Geachte Redactie

Aangifte (1)

Het is werkelijk te gek voor woorden dat ouders in staat zijn het negatieve gedrag van hun kind te rechtvaardigen door aangifte te doen tegen

een schooldirecteur (Binnenland, 12 november). De leerling vecht en weigert vervolgens het lokaal te verlaten. Twee foute handelingen. Een fysieke ingreep is volkomen terecht.

De leerling is zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag en zal de gevolgen moeten dragen. De ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en juist zij zouden aansprakelijk moeten worden gesteld voor het normoverschrijdende gedrag van hun kind. Mijn advies: in dit soort gevallen moet de school aangifte doen waarbij ouders en kind ter verantwoording moeten worden geroepen.

Kees Francino,

directeur Damiaanschool, Zeist

Aangifte (2)

Ouders gaven een adjunct aan omdat hij een leerling in de kraag heeft gevat. Dit had met een ander scenario kunnen worden voorkomen. Stel dat een recalcitrante leerling, ondanks herhaalde waarschuwingen van de docent, zich blijft misdragen. Lesgeven is onmogelijk. De leerling weigert het klaslokaal te verlaten.

In dat geval verlaat de docent met de overige leerlingen het leslokaal en sluit het lokaal af. De wijkagent wordt gebeld vanwege de ordeverstoring. Deze komt naar school en neemt de leerling mee naar het wijkbureau. De ouders kunnen hem daar ophalen. De docent kan zijn lessen, in alle rust, hervatten.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef, ervaringsdeskundige

Aangifte (3)

Gelukkig heeft in Nederland de politie het geweldsmonopolie. Scholen kunnen gebruik van geweld alleen rechtvaardigen als het personeel of de leerlingen direct in hun veiligheid worden bedreigd. Net als elke andere burger hier recht op heeft.

In Nieuwegein is dit klaarblijkelijk fout gegaan. De straatcultuur komt de school in, met alle bijkomstigheden vandien. Een leerling van 13 jaar laat zich daar niet meer aanspreken door het hoogste gezag van de school en moet met fysiek geweld uit de klas verwijderd worden. Als vervolgens de vader komt opdraven kiest de politie voor de (agressiebelonende) oplossing om de adjunct-directeur van deze school aan te houden 'om de angel uit de situatie te halen'.

Zelfs een 13-jarige, die zich op geen enkele manier laat aanspreken en niet gevoelig is voor het gezag van de school, pleegt - ervan uitgaande dat de school al zijn pedagogsiche instrumenten ingezet heeft - eenvoudigweg een strafbaar feit: lokaalvredebreuk. Niet een adjunct-directeur dient hem te verwijderen, maar de politie.

Helaas is het eerste de realiteit en de enige manier om de grenzen te handhaven. Maar het geweldsmonopolie zou moeten berusten waar het hoort: bij de politie.

Iwan Jonkman (ook adjunct-directeur), Maassluis

Mevrouw De Jong

Wat fijn voor Wim de Jong dat mevrouw weer terug is. Hij slaapt weliswaar in de werkkamer, maar dat mag de pret niet drukken. Mag ik even in zijn huwelijk stoken? Hij weet het misschien nog niet, maar hij heeft nu een sat-relatie: sleeping apart together. Heel gezond, want je slaapt beter.

Geen gewoel en gesnurk, wel de lusten en niet de lasten. Goed voor het humeur overdag. Houden zo, zou ik zeggen. In één bed slapen was vroeger voor de kleinbehuisde armen. De rijken hadden de ruimte.

In de VS worden er steeds vaker huizen gebouwd met twee 'master-bedrooms'. De oplossing voor het toenemend aantal echtscheidingen?

Lijnie van Wijk, Meerssen

Connie Palmen

Wat zou het mooi zijn: dat we voor de laatste keer Connie Palmen hebben gehad, met haar blijkbaar niet uit te roeien litanie. Ze heeft nu wel perfect aangetoond hoe je van rouw een compleet nieuwe ziekte maakt. Mag het nu afgelopen zijn? Please... Je zou van de weeromstuit weer Mulisch gaan lezen.

Andries de Moor, Irnsum

Acuut

VVD-Kamerlid Anne Mulder pleit voor een boete bij het niet nakomen van een gemaakte afspraak bij een arts of ziekenhuis (Binnenland, 8 november). Op zich klinkt dit plausibel. Maar het voorbeeld dat in het artikel wordt gebruikt, begrijp ik niet helemaal.

Een blindedarmoperatie kost 2.000 euro en als de patiënt niet komt opdagen dan krijgt hij een boete van 1.500 euro. Ik heb altijd gedacht dat een blindedarmontsteking acuut is, maar je kunt dus ook niet komen opdagen voor zo'n acute operatie. Na 35 jaar in de gezondheidszorg zie ik dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Leendert Smit, Amersfoort

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden