Geachte redactie

Mijn complimenten voor uw serie Wereld Architecten. U brengt daarmee de moderne bouwkunst op een heel aansprekende manier onder de aandacht van het grotere publiek.

Wereldarchitecten

Het valt echter te betreuren dat in deze serie Nederlandse architecten nauwelijks aan bod komen. En dat terwijl Nederland internationaal een toonaangevende rol heeft gespeeld (en nog steeds speelt) op het gebied van de moderne architectuur en stedebouw.


Architecten als H.P. Berlage, Gerrit Rietveld (De Stijl), Willem Dudok, Aldo van Eyck, Piet Blom, Herman Herzberger en Rem Koolhaas, om maar eens een paar te noemen, horen in deze serie zeker thuis! de Volkskrant zou de Nederlandse bouwkunst een grote dienst bewijzen door dit onder de aandacht van uitgeverij Taschen te brengen.


Ir. J.G. Nuijten, architect BNA, Soest


Groningen

Hardegarijp (Uitgelicht-inzet 18 oktober) ligt niet in Groningen maar in Friesland.


Een begrijpelijke fout, want in Hardegarijp ligt wel de mooiste plek van Friesland, namelijk de bushalte naar Groningen. Goed artikel overigens.


Cees Wagemakers, Groningent


Matthäus

En, gaat dit kabinet straks in Naarden pontificaal de Matthäus beluisteren?


Mieke Leertouwer-Dijkman, Amsterdam


Vrije fietser

Ik vrees dat kennisimmigrant J.D. Price (Opinie&Debat, 18 oktober) een vergeefse oproep doet aan de ontevreden Wilders-stemmers om de vrijheid van de fiets te kiezen.


Fietsen vereist inspanning en zelfdiscipline. Het is en blijft een 'linkse hobby'.


Hans Huisman, Bergen (L)


130 kilometer

Om F. Jacobse en Tedje van Es te parafraseren: 'Honderddertig? Dat rijen wij al in z'n achteruit!'


Pieter de Vries, Rotterdam


Nederlandse of Zweedse

Deze nevenstelling is nationaal nieuws. Mag mevrouw dat misschien zelf weten? Zij is, naar ik verneem, als vakvrouw aangezocht en niet, naar ik hoop, om enkel te dienen als de eerst mogelijke kop van Jut in de slag met Wilders.


Het is wel wat ongewoon dat zij, toen zij gevraagd werd om bewindsvrouw te worden, nog geen lid was van de betreffende politieke vereniging (CDA).


Zij kwam niet uit een vijver waarin gewoonlijk gevist wordt naar kandidaten. (Dat is overigens voor niet weinigen het motief om lid te worden van een politieke partij. Eenvoudig in de vijver springen en flink sabbelen aan het aas.)


Eigenlijk zou het geen probleem moeten zijn dat kandidaten voor een plaats in de regering geen lid zijn van een partij, maar aangezocht worden om hun kwaliteit alleen. Dat laatste zou volgens mij zelfs beter zijn.


Drs J.A. Zijlstra, Ellecom


Loyaliteit

Wilders meent dat staatssecretaris Veldhuijzen haar Zweedse paspoort zou moeten afstaan, omdat het tot loyaliteitsproblemen zou kunnen leiden. Een dergelijke bekrompen houding maakt mij zeer kwaad, want het leidt tot een hellend vlak. Loyaliteitsconflicten zijn immers ook elders denkbaar, zoals bij de politie, het onderwijs en de gemeente. Waar houdt het op?


Wanneer we Wilders' redeneertrant zouden volgen, zouden dan niet eigenlijk alle mensen in overheidsdienst exclusief de Nederlandse nationaliteit moeten bezitten?


Zelf werk ik al jaren in overheidsdienst als universitair docent Nederlandse letterkunde. Ik ben al 38 woonachtig in Nederland, maar heb nog altijd de Deense nationaliteit. Dat ligt overigens mede aan het Nederlandse systeem. Toen ik tien jaar geleden de Nederlandse nationaliteit wilde aanvragen (wetende dat ik dan tot mijn spijt de Deense zou verliezen), gebeurde het volgende. De dienstdoende gemeenteambtenaar te Utrecht vertelde mij dat ik 500 gulden zou moeten betalen en een taaltest zou moeten afleggen.


Ik vroeg hem of een doctoraaldiploma Nederlandse taal- en letterkunde zou volstaan. Hij antwoordde dat hij eerst moest kijken of dit op zijn lijstje uitzonderingen stond.


Nee: dat diploma stond niet op de lijst. Ik zou dus toch een taaltest moeten afleggen en de uitslag moeten afwachten, voordat de procedure verder kon. Ik was zo beduusd, dat ik besloot Deense te blijven, zolang die regel niet aangepast werd. Maar minder loyaal aan dit land ben ik er niet om geworden: ik breng dagelijks mijn liefde voor de Nederlandse taal en cultuur over op de jonge generaties studenten.


Wilders kreeg destijds geen enkele steun voor zijn motie van wantrouwen tegen Albayrak en Aboutaleb. Als ingeburgerde Deense staatsburger in Nederland, of beter nog, als loyale staatsburger van Europa, ga ik ervan uit dat Wilders weer nul op het request krijgt.


Lotte Jensen, universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Elst


SGP-vrouwen

Femke Halsema schrijft dat zij met hartstocht strijdt voor toegang van SGP-vrouwen tot de Tweede Kamer (Opinie, 12 oktober). Halsema strijdt dan voor vrouwen die tegen toegang zijn van vrouwen tot de Tweede Kamer. Dat is immers de politieke doestelling van de SGP. Als progressieven net zo slordig denken als Halsema wordt het nooit wat met hun strijd tegen de orthodoxe islam.


Rob Kooyman, Zaandam


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden