niet voorkruipen.

NIJMEGEN Koen Grootens

Toverdrank

Doping mag opeens niet meer in Frankrijk. Merkwaardig. Jaren geleden gebruikten Asterix en Obelix al toverdrank tegen de Romeinen. Die werden toch ook niet opgesloten. . .

ROTTERDAM Richard de Boer

Fietsertjes

Waarom dit jaar tijdens de Tour de France op de voorpagina zo'n klein rostrum, met alleen de eerste drie uit het algemeen klassement? De plaatjes uit de vorige jaren - met tien kleinefietsertjes - waren veel leuker en gaven blijkbaar meer de mogelijkheid tot 'spelen'. Zoals op 10 juli 1996, waar de mannetjes verschillende haardossen en kleding hadden en de fietsen in grootte waren aangepast aan de renners of - voor mij een memorabel hoogtepunt (waarschijnlijk veel lezers ontgaan) - 17 juli dat jaar waar Indurain beseft dat de Tour voor hem verloren is en het hoofd laat hangen.

AMSTERDAM Chris Rengers

Ernstig

De conclusie aan het eind van het artikel 'Speurders kinderporno zijn niet laks' van prof. J. Frenken (Forum, 25 juli) doet het ergste vrezen over de mate waarin hij en andere 'autoriteiten' hun verantwoordelijkheid nemen wanneer de bescherming van de kleinsten en de kwestbaarsten in onze samenleving in het geding is. Er zou geen sprake zijn van onwil of laksheid wanneer een regering van een land ervoor kiest onvoldoende budget vrij te maken om de kinderen in haar samenleving te beschermen tegen seksuele handelingen van volwassenen?

Notabene blijkt uit de verhelderende en gedegen opsomming in hetzelfde artikel dat er netwerken bestaan waar veel kinderen slachtoffer worden gemaakt. Kennis dragen van feiten en daartegen geen adequate bestrijdings- en beschermingsmaatregelen inzetten mag je geen onwil of laksheid meer noemen. Dat is veel ernstiger, dat is misdadig.

NOORDWIJK

Lot Coenraads Nederveen

Eigentijds

'Natuur kan niet aangelegd worden, daar is het natuur voor', aldus briefschrijver Halkes (U-pagina, 1 augustus) in een reactie op het artikel van Oost, Timmermans en Jonkers over een Noordzee-luchthaven. Als dat waar zou zijn, heeft Nederland geen enkel plekje natuur meer. Of weet Halkes misschien nog ergens een oerbos dat ik over het hoofd gezien heb?

We zijn in dit land al tweeduizend jaar bezig met ontginnen, inpolderen, aanleggen, ont-, en herbebossen. Of het resultaat nou cultuur of natuur genoemd moet worden, het heeft in ieder geval een mooi land opgeleverd. Ik zie niet in waarom we dat niet kunnen voortzetten met eigentijdse middelen als kunstmatige archipels voor de kust.

ROTTERDAM F.W. Blok

Stedebouw

Een stad is nooit af (de Volkskrant, 29 juli). Daarom wordt aan iedere stede (=plaats) voortdurend gesleuteld, door (onder anderen) stede-bouwers. Zij bouwen geen nieuwe steden, zoals taalidioten ons willen laten geloven; hooguit bij uitzondering (Almere, Lelystad). Ik geloof dan ook niet dat Maarten Schmitt zichzelf ziet als stedenbouwer, maar als stede-bouwer. De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (bnSP) blijft zich bij de Nederlandse Taalunie verzetten tegen de tussen-n van 'stedenbouw'. Stedebouw heeft immers nog meer met een bed(stede) te maken dan met hele steden tegelijk.

VUGHT Ronald Rijnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden