Geachte redactie

ABP

Cor de Vos schrijft als voorzitter van de deelnemersraad van het ABP een suggestief en daarmee misleidend stuk (O&D, 1 februari). Aangezien een halve waarheid erger is dan een hele leugen, is een toelichting geboden.

1. Het ABP wordt paritair bestuurd door werkgevers en vakbonden. De bonden vertegenwoordigen 17 procent van de werkende Nederlanders en een veel kleiner percentage gepensioneerden. Het ledenbestand bestaat overwegend uit autochtone blanke mannen boven de 50. De representativiteit van de vakbonden is dus niet aan de maat. De overgrote meerderheid van de deelnemersraad wordt niettemin aangewezen door de vakbonden en zit daar met last en ruggespraak. Te kritische mensen worden gemakkelijk door inschikkelijker exemplaren vervangen.

2. De vakbond wijst voor de deelnemersraad uit eigen leden ook gepensioneerden aan. Die gepensioneerden vertegenwoordigen de vakbond, niet de gepensioneerden. Evenmin zou de stelling opgaan dat een gepensioneerde die toevallig in Amsterdam woont in de deelnemersraad de Amsterdammers zou vertegenwoordigen.

3. De deelnemersraad heeft uitsluitend adviesrecht, geen instemmingsrecht. In feite adviseren de vakbonden de vakbonden. Als dit iets met democratie te maken heeft, dan is het toch de Chinese variant.

Prof. dr. C.A. de Lange, Monnickendam

Joodse atlete

In het artikel De Botox-Spelen (Ten eerste, 1 februari) schrijft Olaf Tempelman dat de aanvankelijk geweigerde half-joodse schermster Helene Mayer alsnog mocht toetreden tot de Duitse ploeg in 1936. Dat laatste is niet juist. De nazi's waren van meet af aan vastbesloten Helene Mayer op te nemen in de Olympische ploeg. Mayer zou vlak voor het begin van de Spelen de plaats moeten innemen van de joodse hoogspringster Gretel Bergmann. Bergmann was aanvankelijk als zoethoudertje toegezegd aan de Amerikanen, die eisten dat er ten minste één joods-Duitse atleet in de Duitse ploeg moest zitten. Toen de Amerikanen eenmaal onderweg waren naar Berlijn is Bergmann uit de Olympische ploeg gezet en vervangen door Helene Mayer, die slechts twee in plaats van vier Joodse grootouders had. De Duitsers waren namelijk nooit van plan een zogenoemde Volljudin op te nemen in de nationale ploeg. Ze rekenden erop dat als de Amerikanen eenmaal onderweg waren, ze niet meer zouden omkeren. Ze kregen gelijk.

Max Dohle, sporthistoricus, Oegstgeest

Carrière

In het profiel van de nieuwe topvrouw van de AFM (Ten eerste, 1 februari) schrijft de journaliste (!): 'Haar ex-man (...) paste tijdens hun huwelijk op de kinderen terwijl zij carrière maakte.' Hij zorgde dus niet voor hen, laat staan dat hij ze opvoedde. Hij paste er slechts op.

Dat lees je nou nooit over een vrouw die thuis voor de kinderen zorgt terwijl manlief carrière maakt. Opmerkelijk.

Antoon Seelen, Nijmegen

Katholiek

De talrijke kritische reacties op mijn opinieartikel (O&D, 27 januari) over de steile ineenstorting van het katholieke kerkbezoek gaan helaas veelal voorbij aan de kern van mijn betoog. Daarin bepleit ik twee te realiseren doelen. Ten eerste: herstel van godsdienstonderwijs in overeenstemming met de katholieke geloofsleer. Ten tweede: viering van de liturgie volgens het Romeins Missaal - al dan niet Tridentijns - in de volkstaal en soms in het Latijn. Dat is lang niet altijd het geval.

Dat is alles wat ik heb betoogd. De algehele ineenstorting van het kerkbezoek vindt niet zijn oorzaak in de te weinig 'liberale' c.q. tolerante houding binnen de r.-k. kerk maar is juist gelegen in een schrikbarend identiteitsverlies en een verwatering van de geloofsoverdracht en is aantoonbaar ingezet bij Vaticanum 2. De resultaten spreken voor zich.

Olaf van Boetzelaer, Brugge

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden