GEACHTE REDACTIE

In zijn hoofdredactioneel commentaar van 28 april betwijfelt de Volkskrant of D66-voorman Van Mierlo er goed aan gedaan heeft om reeds vóór de verkiezingen uit te spreken 'dat het niet in de rede ligt' dat Hirsch Ballin in een nieuw kabinet terugkeert als minister van Justitie....

Hirsch Ballin

Het is al te eenvoudig om, zoals de Volkskrant doet, Van Mierlo te verwijten dat hij een publieke discussie 'over de personele invulling van de ministersposten' is begonnen. Personen immers 'staan voor een beleid'. Sterker: Hirsch Ballin zelf roept om het hardst dat hij 'voor een beleid staat'.

Niemand zal Hirsch Ballin geloven als hij ontkent dat hij met zijn uitspraak iets ten nadele van een paarse coalitie heeft bedoeld. Waar hij voor staat blijkt niet zozeer uit zijn uitspraak als wel uit zijn daaropvolgende ontkenning van de betekenis ervan. Dit nu is precies het type scheve schaats waar steeds meer mensen schoon genoeg van hebben. Want wat deed Hirsch Ballin: met zijn ontkenning toonde hij niet alleen intellectuele minachting voor politieke tegenstanders, maar liet hij ook het archetype zien van de moralistische betweter en machtsbeluste draaikont.

Iemand die aldus optreedt, personifieert het beleid dat hij voorstaat, daar valt geen speld tussen te krijgen. Het verwijt van de Volkskrant dat Van Mierlo's reactie een persoonlijke was, is dus de wereld op zijn kop: het gedrag van Hirsch Ballin liet hem geen andere keus.

Sinds Van Mierlo's reactie ben ik geen zwevende kiezer meer. Nu eindelijk een paarse coalitie! Ook de lezer weet op welke partij hij zal moeten stemmen om dat voor elkaar te krijgen.

AMSTERDAM

Wouter van Oorschot

De Kooning

Is Willem de Kooning nu seniel of niet? (Kunst & Cultuur van 22 april) Zo lang er geen afbeeldingen van de bewuste schilderijen bij het artikel staan, moet ik ervan uitgaan dat auteur Paul Brill meer belangstelling heeft voor Alzheimer dan voor De Kooning.

Met mij zijn velen nieuwsgierig geworden naar de 'ingeboren genialiteit' van Willem de Kooning, die zelfs nu hij de ziekte van Alzheimer heeft, nog prachtige doeken zou produceren.

Laat zien die schilderijen! Een hele pagina met de allerlaatste werken van De Kooning, zonder geleuter eromheen. De lezer vormt zelf wel een oordeel.

EINDHOVEN Hennie Lenders

NASCHRIFT: De allerlaatste werken van De Kooning zijn (nog) niet openbaar. Een afbeelding van een werk uit de periode 1983-1986 is door een betreurenswaardig misverstand ter redactie niet bij het artikel afgedrukt (red.).

C. Buddingh'

Bij Arjan Peters' recensie over Dagboeknotities 1977-1985 van C. Buddingh' (de Volkskrant van 22 april) ligt het boeiende aspect in de gevoelsmatige band die Peters met C. Buddingh' schrijft te hebben.

Peters gaat zelfs zo ver dat hij de schrijver in alle amicaliteit bij enkel zijn voornaam noemt. Hoe inlevingsgevoelig. Arjen, je hebt een waarlijk prachtige recensie geschreven.

Hoewel, Arjan, historisch gezien heeft je recensie door aan C. Buddingh' te refereren als 'Cees' iets twijfelachtigs. Een twintigtal jaar geleden, 10 januari 1974, schreef Kees: 'Een heleboel mensen kunnen, vreemd genoeg, niet tegen initialen in schrijversnamen. Dat je als C. Buddingh' publiceert nemen ze - bewust of onbewust - ergens niet: die 'C' moet en zal een naam worden. En zo prijk je - zonder dat je het zelf wilt - op de meest uiteenlopende plaatsen als ''Cees'', een voornaam die ik zelf wel als laatste zou uitkiezen.' (Uit: En in een mum is het avond; Amsterdam; 1975).

NIJMEGEN Arjan H. Melger

Brando

Gelukkig heeft Willem Kuipers meer verstand van literatuur, want de door hem aangehaalde woorden - 'the greed, the greed' - uit Apocalypse Now (ISBN van 27 april) berusten op een misverstand: in de slotmonoloog van die film mompelt Brando 'the horror, the horror', - geheel conform de originele tekst in het boek van Conrad.

ARNHEM Jan Ypinga

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden